HDD SATA a výměnná PATA
Moderátor: Moderátoři
HDD SATA a výměnná PATA
S jedním HDD v šupleti není žádný problém. Ale v druhým šupleti je na HDD z dřívějska z jiný mašiny nakopnutej systém a při zapnutí PC se systém natahuje z tohodle šuplete a ne z SATA C:
Zkoušel jsem to přenastavit a nebo zablokovat v Biosu, přeházet pořadí kabelů SATA a master/slave na IDE kšandě a nic nepomáha. Jako by byl tenhle IDE disk nějak upřednosťován před SATA. Nejlepší by bylo IDE disk naformátovat ale nevím jak. Zkusit ho dát do starý mašiny s dvěma IDE konektorama na IDE2?
Nebo je nějaká jiná finta abych nemusel z půdy tahat vykopávku?
Díky
Jirka
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
To PotPalo: Mám to jak jsi psal. V Advanced Bios Features je volba First, Second a Third Boot Device. A pak tam je ješte o kus dál další nastavení který First, v mým případě interní SATA HDD je první. Koukal jsem samozřejmě do toho nastavení bez šuplete a je tam jen interní SATA disk. Nenapadlo mě, že se ten šuplíkovej IDE po zasunutí objeví v biosu jako první.
Tak jsem to vyzkoušel a nastavil IDE šuple jako druhý disk v boot pořadí na First Boot Device.
Už se nevnucoval s tím vadným systémem. Zkusil jsem šuple vytáhnout, nabootovat, vypnout, dát zase šuple a kupodivu, bios drží informaci, že má být šuplíkový IDE jako druhý. To je fajn, podstatě mi už nevadí ten zvrtanej systém v šupleti a ani ho nemusím mazat.
Díky
Jirka