Zháňam schému nabíjačky HITACHI UC18YG

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mmiriboy

Zháňam schému nabíjačky HITACHI UC18YG

#1 Příspěvek od mmiriboy »

Dobrý deň!
Nenajde sa tu niekto, kto má doma schému zapojenia tejto nabíjačky - Hitachi UC18YG, Ni-Cd, 7,2 - 18V?!
Je na nej odpálený vstupný tranzistor FET (2SK3567) a aj okolité odpory!
Vopred ďakujem za odpovede!
makino

#2 Příspěvek od makino »

Mám nabíjačku Hitachi UC 18 YGL2 - Li-ion, NiCd, NiMH 7,2 - 18V, ale je tam vstupný FET nejaký 2624. Okolie je zaliate nejakou lesklou hmotou tak to neviem riadne vyfotiť, zajtra večer sa s tým pohrám a dám foto.
makino

#3 Příspěvek od makino »

Malo by to byť takto ako na obr. Zo strany spojov je ešte jeden SMD kond bez hodnoty z R43 na - , a smd rezistor R5 medzi S a G tranzistora 47k
Přílohy
P1030278.gif
(264.26 KiB) Staženo 15 x
delis

#4 Příspěvek od delis »

Dobrý den, mám na stole shora zmiňovanou nabíječku. Byl odpálený FET ve spínaným zdroji, R6, R5, R7 a samozřejmě UC3842. Všechno jsem vyměnil, polovodiče proměřil, tedy ve spínané části a i optotranzistory. Nicméně se nabíječka nerozjede. Pokud změřím napětí na ZD 1, kde bych měl naměřit 20V, tak tam napětí lítá od cca 11 do 15 V. Napětí je takhle nestabilní i když odpojím propojku od pinu 6. Jo originál tranzistor jsem nesehnal, tak jsem ho nahradil 7N60B. Schema přikládám. Děkuji za případné tipy kudy se dále ubírat.

PS: Tak se koukám, že jsem se moc netrefil do fóra. Schema tu sedí, dotazy asi moc ne....
Přílohy
UC18YG_circuit_1.pdf
(64.34 KiB) Staženo 56 x
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Nejspíš to cykluje, tedy pokusy o start. Sekundární diody atd. jsou v pořádku, není tam něco ve zkratu ? Co ukáže indukční smyčka poblíž trafa ?
delis

#6 Příspěvek od delis »

Díky za rady,
sekundární diody jsou OK. Primar ve zkratu není. Trochu jsem laboroval a vypájel FET a napětí na zenerce stále kolísalo. Vypájel jsem tedy integráč a na zenerce bylo 20V, tak jak má být, a pak na pinu 7 bylo cca 25V. Nějak mi nedochází smysl takto řešeného napájení UC, má tam být 25V? Na přechodu Q1 BE je 6V, na přechodu EC cca 0,6V. Měl jsem ho vypájený a přechody jsou OK.

No po několika hodinách jsem k tomu zase sedl a narazil na R8, který má mít 0,68 ohm a má nekonečný odpor, přičemž na něm není žádné přehřátí znát. Jedna z mála součástek co jsem neměřil. Nahradil jsem ho a situace stejná. Na další vadné součástky jsem již nenarazil. Byla by opět nějaká rada? Děkuji.
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Au, ten odpor měl být první, co se zkontroluje !

Je v pořádku D2, a C4 - zkontrolovat na ESR !, stejně tak pro jistotu C2.

Pokud je vše OK, snaží se měnič naběhnout ? Jsou vidět nějaké burstované oscilace - nejlépe na smyčce u trafa, nebo na sekundárech ?
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

No jestli máš na BE Q1 6V ...
delis

#9 Příspěvek od delis »

Dostal jsem se k tomu zase až teď a slavím úspěch, už to frčí. Error byl v tom, že jsem jsem hlava dubová při měření přeskočil ten R8. Jelikož byl v háji, tak se odebral dopryč opět ten integráč UC.. (naštěstí je za 12 Kč). Pro vyzkoušení napájecí části pro UC.. jsem nabíječku nepřipojoval do sítě, ale na C Q1 jsem připojil napětí z reg. zdroje a měřil proud a ten při zvyšování napětí stále rostl i přes 50 mA, při odpojené zemi - vývodu 5 UC byl proud jednotky mA a zenerka s Q1 správně stabilizovala. Proud s dobrým UC.. je kolem 15mA. Jak jsem psal, že na přechodu EB Q1 je 6V, tak to bylo v závěrném směru (páč se tam dostává napětí přes R2 pro start a napájení po naběhnutí přebírá vinutí II a dioda D2).

Děkuji za snahu pomoci.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Tak to jsi měl ještě popsat naměřeno na E a C , protože je tam "zpětná" dioda a tento stav se tam může vyskytnout jen ve velmi specifické napěťové situaci anebo vadné ZD .
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“