Zase elektrolyt
Moderátor: Moderátoři
Zase elektrolyt
Po výměně IO a obou elektrolytů (na výstupu low ESR!) je měnič opět funkční, připravem možná k dalšímu kouřovému znamení...
- Přílohy
-
Zdroj PC500.JPG- (192.09 KiB) Staženo 341 x
Otkundes píše:Jestli to dobře chápu, v tomto typu ellytů je elektrolyt (kapalina) obsažena v té "vatičce"? .....
Ano, je to tak. Ve starých elytech byl napuštěný papír. V žádném elektrolyt volně "nešplouchá". Mě se v prehistorii při opravě TVP u zákazníka v bytě, podařilo ani nevím jak, přivést k výbuchu elyt v katodě elektronky. Papírky snad úplně všude a paní domácí neskrývala svou radost. Ten bordel nešel z koberce ani vysavačem.
V žádném elektrolyt volně "nešplouchá"
Toto platí pre súdobé elyty, ešte pred 2.SV sa používaly elyty s tekutým elektrolytom bežne. Jeden taký rozobratý vlastním.
Inak sila explózie bude úmerná napätiu na kondíku. V dávnych časoch mi explodoval prepólovaný 100uF/450V, nabitý asi na 310V, našťastie v kovovej skrinke.
Komu ešte nestrelil elyt, neni elektronik
Jak je vlastně konstrukčně udělán tantal? Je stejný a liší se jen v elektrodách?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Před lety jsem se pokoušel šroubovákem vypáčit ellyt z objímky. Až jsem ho hranou šroubováku propíchl. A též z něj pak vykapalo pár nahnědlých kapek. Takže kapalina v nich asi bude.
Na bouchání si dávám pozor: správnou polaritou i naformováním (zejména těch anodových) před připojením. Zatím jsem výbuch řešit nemusel.
- Peterseal
Kedysi sa v elektrolityckych kondenzatoroch pouzivala kyselina borita, a ano, ta v kondikov spred 2. sv. vojny bola naozaj volne a anoda kondiku vyzerala ako taka hviezdica uprostred.
Potom sa pouzivaly rôzne sodné lúhy a dnes som čítal, že sa používa niečo úplne iné z vyššou životnosťou, že elektrolitom je dačo volne rozpustene v obyčajnej destilke.
- Peterseal
Ono probelm tychto axialnych TESLAckych elektrolytov je v tom, ze ta gumova upchavka casom prestane tesnit, takze ked tam aj vstreknes tu destilku tak v kratkom case to aj tak vyschne.
Ak ich chces realne pouzivat tak na to zabudni. Ak Ti ide o ,, historicku vernost,, tak pod sem: www.radiohistoria.sk
Je tam vela obrazkovych navodov ako vypreparovať vnutro a dat nejaky novy dovnutra.
Možná, po následném utěsnění dnešními silikony, butylplasty, samolepícími fóliemi a podobnými vymoženostmi, by to chvíli fungovalo i bez nebezpečí výbuchu.
Mám však stejně smůlu: vyschlé kondíky, jsem na jaře vyhodil do kontejneru, takže to teď ani nemohu zkusit. Ale stejně by mě to zajímalo.