DC/DC zvyšující měnič 48V/600V
Moderátor: Moderátoři
DC/DC zvyšující měnič 48V/600V
nejsem zrovna kovaný v návrzích takovýchto měničů.
Potřeboval bych radu, jakou topologii na takovýto měnič zvolit.
Potřebuji to na jeden pokus, u kterého budu mít k dispozici jen 48V(4xPbAku).
Odběr na 600V řadově ampéry.
Napadla mě nábojová pumpa s kondíky, ale nejsem si jist, jestli je to správná cesta.
Nechce se mi prozatím na pokus navrhovat spínák.
Nenapadá mě více informací, které bych měl napsat.
Předem děkuji.
- HiGhLaNdEr
- Kontaktovat uživatele:
Pokud to má být nějaký bastl na pokusy tak bych šel cestou koupě dvou měničů 300W do náklaďáku 24V/230V a vytahnul bych z každého 320V stejnosměrných a zapojil bych to do série. Ty nejlevnější měniče mívají trimr na nastavení výstupního napětí. Je obvyklé že výstup střídače je oddělen galvanicky od vstupu a 300V by to čínské trafo uvnitř mohlo ustát.
Baterie máš 12V takže dvě a dvě do série aby s tim šlo napájet ty dva měniče.
Tyhle měniče jdou sehnat i velice levně na aukru. Dokonce levněji než by tě stálo vymyslet a vyrobit stejný měnič.
Jiná situace ovšem nastává při kompletním výpočtu takového trafa. Neříkám, že bych to nezvládnul, ale mám obavy, abych někde neudělal chybu.
Zkušený člověk přece jen odhadne z výsledků, jestli vypočtené hodnoty jsou reálné.
Ještě jsem uvažoval o použití UPS, kde vynechám výstupní střídač, jen bych upravil SS napětí vyráběné pro výstupní střídač. Ovšem toto jsem zatím nestudoval, v pravdě nemám ponětí(ani jsem se ještě na nějaká schemata UPS nedíval) zdali bude možné výstupní střídač vypustit.
- HiGhLaNdEr
- Kontaktovat uživatele:
- HiGhLaNdEr
- Kontaktovat uživatele:
- HiGhLaNdEr
- Kontaktovat uživatele:
To je pro h-bridge topologii Pokud by se na trafo vlezlo 2x7 závitů primáru tak bys mohl udělat pushpul s vyvedeným středem. Každopádně je vhodné prostě napájet měnič co největším napětím,. Nejsou na primární straně takové pulzní proudy a zvětšuje se účinost.
Jen nevim jaké diody budou na sekundáru pro špičkové napětí skoro 800V.
A taky neni sranda ten sekundár pro takovéhle napětí aby se neprorazil. Jo a sekundár trafa bych motal tak že nejdřív bych namotal půlku závitů, pak bych namotal primár a pak druhou půlku sekundáru. U mněiče je potřeba zařídit nějakou minimální zátěž aby se regulace nezbláznila a aby nedošlo k přesycení trafa. Prostě neni to žádná legrace ani s programem co to vypočítá.
Pro boost vychází ETD59 20z ale výstupní elyt je krmen krátkými pulzy 19A. Jestli se mu to bude líbit těžko říct. Možná se bude chovat jak prkno a bude topit.
- HiGhLaNdEr
- Kontaktovat uživatele:
Ještě mě napadá, vzhledem k poměrně vysokému napětí na výstupu, možná by pomohlo udělat ten výstup dvojitý a po usměrnění a vyhlazení výstupy spojit do série.
Zdá se mi pro můj účel nejvhodnější Topologie podle danyka Dvojčinný propustný "B" píše houpačka s dvojitým primárem, a použil bych TL494, který znám.
Je to dobrá volba? Vím že 494 se považuje již za starý, s tímto jediným však mám zkušenosti z konstukce zdroje.
- HiGhLaNdEr
- Kontaktovat uživatele:
tady je povídání o měniči s rozšířeným obvodem tl494. Docela pěkně namalované a popsané pro pochopení co tam kolem těch fetů musí ještě být.
- HiGhLaNdEr
- Kontaktovat uživatele: