Význam paralelního kondenzátoru u elektromotoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
neumelec

Význam paralelního kondenzátoru u elektromotoru

#1 Příspěvek od neumelec »

4au,
Mám takovou hloupou otázku, za jakým účelem se dávají paralerně kondenzátory k elektromotorům? Díky :D

Přejmenováno. ZdenekHQ
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Já mám též jednu , k jakým ? :D
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

Pokud se jedná o paralelní zapojení rozběhových kondenzátorů tak například proto že se požadovaná hodnota kapacity nevyrábí a je nutné ji složit z dostupných kapacit.
Jestli otázka směřovala na účel kondenzátoru pak záleží na druhu motoru a zapojení - kondenzátor pak může sloužit k rozběhu, místní kompenzaci účiníku, odrušení komutátoru apod.
buddyns

#4 Příspěvek od buddyns »

Mám takový dojem, že např u fénů je tam aby nerušil TV a podobné signály , myslím :D
Bernard

#5 Příspěvek od Bernard »

neumelec: Přečti aspoň 5x nahlas - paralelně.
vladimir

#6 Příspěvek od vladimir »

většinou jako rozběhové (kompresor u ledničky), nebo jako běhové u praček,
ale bývají připojeny seriově s jednomu z vinutí
samozřejmě větší kapacity cca µF, ty menší jsou asi k odrušení
Naposledy upravil(a) vladimir dne 27 črc 2013, 01:44, celkem upraveno 1 x.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Jenda_KL »

Paralelně se dávají kondenzátory k motorům kvůli kompenzaci účiníku.
Hádal bych ale, že to není tento případ.
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

OT neznám nejnovější technologie , ale u ledniček jsem opracdu , ale opravdu rozběhový kond neviděl ...
ohryzek36

#9 Příspěvek od ohryzek36 »

No, já také neznám nejnovější technologie a vlastně ledničky ani neopravuju, jen mobilní klimatizace (fungují na stejném principu) a u kompresoru rozběhové kondenzátory bývají - mají větší hodnotu (např 25uF) a po rozběhu je odpojuje PTC termistor nebo něco s podobnou charakteristikou.

Mimochodem (k původní otázce) - kondenezátory paralelně k motoru jsem zatím viděl jenom kvůli odrušení (rozběhové bývají sériově) + nejspíš ta korekce učinku, ale to je už záležitost větších provozů.

EDIT: Teď jsem se nahlédl do dokumentace a např. lednička ELX EN3400-ADX - obsahuje: kompresor NU113GY, kondenzátor 4uF, svorkovnice s PTC spouštěčem + ochranou motoru. Takže to tak prostě asi je :) .
Duvsan

#10 Příspěvek od Duvsan »

Ono sú motory bez rozbehového kondenzátora, cez stator majú závit nakrátko z hrubého medeného drôtu. Ale neviem, či sa to týka chladničiek.

Ja som dotaz pochopil pre komutátorový motor. Tam ide o odrušenie. Pred komutátorom býva ešte cievka, alebo je tou cievkou rovno stator (dúfam, že nekecám).
p32

#11 Příspěvek od p32 »

Tak já jsem nepochopil k čemu by u ledničky byl rozběhový kondenzátor. Ano, je tam vždycky kondenzátor, ale ten je odrušovací. Jinak je tam na rozběhnutí motorku rozběhové (pomocné) vinutí, které se po rozběhnutí odpojuje.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Zase děláme účet bez hostinského . Nwm , proč jsi to ohryzku napsal v takové dikci , odpověděl jsem jasně na jasnou větu . "většinou jako rozběhové (kompresor u ledničky), " , na to bych ani nereagoval , to nedělám , nemá to smysl , ale o těch kondících jsem se dozvěděl , když se zde řešily právě ty velké klimy na centrálu . To je ale fuk . Já si myslím , že při stejné velikosti a menší ceně budou mít tyto motory vyšší záběrný moment . Je fakt , že klasický domácí chladničkový kompresor se proti tlaku nerozeběhne . :D
Odpovědět

Zpět na „Poradna“