Bobox SATURN II nebo sansui posunuté ladění VKV

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
cputakt
Kontaktovat uživatele:

Bobox SATURN II nebo sansui posunuté ladění VKV

#1 Příspěvek od cputakt »

Zdravím,mám tady japonský bombox vše mi už jede ale na VKV je posunuté ladění o 10 Mhz.
Znamená to že rádio Helax které je na 93,7 najdu na 104 a rádio HEY je kousek za ním asi na 105 které vysílá na 96,4.
V rádiu se snad nikdo nehrabal schéma nejde najít můžete mi poradit jestli to jde nějak posunout?
Třeba rádio KISS Morava které hraje na 101,1 už nenaladím protože už končí rozsah,sundal jsem kolo s lankem protože jsem si myslel že je pootočené vůči ladícímu kondenzátoru ale nejde to posunout.
Připadá mi to jako by to bylo přeladěné na "východní normu" ale né dokonale.
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

štítek
předek
záda
detail předku

co je na stupnici napsáno ?
je to z 80tých let a tehdy to klidně mohl někdo přeladit a teď vlastně přijímáš na "zrcadlo" . . .
podívej se dovnitř, jestli to někdo přelaďoval, bude to vidět !

máš nějaké měření ? bude potřeba změřit kmitočet oscilátoru.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od cputakt »

Sundal jsem kolo od lanka a kolem ladícího kondenzátoru jsou ze strany DPS nějaké keramiky potom dále jsou nějaké propojky tak je možné že se někdo snažil ten rozsah upravit.Stupnice je klasická na "západní normu" od 88 do 108 typ magnetofonu je TCR-S90EE,přidávám fotky.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Na měření nic nemám jen multimetr tak uvažuju postupně odpojovat to co tam je navíc a sledovat co se bude dít.
ok1hga

#4 Příspěvek od ok1hga »

nejdříve udělej lepší fotky, tyhle jsou jako "v mlze" !
udělej je tak, aby byly vidět spoje !
a udělej i fotku z druhé strany, kde jsem ti to označil.
Přílohy
imag0048ik.jpg
(109.06 KiB) Staženo 118 x
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od cputakt »

Je to focené mobilem ve foťáku mám vybité baterie ale odpájel jsem ty dva kondíky co jsou spolu a už se to posunulo sice né úplně ale o dost teď mám Helax 93,7 na 96,5 a už jsem naladil i KISS Moravu.
Ze strany součástek jsem našel taky dva kndíky přímo na ladím kondenzátoru když jsem je sundal o dost se zlepšila citlivost(na fotce jsou ještě vidět chycené na jedné noze).
Myslím že potáhnout to ještě o ty 3Mhz bych musel zasáhnout do nastavení cívek a z toho mám strach dělat to na pokus omyl.
Ještě když se dotknu rukou toho kondíku u osky a spojím prstem z pinem pod ním tak se frekvence posune ještě kousek zpětasi o 0,5 Mhz,pokud odpojím další věci nic se už nemění.

Obrázek

Obrázek
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od cputakt »

Tak hotovo nedalo mi to a pohnul jsem jedním ze šroubků na ladícím kondenzátoru tím v pravo nahoře a točil jsem pomalu že se to začalo vracet až do chvíle kdy už to šlo zase dopředu tak jsem se kousíček vrátil a sedí to perfektně,takže vyřešeno.
ok1hga

#7 Příspěvek od ok1hga »

po odpájení přidaných kondíků by to chtělo ještě donastavit souběh trimry co jsou součástí toho ladičáku . . .
teprve potom se hrabat do cívek . . .
. . . ale nedělal bych to bez nějakého alespoň základního měření frekvence !
čítačem, nebo třeba komunikačním přijímačem s potřebným rozsahem . . .
ok1hga

#8 Příspěvek od ok1hga »

no, vidíš !
gratuluji !
. . . ale teď, zavřít, zašroubovat a už se v tom nehrabat !!!
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od cputakt »

JJ tuner šlape, mechaniky jsem dal dohromady odpoledne teď vše jede jako za malda jen mi nevipínájí mechaniky při dojezdu kazety,je to řešeno napnutím pásku a tím se posune packa která cytne o setrvák a ten posune další packu která vypne mechaniku.Překvapil mě koncánkák je tam IO Toshiba TA 7229P ale dali tam 2ohm basáky tak to dělá slušný kravál.
Pikofarad

#10 Příspěvek od Pikofarad »

To vypínání nefunguje proto,že jsou unavené řemínky,prokluzují.Dočasně se to dá vylepšit kalafunou rozpuštěnou v lihu.Ale kdo dnes hraje kazety?Rádio jede ,to se využije :wink:
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od cputakt »

Řemínky jsou celkem slušné problém je v přítlačných kladkách,jsou ztvrdlé a když dojede kazeta do konce tak tonová hřídel prokluzuje a nedokáže tolik napnout pásek aby to vyplo.Kladky jsou vlastně jako soudečky takže njlepší přítlak je tam kde prochází pásek a ta hřídel na tom pásku klouže.
S rdiem je taky ještě problém a tože má problém sepnout na stereo,i když je stanice čistá tak se nesepne stereo stačí rádio vypnout a hned zapnout a už naskočí stereo,jak bude čas tak se na to ještě mrknu.

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“