Bedne pre repro ARO689 + úprava RK09

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Duvsan

#151 Příspěvek od Duvsan »

Už som asi pochopil. Samozrejme súhlas.
S tým ARZ - doprčíc, to patrí k Geniuskám, teraz som to zmotal. Pardón, prepáčte.
Duvsan

#152 Příspěvek od Duvsan »

Som rozhodnutý do tohto kúpiť výhybky. Deliacu frekvenciu mám voliť 2,5kHz, alebo je lepšie ísť vyššie? Basák by asi mal zvládať do 6kHz (ale tak vysoko nepôjdem). Prosím poradiť. Dík
ok1hga

#153 Příspěvek od ok1hga »

Duvsan píše:Už som asi pochopil. Samozrejme súhlas.
S tým ARZ - doprčíc, to patrí k Geniuskám, teraz som to zmotal. Pardón, prepáčte.

. . . a když jsem radil tato dvě témata sloučit a pokračovat jen v jednom, tvrdil jsi, že to sou dvě rozdílná témata . . .

nejen já si už nepamatuji co je kde napsáno, ale i sám autor v tom má docela "hokej" !!!
Duvsan

#154 Příspěvek od Duvsan »

Áno, stalo sa. Ešte raz sa ospravedlňujem. Tu sa snažím riešiť Teslácke dvojpásmovky, niečo na spôsob RK09. Výškač je osadený ARV161, basák som spáchal cez bazar a nič moc sme sa o ňom nedozvedeli.
Teraz pokúšam výhybku a otázka znie, kde mám voliť deliacu frekvenciu. Basák (stredobas) by údajne mal vedieť do 6kHz - tak vysoko ho ale určite nenechám. Ako nízko sa dá ťahať ARV161? Písané má 2kHz. Nepríde mu vhod nejaká rezerva? Alebo inak, frekvenčný rozsah sa dá rozumieť i ako možný pracovný rozsah, alebo sú to dve položky?
Thales
Kontaktovat uživatele:

#155 Příspěvek od Thales »

Ten rozsah je udaný obvykle v ose pro pokles -3dB (u seriozních výrobců). neříká ti zhola nic o tom jak se to chová mimo osu (což je důležité) ani o tom jaké je na této frekvenci zkreslení či zda tam jsou nějaké další vlivy proč ho nepoužít. Úplně optimální je pro 6,5" (berme to jako čistě fyzikální záležitost bez ohledu na tip) dělit tak na 1,7KHz, odkud už začíná pomalu směrovat (zužuje se vyzařovací lalok). Jenže to žádný normální výškáč nedá, takže se dělí obvykle tam kde to ten výškáč dovolí s přihlédnutím na zkreslení a zatížitelnost. Z toho vychází obvyklá kompromisní dělící frekvence někde mezi 2-2,6KHz. To je ovšem dost kompromis. U monitorů určených výhradně pro blízký poslech, kde se nepředpokládá větší výkonové zatěžování se lze s některými typy výškáčů, akustickým přizpůsobením (zvukovod) a strmou výhybkou dostat i na tu původně požadovanou hodnotu 1,7KHz.
To se však netýká rozhodně ARVčka. Žádného. U ARV168 (8ohm verze ARV161) mám vyzkoušeno že si nechá líbit dělení 2,5KHz se strmostí 18dB/oct aniž by se to nějak negativně projevilo na zvuku. Níž už bych se bál když chci i zatížitelnost. Výhybka je pak ale složitá jak tank, to by se ti nelíbilo :). Zato to pak ale nevříská (jak mají tyhle repráky jinak ve zvyku - je vidět že to není ani tak reprákama jako spíš výhybkama ta jejich pověst) a hraje celkem pěkně až mě to samotného zarazilo co se z něj dá vytřískat.

Tady máš i nějaké obrázky - výhybka a jak to pak následně vypadá na měření:
Přílohy
1PF06708_vyhN_ARV_simV_As.png
(102.31 KiB) Staženo 53 x
ARV168_vyhybka.png
(6.03 KiB) Staženo 56 x
Duvsan

#156 Příspěvek od Duvsan »

Je to dosť zložité. Ja som uvažoval použiť buď túto, alebo túto. Neviem vybrať.
Inak aj som uvažoval deliť tak nízko, ako dovolí výškač. Takže som hádal správne.
Thales
Kontaktovat uživatele:

#157 Příspěvek od Thales »

Tak použij, ale pak se nediv výsledkům.

Když si tam ale vyměníš polovinu součástek a seženeš si k tomu správný basák tak to fungovat bude :oD
Duvsan

#158 Příspěvek od Duvsan »

Prichádzam k záveru, že s tým reprom som sa nechal previezť. Popoludní to ešte skúsim vyplniť úpletom (niečo ako kedysi svetre od babičky). Inak ešte som to nenechal rozohrať. Koľko hodín potrebuje nový reprák s penovým závesom? Zvyknú sa "rozdýchať" basy? Zatiaľ to znie podľa vzoru toho dreva a tupo.
Thales
Kontaktovat uživatele:

#159 Příspěvek od Thales »

To je různé jak dlouho, ale gumákům (obecně reproduktorům s poddajným zavěšením) stačí na rozehrání poměrně málo času a ten vliv také není tak velký. I kdyby ten reprák byl dobrý tak když nevíš co si s ním počít tak to nějak suprově hrát ani nemůže. Je to jako dát pravěkému člověku do rukou mobil.
Duvsan

#160 Příspěvek od Duvsan »

Ďakujem, ale ten reprák má záves penový.
Vložil som do bedni úplet (zatlmenie) a je to ešte horšie. 50l bedňa pre to asi u nás nehrozí (možno tak hliníková rúra - nezmysel). Zmäkčiť závesy chemicky - zvýšiť poddajnosť - je asi hlúpy nápad. Má niekto záujem o tie repráky?

Napadlo ma bedňu "privrznúť" medzi dvere a na ňu naskladať stĺp iného, tým som ako-tak nasimuloval veľký priestor. Zvuk sa otvoril, basy vystúpili. Sú však posadené vysoko, bez náznaku "sladkosti", suché. Vedie to k veľkej ozvučnici. Bassreflex neviem, či niečo zachráni. Asi konečná.

Dal som jej dvojpásmovú výhybku. Je 8Ω, tak som basáku predradil 3.9Ω a výškaču 5.6Ω (snáď to nevadí, ak áno, naskladám 4Ω). Výšky sa zlepšili, zjemneli a vyčistili sa, ale basák hrá snáď ešte horšie. Tiež mi pripadalo - a Arta to potvrdila, že ARV161 spadá na hornom konci. Možno tomu pomohol ten odpor a tiež je pred ňou plátno (predok bedni). Tak neviem.
Pikofarad

#161 Příspěvek od Pikofarad »

Panebože,kdes viděl dávat před basák odpor??? :o Proto se tlumivky basové sekce vinou tlustým drátem nebo pásovinou aby měly cívky co nejmenší ohmický odpor a používají se tlusté reprokabely aby se dosáhlo co nejmenších ztrát a ty tam narveš 4ohmy :cry: Do výšek se odpor snese, na úpravu citlivosti když je k dispozici citlivější výškáč
Thales
Kontaktovat uživatele:

#162 Příspěvek od Thales »

Kam až jede ARV161 jsem ti ukazoval v tom grafu z měření co jsem sem dával.

Co se toho basáku týče - jednak nemá adekvátní výhybku, jednak vůbec nevíš jestli je pro něj daná ozvučnice vhodná a konečně - nevíme jestli nemáš nějaké zcestné představy a nechceš po něm moc. To by se klidně mohlo stát pokud jsi zvyklý na nějakou uhučenou spotřebku. Levná spotřebka má tak nějak pochybný zvukový projev a někteří lidé to prostě nerozdýchají když se setkají s něčím normálním.
Duvsan

#163 Příspěvek od Duvsan »

Pikofarad, zrejme narážaš na naviazanosť basáku na zosilňovač prostredníctvom spätnej väzby. Je to jedna možnosť. Ake keď ho dám priamo bez výhybky a tlačím to EQ, je to tiež naprd. Medzi dverami som to neskúšal, ale neverím tomu. Ale môžem.
Thales, i počujem a i vidím na grafe. Ale je možné, že mám niečo zle a prispievať môže i to plátno vpredu.
Ozvučnica nie je vhodná, aspoň mi to tak vychádza. Hádam by som tým bedniam mohol pridať na hĺbke (nadpojiť). Alebo nechať vyrobiť iné. Len keby sme vedeli parametre tých reprákov. Takže slepá ulička.
Thales
Kontaktovat uživatele:

#164 Příspěvek od Thales »

K čemu chceš měnit bednu když nevíš co ten reprák potřebuje? Nejprve je třeba zjistit to - změřit TS parametry a odsimulovat to.
frantajetel11

#165 Příspěvek od frantajetel11 »

Sorry, ale fakt Thalesi obdivuju tvou trpělivost.
Když přijde na sériový odpory k basákům, tak už všechno ostatní bude úplně jedno...
Dušane ty seš horší než ženská - nevíš co chceš, ale víš to naprosto přesně... A hlavně aby to nestálo moc, nejlíp nic...
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“