Zálohovací systém s baterií
Moderátor: Moderátoři
Zálohovací systém s baterií
mám dotaz ohledně návrhu elektronického systému s baterií.
Jedná se o elektronický systém, kdy při výpadku napájení rozvodné sítě převezme napájení baterie. Systém je napájen z 5 Volt. Nějak nevím kterým směrem se mám ubrat. Potřebuji, aby se baterie nabíjela při přísunu energie do doby kdy je nabitá. Dále se udržoval její nabitý stav. A při výpadku opět dodávala energii do mého systému.. Nemáte nějaké zkušenosti s tímto problémem? V zásadě se sháním po nějakém obvodu, který má vstup z usměrněného napájení ze sítě, výstup na nabíjení baterie, a výstup stabilizovaného napětí do mého systému 5V.
Předem děkuji.
Něco podobného (taky z GME, ale na 12V) už delší dobu pomáhám montovat do nějakých zařízení, funkce zatím dobrá.
Jinak se to obecně řeší (asi nejefektivněji) přes dvě diody- síťový zdroj má vyšší napětí než baterie (pokud je přítomno síťové napětí, tak je dioda od baterie uzavřená, jakmile síťové napětí zmizí, je zařízení napájeno z baterie), pro dobíjení baterie ze sítě tam pak stačí (v minimalistickém řešení) vložit odpor který určí Imax pro nabíjení baterie.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Mám vyhlídlý tento zdroj http://www.gme.cz/zdroje-s-funkci-ups-kryte/spinany-zdroj-mean-well-ad-55a-p332-452/
Zatím tedy jen v "laboratorních" podmínkách, ale výstupní napětí je zapsáno v logu, takže se už dá trochu odvodit spolehlivost.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
je na 3,6 V, tak snad by to mohlo pasovat, aby třeba za čas neexplodovala, když jí budu udržovat na vyšším napětí?
- frantajetel11
- Přílohy
-
Zdroj.png- Záložní zdroj s NiMH baterií..
- (5.32 KiB) Staženo 88 x
- serviceman