Nabíjení akumulátoru při běhu stroje síťovým zdrojem

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tobadal

#16 Příspěvek od tobadal »

Ale z toho co znám přece nejde, aby baterie, která se nabíjí byla zároveň vybíjena, ne? Musí tam být nějaká "výhybka", která pošle část energii ze zdroje do zařízení a druhou do baterie, ne?
p32

#17 Příspěvek od p32 »

tobadal píše:Ale hlavně mi jde o předmět mého dotazu, jak se zajišťuje, že je akumulátor zároveň nabíjen a zároveň jde energie do stroje? Běžně to přece vidíme např u notebooku.

Pokud to chceš vědět jako v základu, tak z dobíjecího "adaptéru" se vede napětí (proud) do té baterie přes diodu, takže vybíjet se dá baterie jen do té zátěže, ale ne do adaptéru. Ten ale bude buď primitivní na průběžné a dlouhé dobíjení nebo s inteligencí pro rychlé dobíjení s hlídání proudu a napětí na baterii podle druhu baterie.
Naposledy upravil(a) p32 dne 10 čer 2013, 22:12, celkem upraveno 1 x.
tomasjedno

#18 Příspěvek od tomasjedno »

tobadal píše:... napětí je 7.5V ...
To je dost neobvyklá hodnota.
Co je standardní napájecí zdroj? 5 alkalických článků 1,5 V?
Není tam udané nějaké rozmezí, anebo není tam třeba ještě druhý vstup např. na 5 V stabilizovaných?
tobadal

#19 Příspěvek od tobadal »

p32: Teď nevím jestli jsem to dobře pochopil. Takže já můžu baterii zároveň dobíjet ze zdroje a při tom vybíjet do zařízení?

tomasjedno: Ano, rozmezí pro motory je, ale pří této hodnotě mi vykazují pro mou potřebu nejlepší vlastnosti. Zatím je napájím regulovatelným zdrojem. Mám tam pak ještě řídící jednotku, která je 5V, ale ta si ho sama dokáže regulovat.
Artaban001

#20 Příspěvek od Artaban001 »

Třeba takhle: Na kladnou svorku toho Tvýho spotřebiče připojíš dvě diody. Přes jednu diodu půjde adaptér, přes druhou půjde akumulátor. Diody Ti od sebe oddělí oba zdroje. Dioda by teoreticky nemusela být u zdroje, ale je lepší ji použít (jestli je ve zdroji třeba LED, nebo větrák, budou Ti odebírat elektřinu při napájení akumulátorem a pokud tam máš nějaký stabilík, tak tomu se to taky nemusí líbit). Mínusy zdroje,akumulátoru a Tvýho spotřebiče spojíš přímo.
Nabíjení docílíš překlenutím diody přes kterou máš připojen akumulátor vhodným odporem. Jeho velikost zvolíš tak, aby do 1Ah akumulátoru teklo maximálně 100mA, nebo do 500mAh teklo max 50ma.. Jinak se bavíme o Ni-Mh.. Ty se dají dobíjet nízkým proudem trvale a nepotřebují nějakou hlídací elektroniku. Počítej, ale pokud akumulátor vybiješ, bude nabití trvat přes 10 hodin. Takhle to funguje u spínacích hodin, přenosných telefonů.. A obejde se to bez složité elektroniky..
tobadal

#21 Příspěvek od tobadal »

Moc děkuju, už to chápu, jsem zase o něco chytřejší.
tomasjedno

#22 Příspěvek od tomasjedno »

tobadal píše:...Ano, rozmezí pro motory je, ale...
Kurňa, jsi tajuplnej jak hrad v Karpatech, jeden aby to z tebe tahal jak z chlupatý deky. Tak potřebuješ 7,5 V ± kolik pro motory, proudu kolik, a 5 V ± 0,25 V, proudu kolik pro elektroniku?
tobadal

#23 Příspěvek od tobadal »

Dříve jsem to již psal, celkově 1A. Napětí 7.5V +/- 0.5V :wink: Elektronika má vlastní regulátor, který si poradí s až 36V a 2.5A
tomasjedno

#24 Příspěvek od tomasjedno »

Tak si to tutlej, je to tvůj problém, ne můj. Já jdu venčit psa a pak spát.
tobadal

#25 Příspěvek od tobadal »

Vůbec nic netutlám, jen jsem se ptal na to, co mi odepsal Artaban001. Nevím pak, k čemu je potřebné znát proud a napětí, když se ptám na principiální řešení problému. Ale každopádně ti děkuji za věnovaný čas.
tomasjedno

#26 Příspěvek od tomasjedno »

Jednak ti to Artaban001 napsal blbě, jednak principiální řešení může vypadat i trošku jinak, a součástí optimálního řešení může být, že ten stávající zdroj 5V/2,5A dáš pryč. Proto se ptám, co vlastně doopravdy potřebuješ.
Z toho, že to nechceš říct, soudím, že to vlastně ještě ani nevíš.
BOBOBO

#27 Příspěvek od BOBOBO »

Nwm , proč by tam cpal nějaké diody . Prostě zapojíš stabzdroj 7,5V natvrdo paralelně k baterii . Funguje to potom tak , že co dodá adaptér v proudu si motory odeberou plus si vezmou z aku to , co v té chvíli potřebují navíc . No a bez odběru se zase dobijí až na jmenovité napětí zdroje . Toť vsjo . O omezení nabproudu máš zmínku výše .
bu2520

#28 Příspěvek od bu2520 »

dioda je na oddělení zdroje nutná neznáš jeho zapojení, představ si co to může udělat s elektronikou ve zdroji když tam půjde v obráceném směru např bude li tam nějaký stabilizátorLM317 nebo 78xx
p32

#29 Příspěvek od p32 »

To je těžký, když někdo neví jak funguje dioda. Byl to stejně jen hrubý nárys řešení na hrubý dotaz. Adaptér se dál dá jen hádat podle tajuplného zapojení.
Dá se to představit jako záklapka na trubce s odpadem. Ty tady samozřejmě v 97. roce někde neměli, aby ušetřili. Na co taky, že ? Pak přišla velká voda a u těchto kupodivu přes to odpadní vedení, takže to bylo dost zábavné vyplavení a navíc i voňavé. Ušetřili na jednosměrné záklapce u odpadu stejně jako tady u jedné nebo dvou diod v zapojení.
tomasjedno

#30 Příspěvek od tomasjedno »

Případným zájemcům o problematiku NiMH aku doporučuji http://amber.feld.cvut.cz/user/xhavlikj ... 002_06.pdf
Odpovědět

Zpět na „Poradna“