ECC88

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Kurrur
Kontaktovat uživatele:

ECC88

#1 Příspěvek od Kurrur »

Zdravím,

nemáte někdo osvědčené schéma NF předzesilovače s ECC88 ? Mám doma 16 kousků těchto elektronek, sice mám i jiné jako například 82,83 a 85 ale chtěl bych vužít právě ty 88 :). Díky :)
Otkundes

#2 Příspěvek od Otkundes »

Schemat elektronkových předzesilovačů bylo nakresleno jistě dost. Ale záleží na specifikaci Vašeho záměru. Což se nejdříve nad svými požadavky zamyslet, stanovit si technické parametry, sepsat je a doplnit jimi svůj dotaz?
Lapidárně: když přijdete k řezníkovi, též si neporučíte "maso", bez uvedení druhu, množství, nebo alespoň účelu jeho dalšího použití...
Kurrur
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Kurrur »

No stačil by mi jednoduchý předzesilovač ke koncovému stupni k Leachi nebo Symasymu. Jediné co jsem na internetu našel bylo schéma hybridní zesilovače, které bylo uvedené v Lampárně. Dále ještě se mi líbilo tohle: www.shine7.com/audio/6922_pre.htm akorát že toto schéma je na e88cc což má jiné parametry. S elektronkama jsem nedělal tak nevím kde co překopat aby to splňovalo svůj účel :) . Je to pouze na domácí použití :) a na experimentování s elektronkami :)

Omlouvám se za ten odkaz, ale odepisuji s mobilu . Díky za pochopení a za rady :).
frantajetel11

#4 Příspěvek od frantajetel11 »

Jestli se nepletu, tak E88CC je rozdílná od ECC88 akorát tím, že je dlouhoživotní, otřesuvzdorná a má užší tolerance parametrů...= při troše dobrý vůle můžeš ECC88 použít :wink: Jestli kecám, tak mě někdo opravte...
Kurrur
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Kurrur »

Tím si až tak nejsem jistý, na konci Lampárny mají uvedené ECC88 a E88CC se stejnými parametry, ale když jsem to hledal na netu v datasheetu tak každá elektronka má jiné mezní hodnoty.
breta1

#6 Příspěvek od breta1 »

Měl jsem kdysi hodně E88CC (asi z elektronkového počítače EPOS). Měly pozlacené vývody a běžně jsem jimi nahrazoval ECC88 v kanálových voličích TV.
Kurrur
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Kurrur »

Takže si myslíte že těch 250V ta ECC88 vydrží :) ?
Otkundes

#8 Příspěvek od Otkundes »

Nikoliv. Tady nejde o to, zda elektronka ECC88 "vydrží" 250V. Jestli chcete zkonstruovat kvalitní zesilovač, stejně jako u tranzistoru, i elektronce musíte stanovit optimální pracovní bod - tedy pracovní podmínky!
Elektronka ECC88 (a PCC88) je především dvojitá VF trioda, která byla zkonstruována pro použití ve vstupních VF zesilovačích, zejména u televizních přijímačů, v kaskódovém zapojení. Tato elektronka se běžně v NF předzesilovačích nepoužívala, proto budete stěží hledat schemata a konstrukce NF předzesilovačů s touto elektronkou.
Elektronka E88CC je podobná a je to předchůdce ECC88. Správně uvádíte, že má jiné elektrické parametry. Byla určena zejména pro průmyslové aplikace, proto byla v provedení zvláštní jakosti, včetně pozlacených nožiček. V konstrukcích spotřební elektroniky z produkce Tesly, se běžně nepoužívala.
Proto, pokud nechcete kompletně navrhovat NF zesilovač speciálně pro ECC88, a chcete stavět NF předzesilovač, zkuste se raději zaměřit na elektronky ECC82, ECC83, nebo 6CC41, které byly k tomuto použití určeny. Při hledání schémat na internetu a v literatuře, budete jistě úspěšnější.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od zdenoeddie »

S ECC88 sa da postavit prekny preamp ci uz ako CF, alebo SRPP.
Otkundes

#10 Příspěvek od Otkundes »

S elektronkou takových kvalit, že umožňuje stavět zesilovač pro kmitočty kolem 200 MHz, lze samozřejmě navrhnout a vyrobit i zesilovač pro NF. Jde jen o to, že její technické parametry a šumové vlastnosti, které ji předurčují k práci ve vstupních VF zesilovačích, nebudou využity.
Jenže uživatel Kurur po nás chtěl "osvědčené schéma NF předzesilovače s ECC88". Musím konstatovat, že elektronku ECC88 jsem v aplikaci NF zesilovače, zatím neviděl. Tím ovšem netvrdím, že to nelze a někdo to již v praxi nezkusil.
Kurrur
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Kurrur »

No nejspíše použiju tady tento korekční preamp s 2xECC83 a ECC82 :-)
http://www.audioweb.cz/uploads/84_svm_-_elektronkove_hifi_korekce_zm.jpg Snad to nějak bude fungovat a svůj účel pro domací poslech s koncovým Leachem to splní :-)

Elektronek mám doma plno (kolem 200) jenže nevím co s nimi, chtěl jsem je nějak využít je mi líto se jich jednoduše zbavit a vyhodit je v 2/3 z nich jsou úplně nové, tak snad časem pro ně nějaké využití najdu.
EL34

#12 Příspěvek od EL34 »

Kurrur píše:
Elektronek mám doma plno (kolem 200) jenže nevím co s nimi, chtěl jsem je nějak využít je mi líto se jich jednoduše zbavit a vyhodit je v 2/3 z nich jsou úplně nové, tak snad časem pro ně nějaké využití najdu.

Jestli chceš experimentovat, zkus dát anodu přes odpor 47k na 300V, katodu přes 680R na zem a g1 uzemni přes 1M odpor. Tím je ta lampa trošku víc ''naprouděná''.
Pokud výstupní signál vyvedeš z katody, tak máš celkem dobrý katodový sledovač, který se občas hodí. Pokud signál vyvedeš z anody, tak to i trochu zesiluje, zpaměti teď nevím kolikrát.

Pokud chceš korekce dej mezi dva stupně Baxandalův korektor - popsaný třeba v Lukešovi. První stupeň bude samozřejmě katodový sledovač a druhý normální SK zesilovač, přes který je vedena zpětná vazba ( tónový korektor).

A pokud chceš být detailista, koukni se na mřížku té lampy.. Vyrábělä se verze s normální niklovou a potom spešl zlacená verze a ta je prý dost ceněná.
Kurrur
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Kurrur »

Ok díky vyzkouším :)
Sendyx

#14 Příspěvek od Sendyx »

ECC88 a spol. se používá dnes do NF často hlavně z toho důvodu, že se jich všude válela spousta bez užitku.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“