Přeladění vkv
Moderátor: Moderátoři
Hill píše:třívývodová velká hnědá placka mezi antéhou a IC.
- Přílohy
-
ctyri_1.jpg- (287.33 KiB) Staženo 163 x
Kondík a tlumivku, které potřebuješ místo toho B.P.Filtru, jsem ti už popsal.
Ale lepší by bylo z nějakého jezevčíka vybrat filtr BPFB5 a nasadit ho místo původního BPF, který propouští pásmo OIRT, v řadě tržnicových vraků s pásmem CCIR se potřebný filtr dá najít.
Jde totiž také o přizpůsobení antény ke vstupu (s ohledem na citlivost a šum) a ten LC obvod je jen provizorní řešení, které může uspokojivě fungovat v místě, kde přijímáš silné místní stanice, ale nemusí vyhovět kdekoli.
- Přílohy
-
JVC-RC770_tuner_pops.jpg- (184.71 KiB) Staženo 174 x
-
jardina
detaily zde: http://jardina.rajce.idnes.cz/jvc
-
jardina
- Artaban001
Pokud takto dostaneš pásmo na stupnici, nejspíš totéž bude potřeba udělat i s L1.
Nastavení nestačí jen jednou:
a) s ručkou na dolním konci stupnice příjem kmitočtu 87,5MHz. Oscilátor tedy musí kmitat na 98,2 MHz, což nastavíš jádrem cívky L2 a prověříš jiným přijímačem naladěným na příjem kmitočtu 98,2MHz. Jeho anténu dáš do blízkosti L2 a při správném kmitočtu oscilátoru v JVC se musí ten "testovací přijímač" zahltit, takže zmlkne.
b) přelaď JVC kousek pod horní konec pásma (kolem 90-95% stupnice) a trimrem na ladicím kondíku nejbližším k L2 se pokus naladit poslední stanici, kterou v místě zachytíš na kmitočtech 107-108 MHz. To už musí oscilátor v JVC kmitat na 117,7 až 118,7MHz, což už bez dalšího neprověříš, jen podle té přijímané stanice k tomu žádnou pomůcku nepotřebuješ.
Jenže přeladěním horního konce pásma se mírně posunul i dolní konec, proto se vrať k bodu a) a zopakuj to. Možná to kolečko a) b) a) b)... budeš muset proběhnout i čtyřikrát pětkrát, než to bude ono.
Od této chvíle na oscilátorový obvod nesahej, ten je naladěný.
Pak dojde na ladění vstupního obvodu:
c) na rádiu nastav stanici, o které víš, že vysílá kolem 90-91 MHz a jádrem L1 nastav nejlepší příjem.
d) přelaď na stanici vysílající kolem 104-105 MHz a trimrem u L1 nastav nejlepší příjem.
Tím se rozladí zase nastavení pomocí L1, tak to kolečko c) d) c) d)... také zopakuj, než to bude "to ono".
- Přílohy
-
IMG_0078.JPG- (42.91 KiB) Staženo 111 x
-
IMG_0078-1.JPG- (77.76 KiB) Staženo 127 x
-
IMG_0076.JPG- (97.65 KiB) Staženo 95 x
- Artaban001
U pár rádií jsem měnil duály, protože časem začaly chrastit. Vystačil jsem si s druhým tranzistorákem - kdyby se zrovna v tu dobu prodávaly ty vysílátka k autorádiím, to by byla jiná liga.. Na rozsah AM jsem se vybodl, stejně tam nic nešlo chytnout i normálně..
Je to dost piplačka, Dokonce jsem tak ze srandy poladil RF obvod u funkčního rádia a rádio mělo lepší příjem, než mělo po zakoupení.. Ve fabrice to naladili jen tak, aby se neřeklo.. Taky bylo poznat, jak který výrobce si dal tu práci a přizpůsobil součástky duálu. (jednalo se hlavně o pseudoznačky FIRST (bývalý LEVIS), SENCOR,SHARP (rákos edition) )