Bedne pre repro ARO689 + úprava RK09
Moderátor: Moderátoři
Duvsan píše:Už som asi pochopil. Samozrejme súhlas.
S tým ARZ - doprčíc, to patrí k Geniuskám, teraz som to zmotal. Pardón, prepáčte.
. . . a když jsem radil tato dvě témata sloučit a pokračovat jen v jednom, tvrdil jsi, že to sou dvě rozdílná témata . . .
nejen já si už nepamatuji co je kde napsáno, ale i sám autor v tom má docela "hokej" !!!
Teraz pokúšam výhybku a otázka znie, kde mám voliť deliacu frekvenciu. Basák (stredobas) by údajne mal vedieť do 6kHz - tak vysoko ho ale určite nenechám. Ako nízko sa dá ťahať ARV161? Písané má 2kHz. Nepríde mu vhod nejaká rezerva? Alebo inak, frekvenčný rozsah sa dá rozumieť i ako možný pracovný rozsah, alebo sú to dve položky?
To se však netýká rozhodně ARVčka. Žádného. U ARV168 (8ohm verze ARV161) mám vyzkoušeno že si nechá líbit dělení 2,5KHz se strmostí 18dB/oct aniž by se to nějak negativně projevilo na zvuku. Níž už bych se bál když chci i zatížitelnost. Výhybka je pak ale složitá jak tank, to by se ti nelíbilo
Tady máš i nějaké obrázky - výhybka a jak to pak následně vypadá na měření:
- Přílohy
-
1PF06708_vyhN_ARV_simV_As.png- (102.31 KiB) Staženo 53 x
-
ARV168_vyhybka.png- (6.03 KiB) Staženo 56 x
Vložil som do bedni úplet (zatlmenie) a je to ešte horšie. 50l bedňa pre to asi u nás nehrozí (možno tak hliníková rúra - nezmysel). Zmäkčiť závesy chemicky - zvýšiť poddajnosť - je asi hlúpy nápad. Má niekto záujem o tie repráky?
Napadlo ma bedňu "privrznúť" medzi dvere a na ňu naskladať stĺp iného, tým som ako-tak nasimuloval veľký priestor. Zvuk sa otvoril, basy vystúpili. Sú však posadené vysoko, bez náznaku "sladkosti", suché. Vedie to k veľkej ozvučnici. Bassreflex neviem, či niečo zachráni. Asi konečná.
Dal som jej dvojpásmovú výhybku. Je 8Ω, tak som basáku predradil 3.9Ω a výškaču 5.6Ω (snáď to nevadí, ak áno, naskladám 4Ω). Výšky sa zlepšili, zjemneli a vyčistili sa, ale basák hrá snáď ešte horšie. Tiež mi pripadalo - a Arta to potvrdila, že ARV161 spadá na hornom konci. Možno tomu pomohol ten odpor a tiež je pred ňou plátno (predok bedni). Tak neviem.
Co se toho basáku týče - jednak nemá adekvátní výhybku, jednak vůbec nevíš jestli je pro něj daná ozvučnice vhodná a konečně - nevíme jestli nemáš nějaké zcestné představy a nechceš po něm moc. To by se klidně mohlo stát pokud jsi zvyklý na nějakou uhučenou spotřebku. Levná spotřebka má tak nějak pochybný zvukový projev a někteří lidé to prostě nerozdýchají když se setkají s něčím normálním.
Thales, i počujem a i vidím na grafe. Ale je možné, že mám niečo zle a prispievať môže i to plátno vpredu.
Ozvučnica nie je vhodná, aspoň mi to tak vychádza. Hádam by som tým bedniam mohol pridať na hĺbke (nadpojiť). Alebo nechať vyrobiť iné. Len keby sme vedeli parametre tých reprákov. Takže slepá ulička.
- frantajetel11