Didaktik kompakt, jakou ma dnes cenu?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
judeware

#16 Příspěvek od judeware »

Pro MZ-800 a Sinclair/Didaktik schovávám asi 40ks mechanik 5.25" (většinou 1.2MB). Prakticky v žádném nalezeném starém PC mechaniku nenechávám. 3.5ky z trhu v posledních dvou letech zmizely rychlostí světla a přitom pro nás osmibiťáky, Amigisty, klávesisty a údržbáře průmyslových strojů jde o dost důležitou věc.
Panda38
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Panda38 »

judeware píše:- 360ka formátovaná do poloviny diskety (MZ Basic, Lamač CP/M 1.3)
Myslel jsi jen sudé stopy namísto do poloviny diskety? Jestli je to stejné jak u PC, tak mechaniky 360K měly širší stopu a proto kvůli kompatibilitě zapisují 80-stopé mechaniky 360K diskety do každé druhé stopy.
Panda38
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Panda38 »

rnbw píše:Videl som pre D80 3.5" HD diskety s prelepenou dierou -...
Podobně jsme jednu dobu odvrtávali levnější 3.5" DD diskety, ze kterých se tak staly HD. Výrobce tehdy zřejmě používal stejné médium pro DD i HD.
judeware

#19 Příspěvek od judeware »

Myslel jsi jen sudé stopy namísto do poloviny diskety?

Nenene, skutečně jsem myslel zápis do poloviny diskety. "Nelamačovské" O.S. předpokládají mechaniku 360KB s kapacitou média 320KB (2sid×40trk×16sec×256B), a tak prostě nakrokují jen do poloviny a vůbec nic netuší o mechanice s 80 stopami.

Trik s "dvojkrokem" umí Lamač CP/M, ale musí se na disketě s O.S. explicitně specifikovat, že např. "B:" je mechanika 720KB, 80 stop, typ kroku "double". Pak načte disketu 360KB přesně tak, jak popisuješ.
ferro0

#20 Příspěvek od ferro0 »

Jeste bych vas poprosil jak otestovat disketovku. Mam na mysli neco jako scandisk a format. Dokumentaci u sebe nemam tak abych se pripravil az za kamaradem pojedu.
TAKJAN

#21 Příspěvek od TAKJAN »

A co Školský počítač PMI80 ? Cena??
Naposledy upravil(a) TAKJAN dne 13 kvě 2013, 21:25, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

Disketovka sa otestuje tak, ze zoberies nejake nahrate diskety, co su k tomu a vyskusas ich precitat. Najjednoduchsi je prikaz RUN (ak je na diskete tento program). Potom CAT na vypis adresara a LOAD *"nazov" na spustenie programu.
ferro0

#23 Příspěvek od ferro0 »

ferro0 píše:
Jinak je funkcni, origo krabice spousta dokumentace, diskety s programy, doklad o koupi a myslim i schema.

Trochu jsem se unahlil. Pred vice jak deseti lety k tomu bylo vse. Nyni pouze tri prirucky.

Mel bych dve otazky.

1. Zdroj piska v zavislosti na odberu, nejmene kdyz bezi disketovka. Jsou tam dva elyty za greatzem 1000/25 zvlneni v norme. Dale stabilizator 7812 napeti a vse v poradku. A nejaky spin. menic kde syci/piska civka + dalsi elyt 1000/16 tam je zvlneni, nebo spise sum take v poradku. Civku jsem zalil do laku (ochranny lak na osazene plosne spoje). Pomohlo to hodne, ale stale slabe piska.

2. Jak opravit a vycistit klavesnici. U nekterych klaves je potreba vetsi stisk. Je zpusob jak sundat tlacitka? Jak je tam reseno sepnuti?
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

1. Zdroj v Kompakte nie je prave podareny. Pamatam si, ze kedysi ho mal bratranec a tam pri vacsej zatazi (napr. pripojeny Melodik a disketovka citala) sa rozpadaval obraz.
2. Tlacidla sa len vytiahnu smerom hore. Klavesnica je hrozny smejd.
ferro0

#25 Příspěvek od ferro0 »

Objevily se dalsi potize, didaktik se obcas vypne. Za dve hodiny, nebo bezi i sest hodin, ale ledka na desce zdroji sviti, zhasne jen ta na vrchnim krytu. Pri pokusu o formatovani kdyz popojizdi hlava je slyset zasyceni ze zdroje. Format neprobehne korektne, zpocatku se hlava pohybuje v pravidelnych rytmech a pozdeji nahodne, je to doprovazeno nepravidelnym blikanim/zmenou barev na TV a konci to chybou CRC error. Disket jsem zkousel vice. Formatovani trva treba i pet minut.

Prikladam fotku zdroje.
Přílohy
Zdroj Didaktik Praktik.jpg
(272.82 KiB) Staženo 111 x
rnbw

#26 Příspěvek od rnbw »

Ako prve by som vymenil tie elyty.
ferro0

#27 Příspěvek od ferro0 »

Vymenil jsem vsechny co jsou na obrazku az na ty dva v levo. Tam je zvlneni v poradku. Zkusil jsem k nim pridat jeden 2200/25, ale je to stejny. Take jsem vymenil diodu v menici za 1N5822 v domeni, ze jeji funkce muze byt teplotne nestabilni.
PvvS
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od PvvS »

Neco podobnyho mi delal a menil sem ve vysledku odpalenej radic...
ferro0

#29 Příspěvek od ferro0 »

Nacitani programu jde bez problemu, zkousel jsem jich vice. Zkusebni zapis, soubor nekolik bajtu se v poradku zapsal a nacetl.
ferro0

#30 Příspěvek od ferro0 »

Regulator TL497ACN je posilen tranz. BD238 a vytvari 5V vetev. Napeti na nem je v poradku i pri praci s disketovkou, zvlneni cca 20mV. Tak uz teda nevim. Zkusim pockat az se Didaktik vypne, pokud je to tim regulatorem.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“