PWM zesilovač

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rdvorak

PWM zesilovač

#1 Příspěvek od rdvorak »

Pěkný den,
chci v domě mít 15 metrů LED pásků pro osvícení jednoho prostoru, ale chtěl bych mít možnost stmívání.

Mám doma řídící jednotku které mi dává PWM výstup.

Ale já potřebuji stmívat cca 300W. Je možné použít MOSFET tranzistor, do kterého přivedu PWM signál na GATE a budu řídit vyšší zátěž?

Asi bude muset být na tranzistoru nějaký chladič (možná to bude zvládat pasivní).

Myslíte že je toto reálné, případně jak by ste to řešili vy?

Děkuji všem, jsem v elektronice amatér tak prosím s ohledem.
breta1

#2 Příspěvek od breta1 »

Předpokládám, že to je na 12V, tedy proud 25A.
Např. IRFZ46 bude topit cca 10W, takže určitě chladič patřičné velikosti.
josek

#3 Příspěvek od josek »

Možno by si nejaký stratový výkon ušetril sériovo-paralelným spojením pásov (ak sa dá) a použitím vyyššieho napájacieho napätia.
Tiež by som sa držal čo najnižšej frekvencie PWM- len toľko, aby ledky viditeľne neblikali + nejaká rezerva
rdvorak

#4 Příspěvek od rdvorak »

No prave napeti nemuzu zvysovat jde o to, ze jako napajeci zdroj pouziju zdroj od pocitace (je levny a dava dostatekú, ale umi jenom 12V. Takze nerealne.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Když použije nějakej MOSFET s Rdson v řádu miliohmů, tak chladič ani nepotřebuje. Podmínka je ovšem solidní buzení, aby se tranzistor neotevíral a nezavíral věčnost. A samozřejmě taky rozumná frekvence.
josek

#6 Příspěvek od josek »

rdvorak píše:No prave napeti nemuzu zvysovat jde o to, ze jako napajeci zdroj pouziju zdroj od pocitace (je levny a dava dostatekú, ale umi jenom 12V. Takze nerealne.

No veru ak si začiatočník, práve s PC zdrojom môžeš mať problémy kvôli záťaži iba z 12V. Navyše 12V/25A poskytuje naozaj výkonný, teda nie najlacnejší zdroj 8-)
jura80
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jura80 »

K tomuhle bude stačit připájet kousek měděné desky:

http://www.gme.cz/irl3713s-smd-p915-052

Bez chladiče to asi nepůjde.

Nebo radši:

http://www.gme.cz/irl3713s-smd-p915-052

A pidichladič 15K/W nebo lepší (s rezervou):

http://www.gme.cz/v7143-p620-032

Na ten rychlý budič, jak psal forbiden, nezapomeň!!!
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
rdvorak

#8 Příspěvek od rdvorak »

No, jeste bych rad aby to bylo s nozickama a ne SMD pokud by to bylo mozne, nebo je nejaka zasadni vyhoda v SMD provedeni.

Kazdopadne vubec netusim co mate na mysli pod pojmem buzeni. Muzete mi to prosim nejak vysvetlit?

Dekuji vsem za ochotu se zabyvat (pro vas asi trivialnimi) konstrukcemi
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od forbidden »

S nožičkama třeba IRFP4110. Frekvence PWM stačí i 200 Hz. Tím PWM signálem budeš budit ten tranzistor, ovšem když nedodá dostatek proudu pro rychlý otevření, budou vznikat ztráty a bude se zahřívat. Při určité kritické frekvenci buzení se už nebude stíhat otevírat vůbec a místo otevřeno zavřeno bude stále přivřeno :lol: a usmaží se.
jura80
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jura80 »

Já zase přicmrndnu, že pro IRFP4110 by mělo při 200Hz stačit buzení proudem cca >100mA (i míň, ale...), takže by bohatě vyhověl výstup nějaké 555, posílené dvojcou univerzálních tranzistorů (BC327, BC337 a pod.). Chladič, co jsem sem předhodil, by měl vyhovět taky (a je můj oblíbené, a mimochodem, v tom druhým odkazu měl bét inčí MOSFET, jen už nevím, které, teď už neva).
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
rdvorak

#11 Příspěvek od rdvorak »

Výstup PWM mám z PLC jednotky, tam je to přímo výstup CMOS. Takže mám limit 3.3V a max zatížení 4mA.
jura80
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jura80 »

Tak ještě ty dva tranzistory, případně rovnou integrovaný budič, do gate radši rezistor (ať to nezakmitává), třeba kolem 10R, a můžeš spínat.;)
rdvorak

#13 Příspěvek od rdvorak »

Tak teď vím co mám použít, ještě jak to zapojit. Mohl bych poprosit o schéma?

Teda předpokládám, že se nikomu schéma nechce tvořit, ale kdyby přece jen náhodou. :)

Jinak budu tedy mít zdroj zvlášť pro PLC a pro LED diody, a ještě mě napadlo, je možné to oddělit optickým oddělovacím členem?
jura80
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jura80 »

Tohle by mělo fungovat. Počkej ještě na ostatní, ať to po mě zkontrolují.
Přílohy
PWM- LED.GIF
(13.75 KiB) Staženo 111 x
rdvorak

#15 Příspěvek od rdvorak »

Diky ti mockrat pockam tedy pro jistotu do zitra.

Jeste sem se chtel zeptat na to galvanicke oddeleni, je to mozne nebo uz je to moc slozite?

Konkretne oddelit ten procesor na ridici jednotce od zbytku
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“