Pokazený zdroj Fortron Epsilon 80plus
Moderátor: Moderátoři
FSDM0265 proti pinu 1(GND).
Hodnoty při osazení původním vadným kondenzátorem (zdroj přesto naběhne):
Pin/Napětí: 2/15,8V 3/0,42V 4/0,49V 5/381V 6.7.8/390V
Hodnoty při osazení novým kondenzátorem (zdroj nenaběhne):
Pin/Napětí: 2/14V 3/0,36V 4/0V 5/329V 6.7.8/338V
Moc mi to nepomohlo. Dává to někomu smysl? Dokážete mě nasměrovat?
Vše se točí kolem kondenzátoru C45. Pokud zůstane osazený ten vadný 1000 µF/16V, zdroj naběhne prakticky ihned. Pokud ho vyměním za jiný o stejné kapacitě, zdroj nenaběhne. Ale teď pozor! Pokud ho vyměním za nižší kapacitu, zdroj taky naběhne! A to tak, že čím nižší kapacitu osadím, tím rychleji zdroj naběhne. Takže např. při použití 470µF naběhne během 2 vteřin. Pokud ho osadím 2x470µF tak za cca 8 vteřin. Jakmile ho ale vyměním za kapacitu > cca 950µF, zdroj už nenaběhne!!!
Měřil jsem kde co, ale uvedu jen to základní. 5Vsb teoreticky v rámci zdroje pouze napájí ten PS223 a pak slouží jako "zdroj" pro optrony M5 a M3.
Napětí 5Vsb je od zapnutí konstantních 5,1V.
Napětí na M5 1,15V, na M3 1,1V. V obou případech je stejné ihned po zapnutí i po pár vteřinách až zdroj naběhne.
Signál FPO je od spuštění 0,13V a po náběhu zdroje se nezmění.
Jo a C43 jsem zkusmo taky vyměnil. Beze změny.
V zařízení, kde vyschnul jeden kondenzátor, může být vyschlý kterýkoli další.
Pokud má např.: C41 zmenšenou kapacitu, je potřeba do něj širším pulzem nalít větší náboj, aby jeho napětí během jednoho cyklu pokud možno nestihlo klesnout pod dovolenou mez.
Pokud použiješ C45 o kapacitě menší, než je předepsaná, bude se M4 snažit, ze stejného důvodu, rozšiřovat pulzy, a tím nabíjet více jak C45, tak C41. Pokud by tato hypotéza byla správná, logicky by vedla k výměně C41.
Můžeš zkusit odpojit D43 a +5VSB přivádět zvenku z nějakého spolehlivého stabilního zdroje 5V, ale asi pak bude potřeba přivádět zvenku také VCCP.
Přiznej se, že ty nemáš osciloskop ???
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)