Rušení na audiovýstupu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
josefhajek

Rušení na audiovýstupu

#1 Příspěvek od josefhajek »

Zdravím,

dostal jsem se do zapeklité situace. Chci v autě poslouchat hudbu z tabletu, a zároveň mít i pro něj nabíjení. Jenže zde je problém, jakmile začnu tablet nabíjet, okamžitě je v reproduktorech slyšet zvukové rušení. Není to standartní cyklický brum, či pískání, ale šumění které se stále mění, a to i s dotykem na displej. Také, pokud v přehrávači pozastavím přehrávání, slyším opakovaný zvuk, stejný, který dělá pozastavený CD přehrávač. Nejdříve jsem si myslel, že za to může hlavně impulsní nabíječka, jenže jsem jí opatřil z obou stran LC filtrem 100uH/4,7mF a žádná změna se nestala. testoval jsem to i s mobilním telefonem, který toto nedělá. poté jsem zkoušel rozpojit zemní smyčku, pro jistotu, také nepomohlo. zajímavé ale je, že ve sluchátkách ten zvuk slyšet není.
napadlo mě, že pokud tablet hraje do velké impedance řádově desítky kOhm, pak rušení slyšet je, ale ve sluchátkách která mají zhruba 24Ohm rušení slyšet není. proto jsem tablet zatížil sluchátky a paralelně napojit vstup autorádia...zvuk stále nemizí....
poslední můj nápad je použít oddělovací audiotrafo, nebo optočlen s odpovídající impedancí.

má někdo zkušenost, jak z toho ven?
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Inu asi to nebude Hi-Fi a tak se na výstup dostane něco z produktů obvodu dobíjení . Myslím , že kategorie odstup na tomto zařízení neexistuje . :D
josefhajek

#3 Příspěvek od josefhajek »

Tak jsem dnes opět laboroval... nejde o zvuk přímo impulsní nabíječky, ale o rušení které se vyskytuje i na integrovaných zvukových kartách v počítači... no, na starých počítačích...mění se to se zátěží tabletu, reaguje to na dotek... jenže pokud to nabíjim spínanou nabíječkou, tak se to ještě o mnoho zesílí... dnes jsem to napojil na klasickou 7805, a výsledek je mnohokrát lepší, nicméně ne dokonalý.... ve finále jsem zjistil, že to bude zapotřebí nabíjet z galvanicky oddělenýho zdroje, jelikož pokud se tablet nabíjí ze standartní 230V zásuvky i přes spínanou nabíječku, rušení je slyšitelné až při plné hlasitosti na rádiu, a i tak je to dost tiché.
.... nějaké nápady na konstrukci galvanicky odděleného zdroje?:)
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Zbytečná námaha, udělej k nabíječi samostatnej přívod od baterky včetně mínusovýho přívodu a těsně u nabíječky celý napájení zablokuj dvojitou proudově kompenzovanou tlumivkou v sérii s přívodem a paralelníma kapacitama v řádu 10nF - 100uF. Nabíjecí kabel k tabletu zablokuj těsně u futrálu několikerým protažením skrz příhodný toroidní feritový jádro - průměr cca 4cm plně vyhoví. Zatím totiž všecko EMI který popisuješ pochází z toho spínanýho nabijáku, popřípadě tabletu a šíří se po napájení - vem vošklivoškopek a podívej se na napájecí přívody rádia resp. zesilovače, co do něj po zapnutí jednoho i druhýho leze za svinstvo...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
josefhajek

#5 Příspěvek od josefhajek »

Díky za tip, vyzkouším hned jak seženu dvojitou tlumivku :)
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Měla by se dát najít v libovolným zdroji pro přehrávače DVD, ve spínáku pro televizi, playstation nebo i v PC zdrojích...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“