Zpožděné vypnutí ventilátoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kejminator

Zpožděné vypnutí ventilátoru

#1 Příspěvek od kejminator »

Zdravím kolegy bastlíře a poprosil bych o radu. V koupelně mám ventilátor na odtah vzduchu (230V) a potřeboval bych radu ohledně zapojení. Potřebuji, abych stiskem tlačítka zapl ventilátor a ten byl zapnutý cca 5 minut. Tento obvod by měl být napájený 5V a na výstupu by mělo být relé, které by mi seplo 230V k ventilátoru a spuštění obvodu se bude provádět tlačítkem. Sestrojil jsem obvod, který je na obrázku (napájím ho 5V a na výstupu mám relé na 5V. "Na stole" mi toto zapojení funguje - na výstupu mám relé, které mi spíná korektně (na jeho kontaktech zatím není připojen ventilátor). Po připojení ventilátoru na výstup relé mám ale problém: relé je stále sepnuté - ventilátor se nevypne. Potenciometr P1 jsem nastavil na 0 ohmů a tím by mělo relé odepnout pár vteřín po sepnutí spinače. (Slyším, jak v relátku neustále cvaká, ale ventilátor se vypne až po cca desátem cvaknutí relé. Pokud z kontaktů relátka odpojím ventilátor, tak zapojení funguje. Jsem z toho blázen :-D ). Poprosil bych tedy o radu, co může závadu způsobovat? Popř. poradím mi někdo s jiným obvodem? Děkuji za Váš čas. Lukáš
Přílohy
00000008.gif
(43.91 KiB) Staženo 183 x
Eleman

#2 Příspěvek od Eleman »

Pravděpodobně ze jedná o rušení při vypínání ventilátoru. Zablokuj napájení 555ky keramickým kondenzátorem 100n co nejblíže k jejímu pouzdru a ke kontaktům relé připoj seriový RC článek (100Ω, 100n/630V).

Takový časový spínač se vyrábí i hotový a naprosto bezpečný. Stačí si jen vybrat. A nestojí to ani žádný ranec.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
kejminator

#3 Příspěvek od kejminator »

díky za radu a za tip. Nebudu už dál laborovat a pořídím tedy http://www.elektrobock.cz/cs/casovy-spi ... .html?id=9 Jelikož nejsem odborník přes tuto problematiku, raději si nechám odsouhlasit zvolený typ časováho spínače a přikládám zapojení na obrázku:)
(celý byt mám natahaný 2 drát černá/zelená)... když sepnu tlačítko, v ten okamžik se rozběhne ventilátor a poběží dle nastaveného času?
Přílohy
obrázek.JPG
(89.73 KiB) Staženo 165 x
Simil

#4 Příspěvek od Simil »

Presne ako si povedal,len čas vypnutia ventilátora sa začne odpočítavať až od okamihu rozopnutia tlačítka.Mám doma namontovaných viac ks od tejto firmy niekoľko rokov,a zatiaľ žiadny problém.
denis15

#5 Příspěvek od denis15 »

Dělají i verzi přímo pro toto použití-má to nastavitelné zpoždění (aby když jdeš na malou se to nesepnulo) a pak nastavuješ dobu doběhu. Stojí kolem 300kč. Jediný problém jsem měl ten, že v krabici mi vypínač tlačil na ty trimry a časy se rozjely :lol: . Omlouvám se-blbě jsem přečetl-můj popis byl ke krámu, který řídí větrák po zapnutí světla... :oops:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“