Desulfatácia PB Akku
Moderátor: Moderátoři
- Bastlfanda
Tady je pár obrázků/fotek (sory za kvalitu mobilu):
- Přílohy
-
OPPBrno_naprazdno_37Vminmax.jpg- takhle vypadá průběh tý tovární bez připojený baterky
- (148.48 KiB) Staženo 117 x
-
nabijeni7Ahbat_ACcoupling.jpg- nabíjení 7,2Ah baterky tou zbastlenou nabíječkou (na větších baterkách jsou tyhle "vlny" vyhlazený i od tý OPP)
- (119.08 KiB) Staženo 129 x
-
naprazdno_VDC.jpg- průběh tý zbastlený nabíječky bez připojený baterky
- (147.73 KiB) Staženo 124 x
v kombinaci s obyčejnou autonabíječkou s trafem. Výsledky jsou vynikající. Například po desulfataci téměř mrtvého aku, který po nabití sotva rozsvítil pár žárovek, je možné s ním několikrát po sobě tvrdě startovat a on si toho ani nevšimne.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Mám obavu, že to bylo způsobeno nečistotami v "destilce".
Zbývající články mají hustotu 1,25g/cm2. Čím je dán takový velký odpor? Je baterie zasulfátovaná a stačilo by ji dlouhodobě nabíjet nízkým proudem?
A kutilmile - nelituju tě
Postupně se doba, kdy se proud dostal až na 200mA začala prodlužovat a navíc se začal zvyšovat proud protékající skrz H4. Až v jednom momentu jsem dostal proud cca 5A. Napětí na baterce drželo 12,2V. Pomalu se však snižovalo na 10,8V. Pak jsem žárovku odpojil a začal nabíjet. Konečně nabíječka skočila na 4,5A. Tak jsem si myslel, že to přes noc nabiju a baterka bude ok. Ráno nabíječka dávala cca 200mA, jenže po odpojení a připojení žárovky 12V 21W, padlo napětí kamsi k 10,8V a pomaličku stoupalo. Tak zase nic. Chvilku jsem si s tím hrál, pak jsem to připojil na nabíječku a začalo se to nabíjet proudem 7A a klesalo to dost pomalu. Trvalo to asi tři hodiny, než se to dostalo na hranici 1A.
Pak jsem to odpojil a začal jsem to nabíjet reverzně. Napětí se drží na 13,5V, tak jsem zvědavý, co se z toho za pár týdnů vymamlasí. Dostal jsem tu baterku od známého, ze dne na den přestala startovat. Když jsem ji přivezl, měla jen 10,4V, ale s tím, že držela 12,2V při vybíjení skrz žárovku H4 odhaduju, že úplně v háji není a něco s ní udělat půjde. Na hodnotu 10,8V se to při vybíjení dostalo za cca 3 hodiny.
- tomasjedno
- tomasjedno
zaklad by asi bylo sehnat 15V15A trafo,pak usmernit. a chtel bych nejlip plynulou regulaci U i I. ale jak ridit charakteristiky nabijeni,to uz nedam,treba by byla ke koupi stavebnice řizení,netusim. sem amater a asi dost kecam blbosti,ale sikovnost a trpelivost mám.
A kutilmile - nelituju tě