Filcka 1.9D - otáčkoměr
Moderátor: Moderátoři
Filcka 1.9D - otáčkoměr
jak je vůbec u tohohle dehťáku řešenej otáčkoměr? Slyšel jsem, že nějak přes alternátor, ale dosud jsem neměl čas to zkoumat.
Jde mi o vyřešení jednoho problému- občas měří dobře, volnoběh na 800ot./min., maximum na 4500ot./min., jenže poslední dobou většinou do cca 2000ot./min. ukazuje nulu, a asi nad 2500ot./min. skoro konstantně 3000-3500ot./min.
Bohužel mám teď volnýho času strašně málo, domů se jezdím skoro jen vychrápat, proto bych byl rád, kdyby se našel někdo, kdo měl podobnej problém a vyřešil ho.
Dík
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
A kutilmile - nelituju tě
A taky je prej vhodný ve vzduchobedně vytahat pryč trumpety, i to prej má pozitivní vliv na výkon, ale tady spíš při vyšších otáčkách. Prostě si s tím pohraju, ať to jezdí i pod 6l/100km, ale ať to jede jako auto, ne traktor.
Začínám tu filcku mít rád.
Atlan: Dík za nakopnutí, kouknu na to osobně
— Winston Churchill
Měl jsem to u Una, ale tam jeho zrušení nebylo na výkonu znát, akorát byl pak čistej "karbec" - taky to byl benzín, ze kterýho nelítala tuha jak z Koh-i-Nooru. Ale u filcky to znát sakra je.
Co to je taky za nápad pouštět vejfuk zpátky do sání? To je to samý, jako si natáhnout hadici z prdele do kejháku, to je přesně to samý. Budu se dusit, když už vypustím nějakej ten bioplyn, a bude mi táhnout akorát z orálu.
Akorát nevím, když s tím půjdu na emise, jestli se zacpaným nEGRem projdu, ale na silnici je mi to šumák, hlavně, že ušetřím peníze, čas a nervy, nějakej ten smrtelně toxickej uhlík (jak se nám snažej ekoteroristi vtlouct do hlav) mám u zádele.
To samý i AdBlue - stříkání chcanek do vejfuku - taky nápad! A když dojde, nebo nastane nějaká porucha, tak bude mít vozidlo sotva poloviční výkon, aby náhodou nevypustilo o trošku víc CO₂. A v případě poruchy si ani netroufám odhadovat cenu opravy.
Jinak u toho Una mi shnil kaťák, že nešel ani zavařit. Nechtělo se mi kupovat byť jen zánovní za několik litrů, tak jsem ho nahradil prostou trubkou. Na technický měl kecy, tak jsem mu zalepil hubu Němcovou, na emisích jsem v pohodě prošel.
— Winston Churchill
U alternátoru byl akorát unavenej konektor. Ještě jednou děkuju Atlanovi za nakopnutí.
A taky už jsem přišel na to, proč se říká EGR nEGR. Vylámal jsem ty trumpetky, který sice zevnitř 🤐 byly, ale vrstva činila asi 2mm. Zato ve svodech to bylo katastrofický. Namísto 4cm díry měla díra asi centimetr a půl, a to až k ventilům. Zbytek byly černočerný hovna, vypadající jako saze v kotli, ale mazlavý a silně barvící, obsahující tvrdý zrna asi karbonu. Dostával jsem to opatrně ven hlavičkou velkýho hřebíku, kterej, i když měl na sobě jen tenkou vrstvičku, byl černej jako naše nenáviděná menšina, vetřelci vyhnaný z Indie.
Po důkladným vyčištění a smontování je volnoběh klidnější, tišší, motor vibruje míň, otáčky stouply z 800ot./min. na 900ot./min., maximální z 4500ot./min. na 5000ot./min., po plným sešlápnutí na plyn vyletěj otáčky na maximum asi za vteřinu, předtím to byly minimálně 2 vteřiny, díky absenci nEGRa reakce na plyn se snad nedá ani porovnávat, výrazně se zrychlila akcelerace z nuly na kilo, dokonce to tak trochu tlačí do sedačky. Maximálka se zvedla ze 150km/h na 162km/h.
Nárůst výkonu odhaduju tak 10% oproti stavu předtím, při svým stylu jízdy a kopcovitý trase, kterou jezdím, odhaduju spotřebu kolem 6l/100km, ale to si musím ověřit.
Prostě samý plusy. nEGR je zlo, a doporučuju tomu, kdo ho má a zároveň si ho může stejně snadno zrušit, ať to udělá. Já si ventil nahradím odporem, sice jsem to neměřil, ale prej má kolem 60Ω. Ventil tam zůstane kvůli emisím, protože nepatrně stoupnou emise oxidů dusíku, ale zase z vejfuku nepolezou tolik saze.
Ještě jednou díky všem.
P.S.:Až někdo z vás potká tmavě modrou filcku s traktorovým motorem, která se při couvání staví na přední, to mi ujela jen noha
Foto jsem nedělal, ale vypadalo to podobně, jako na tomhle obrázku:

— Winston Churchill
A zvejšení výkonu při vyšších otáčkách, když jsem vybrakoval trumpety a vyčistil sání, je taky logický, přece jen motor při vyšších otáčkách chce toho vzduchu víc, odstranil jsem mu zábrany. I čistý trumpety maj díru menší, než když tam nejsou vůbec, taky jejich rozšířený hrdla zasahujou skoro ke stěně vzduchobedny, což způsobuje nemalej aerodynamickej odpor, navíc se bez nich i zvuk nepatrně zlepšil, není to už takovej traktor, jako dřív, i když byly jejich vnitřní stěny vystlaný tlumivou vrstvou sajrajtu.
Jistě se tím vším zlepšila i kvalita směsi, větší výkon znamená při stejným stylu jízdy menší potřebu šlapat na plyn, což znamená nižší spotřebu.
V pondělí ještě doladím otáčky a předvstřik, vyměním vzducháč a vyleštím sací potrubí, ať je to všechno tip ťop. Myslím, že ačkoliv má za sebou skoro 240kkm, furt má co nabídnout
— Winston Churchill