Přijímač z analogového TV tuneru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ok1hga

#31 Příspěvek od ok1hga »

na separaci z původního souboru používám "PDF Creator"
Přílohy
ARA1987-12-str455.pdf
(173.09 KiB) Staženo 93 x
ARA1987-12-str454.pdf
(216.17 KiB) Staženo 117 x
milous2

#32 Příspěvek od milous2 »

To mám jakž takž namakané,to se dá poznat snad,ale když např.něco oskenuji dám uložit ve formátu pdf je soubor větší než dovolený a jsem nahranej. Jak jsi třeba Ty ok1hga vytvořil ten soubor s AO4-86 ? Již jediná stránka (sken obrázku) je větší než povolují pravidla. Po komprimaci je to zase nečitelné. Stačí odkaz kde se to probíralo.
ok1hga

#33 Příspěvek od ok1hga »

asi máš jiný originál pdf soubor, z toho mého to takhle šlo . . .
milous2

#34 Příspěvek od milous2 »

Asi si nerozumíme.Nebo jsem poleno. Nemám nic originálního.Trojku Canon,tam oskenuju a dám uložit ve formátu pdf. Jdu hledat ten program na který jsi mi dal odkaz : PDF Creator, a budu zkoušet.Prozatím děkuju a odemne vše. Ahoj.
ok1hga

#35 Příspěvek od ok1hga »

záježí co máš jako vstupní formát . . .
ty fotky jsem dělal telefonem, má to 5Mpx, potom to upravím na stravitelný rozměr v "irfanView" a do pdf to převádím přes "PDFcreator" je to jako "imaginární" tiskárna . . .
Zmije

#36 Příspěvek od Zmije »

Na přijímači 2m sch..JPG mě zaujalo zapojení vstupního zesilovače, vypadá spíš jako klapův SC oscilátor, něž zesilovač.
Hill
Administrátor

#37 Příspěvek od Hill »

milous2 píše:...když např.něco oskenuji dám uložit ve formátu pdf je soubor větší než dovolený a jsem nahranej...

Tak neskenuj rovnou do formátu PDF, ale do JPG ve vysoké jakosti nebo TIFF. Ten pak otevři v nějakém programu pro úpravu obrázků, vytáhni mu kontrast, aby z něj zmizela struktura papíru a v bílé nezůstalo moc zbytečných informací. Jestli nepůjdou takto "utopit v bílé", třeba zlom v hřbetu, vymaž ho ručně.
To je důležité - čím méně toho bude v nevyužitých plochách skenu, tím menší bude výsledný soubor PDF.
Jsou-li tam štočkové obrázky stejně v nich budou vidět interference rastru štočku s rozlišením skenu, tak je to v podstatě jedno. A, pokud by to jedno nebylo, některé programy dovolují obrázek dát do výběru, výběr zaměnit (invertovat) a zvvyšování kontrastu proběhne všude kolem, jen ne v obrázku.
Pak si ten obrázek dáš znovu do výběru (znovu invertuješ výber) a upravíš jeho gradaci zvlášť.
No a pak dáš tisknout do formátu PDF, protože, když máš PDF Creator, máš ho nainstalovaný jako tiskárnu. Nastav rozlišení 150 dpi, zruš zaškrtnutí "vyplnit stránku" (aby se tam sken vešel celý, se zaškrtnutím ho ořízne) a dej tisk. Zatím se mi tak do 300 kB vešly i vícestránkové PDF soubory ve formátu A4.
Artaban001

#38 Příspěvek od Artaban001 »

S tou sítí NMT je to už tak, že neexistuje.. Teď tam běhá CDMA internet od Bublinek.. A ty telefony se dali chytat na neupraveným Merkurovy (alespoň tady v Rosicích).. Jinak mě kdysi napadlo, že by se dala znásilnit na příjem mezifrekvence z toho kanálovýho voliče nevyužitá CB radiostanice.. stačilo by jen trochu "uhnout" z výstupní frekvencí toho analogovýho voliče (A kdo ví, jak moc je ten výstupní obvod z KV strmej, třeba by to šlo bez uhýbání).. Akorát ladění žádané frekvence by byl docela horor..
ok1hga

#39 Příspěvek od ok1hga »

Zmije píše:Na přijímači 2m sch..JPG mě zaujalo zapojení vstupního zesilovače, vypadá spíš jako klapův SC oscilátor, něž zesilovač.

je to tzv. "mezielektrodové zapojení"

stahni si ten "A04_86_jenoduchy_prijimac_FM_2m.pdf" soubor a přečti si jak to funguje

nebo si prostuduj tohle

citace ze skripta:
"Existuje zapojení zesilovacího stupně,
u něhož (jako jediného) je možné dosáhnout současně šumového i výkonového přizpůsobení.
Jedná se o mezielektrodové zapojení tranzistoru,
kdy je signál přiváděn jak na emitor, tak na bázi tranzistoru.
Správného přizpůsobení se dosáhne vhodnou volbou poměru Ce a Cb"
buddyns

#40 Příspěvek od buddyns »

Zpět teda k mému dotazu, jak udělat ten filtr aby mě to chodilo např na 6m pásma ?
A ještě v tom posledním dokumentu co posílal OK1HGA je zmínka o DVB-H, co to je ?
Už jsem si to našel, je to pro mobily :D
ok1hga

#41 Příspěvek od ok1hga »

buddyns píše:jak udělat ten filtr aby mě to chodilo např na 6m pásma ?

naladit ho na 50MHz . . .
ještě napiš jaký filtr máš na mysli . . .
milous2

#42 Příspěvek od milous2 »

Hill Děkuju za rady. Teď to tady zkouším a docházím k zajímavému poznatku??? Obraz naskenovaný a uložený jako jpg ve složce má určitou velikost např. 1,2Mb. Po přestěhování ze složky na plochu (kůli lepšímu hledání)se zvetší na 3,4Mb.Kde se to naněj nabalí?No to je jedno.Když má těch 1,2Mb a dám upravit v programu Mocrosoft Ofice Picture Manager -komprimace obrázků,dojde při zvolení "Dokument" ke zmenšení na únosnou mez,např. 124kb,což odpovídá pravidlům na fóru.Jen ho musím nechat tam kde je a pro potřebu odeslání ho "nabrat" z téže ho místa.Někdo se mi asi bude smát,že to je normální práce s oknama,ale jsem jen uživatel PC a tak se nemůže nikdo divit,že? Jednou nato asi příjdu a snad si to i zapamatuju. Děkuju za trpělivost.
buddyns

#43 Příspěvek od buddyns »

ok1hga píše:naladit ho na 50MHz . . .

Pandatron píše:Druhou nevýhodou, plynoucí z původního určení tunerů je poměrně velká šířka pásma použitých mezifrekvenčních filtrů. Ta například právě při ladění radioamatérských pásem, kdy je odstup sousedních kanálů i jen 6,25kHz způsobí nemožnost příjmu pouze jediného kanálu....Řešením by bylo použít externí úzkopásmové filtry

Představuji si pod tím nějakou cívku a kapacitní trimr která bude mezi anténou a vstupem toho tuneru ...
ok1hga

#44 Příspěvek od ok1hga »

buddyns píše:
Pandatron píše:Druhou nevýhodou, plynoucí z původního určení tunerů je poměrně velká šířka pásma použitých mezifrekvenčních filtrů. Ta například právě při ladění radioamatérských pásem, kdy je odstup sousedních kanálů i jen 6,25kHz způsobí nemožnost příjmu pouze jediného kanálu....Řešením by bylo použít externí úzkopásmové filtry

Představuji si pod tím nějakou cívku a kapacitní trimr která bude mezi anténou a vstupem toho tuneru ...

to máš zcela mylnou představu,
žádný vstupní obvod nemá takovou selektivitu aby odstranil signál ze sousedního kanálu a úzké mezifrekvenční filtry jsou řešeny přímo jako součástky
http://www.ame.cz/Filtry-_g40520769_10699.aspx
nebo tady
http://www.allamat.eu/index.php?main_pa ... cts_id=851

a nebo si ho můžeš vyrobit
http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/filtry.htm
buddyns

#45 Příspěvek od buddyns »

Jak to funguje, co to dělá nebo jak to zapojit ?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“