Krokový motor - vysoké teploty
Moderátor: Moderátoři
Krokový motor - vysoké teploty
chci se zeptat,jestli někdo nebudete vědět.
Zapojil jsem krokový motor ze staré jehličkové tiskárny (ten co jezdí s tiskovou hlavou ze strany na stranu) pomocí tohoto regulátoru : http://www.gme.cz/stavebnice-pro-rizeni ... -p760-635/
Všechno funguje bezvadně,motor má ohromnou sílu a splnil má očekávání.
Znepokojuje mne jen jeho teplota. Příjde mi,že se hrozně hřeje i bez zatížení.
Teplota je na hranici udržitelnosti ruky,pak už to vždy raději vypnu.
Je jedno jestli krokuje,či stojí (pod napětím) hřeje pořád a na můj vkus docela jako dost.
Mám pocit,že v té tiskárně tak nehřál,ikdyž makal třeba celý den.A i v klidu tam je jistě pod napětím,protože člověk jen tak s tiskovou hlavou při zapnuté tiskárně nehne - leda až se tiskárna vypne,pak lze snadno hlavou pohybovat tam a zpět.A já tu aretaci také potřebuji,ale nerad bych ho spálil.
Mám podezření,jestli nebudu muset nějak regulovat proudy do motoru.
Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Děkuji.
- Přílohy
-
Step motor driver gme.png- (25.63 KiB) Staženo 156 x
- Přílohy
-
Step motor driver gme02.PNG- (32.07 KiB) Staženo 122 x
pro nenarocne pouziti pracuji obstojne - urcite lip nez stavebnice z GM a jsou i levnejsi.
Pokud motor moc hreje, muze dojit k demagnetizaci.
Když stoji da se na tom driveru nastavit mensi proud.
Proud se nastavuje prepinam bocniku, tudíž není problem jeho vymenou nastavit v ramci moznosti jakykoliv. Prepinaji se u tohoto modelu pomoci dost pofidernich prepinacu, doporuji propajet natvrdo.
Celý systém chci použít pro zvedaní a snižování hlavy plnící různě velké lahvičky.
Tedy je pro mě důležité mít motorek zafixovaný do dané polohy po celou dobu plnění a to může být i několik minut.A po tu dobu do motorku poteče proud a tedy je potřeba tento proud mít pod kontrolou aby motorek zbytečně nepřetěžoval a zároveň aby ale aby měl dostatečné napětí aby udržel plnící hlavu na své pozici ... Není těžká,ale bez napětí sjede z pozice.
Je to můj první styk s KM,takže jsem rád,že se to vůbec točí