Nabíjení akumulátoru při běhu stroje síťovým zdrojem
Moderátor: Moderátoři
tobadal píše:Ale hlavně mi jde o předmět mého dotazu, jak se zajišťuje, že je akumulátor zároveň nabíjen a zároveň jde energie do stroje? Běžně to přece vidíme např u notebooku.
Pokud to chceš vědět jako v základu, tak z dobíjecího "adaptéru" se vede napětí (proud) do té baterie přes diodu, takže vybíjet se dá baterie jen do té zátěže, ale ne do adaptéru. Ten ale bude buď primitivní na průběžné a dlouhé dobíjení nebo s inteligencí pro rychlé dobíjení s hlídání proudu a napětí na baterii podle druhu baterie.
- tomasjedno
tomasjedno: Ano, rozmezí pro motory je, ale pří této hodnotě mi vykazují pro mou potřebu nejlepší vlastnosti. Zatím je napájím regulovatelným zdrojem. Mám tam pak ještě řídící jednotku, která je 5V, ale ta si ho sama dokáže regulovat.
- Artaban001
Nabíjení docílíš překlenutím diody přes kterou máš připojen akumulátor vhodným odporem. Jeho velikost zvolíš tak, aby do 1Ah akumulátoru teklo maximálně 100mA, nebo do 500mAh teklo max 50ma.. Jinak se bavíme o Ni-Mh.. Ty se dají dobíjet nízkým proudem trvale a nepotřebují nějakou hlídací elektroniku. Počítej, ale pokud akumulátor vybiješ, bude nabití trvat přes 10 hodin. Takhle to funguje u spínacích hodin, přenosných telefonů.. A obejde se to bez složité elektroniky..
- tomasjedno
- tomasjedno
- tomasjedno
Dá se to představit jako záklapka na trubce s odpadem. Ty tady samozřejmě v 97. roce někde neměli, aby ušetřili. Na co taky, že ? Pak přišla velká voda a u těchto kupodivu přes to odpadní vedení, takže to bylo dost zábavné vyplavení a navíc i voňavé. Ušetřili na jednosměrné záklapce u odpadu stejně jako tady u jedné nebo dvou diod v zapojení.
- tomasjedno