Denní LED přídavná světla, výdrž?

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
cigarkow201

Denní LED přídavná světla, výdrž?

#1 Příspěvek od cigarkow201 »

Zdravim neresil uz nekdo ty dodelavane deni led svetla jak je upravit aby to vydrzelo? me to tak za rok prestava svitit zacne to blikanim nejake ledky pak zhasne a i dalsi zacnou prestavat svitit. Proc to zacne takhle celkem brzo prestavat svitit? Pomohlo by to treba filtrovat velkym kondenzatorem treba? Dik za rady. ledky musim vymenit opet a rad bych aby to vydrzelo o dost dele.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Habesan »

Spíš bych věřil, že se přehřívají.
Je to homo, nebo domo ?
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

No roztrhej to a namaluj , jak to je zapojený . Podle toho by pak třeba stačila jen dioda do okruhu - snížíš napětí , proud . O něco klesne svítivost , ale životnost by se měla dost prodloužit .
cigarkow201

#4 Příspěvek od cigarkow201 »

Vyroba nejaka cina jsou tam takove ty velke hranate se 4 nozickama.
cigarkow201

#5 Příspěvek od cigarkow201 »

Je v tom jaka si elektronika ktera to automalicky zhasina a tak. zatim to mam jeste v aute ale jak to budu zase rozdelkavat a menit tak to mohu nafotit je to zalepene tak to musim vzdy nejak celkem tezko rozdelat ale zase aby to slo zalepit zpatky a nedostala se tam vlhkost, celkem to jde blbe.
ok1hga

#6 Příspěvek od ok1hga »

cigarkow201 píše:jsou tam takove ty velke hranate se 4 nozickama.

velké, hranaté, čtyři nohy . . . . to bude stůl !!!

ikdyž to jde jen blbě rozdělat, rozdělej to, udělej fotky, opiš typ . . .
a jestli te tam nějaká elektronika, tak to platí dvojnásob !
. . . a čím důkladněji to zdokumentuješ tím lépe se dá poradit.
cigarkow201

#7 Příspěvek od cigarkow201 »

dioda, super flux. Sem si nemohl vzpomenout na jejich nazev.
tomasjedno

#8 Příspěvek od tomasjedno »

Nevím, jaký bazmek sis koupil, takže popíši svoji zkušenost.
Koupil jsem tohle a namontoval v létě 2009. Je u toho krabička obsahující měnič 12V/16V a automatiku rozsvěcení.
Najezdil jsem s tím cca 70.000 km ve dne. O Vánocích jsem jednu lampu rozkřápnul o beton při parkování, tak jsem ji vyměnil, a ta nová svítí o malinko víc. Jiný problém jsem nezaznamenal.
cigarkow201

#9 Příspěvek od cigarkow201 »

tomasjedno

#10 Příspěvek od tomasjedno »

Hm, tak to bych si tipnul, že uvnitř bude spínaný zdroj, a že redukcí napájecího napětí o 1 diodu ničeho nedosáhneš.
Zdechají ti LEDky v obou lampách, nebo jen v jedné?
Ten chladič zezadu má dobrý přístup vzduchu, nebo je utemovaný v těsné škvíře?
breta1

#11 Příspěvek od breta1 »

cigarkow201
Mám přesně ty samé, skoro 3 roky v oktávce, zatím OK.
Je tam určitě spínaný zdroj, a rožíhá se to detekcí činnosti alternátoru (zvlnění napětí na aku).
Kontrola činnosti:
Při zkoušení na stole jsem připojil 12V DC, asi na 3 sekundy se LED rozsvítí, pak zhasne. Když ale do serie s těmi 12V DC připojíme z trafa malé napětí AC (stačí z trafopájky bez smyčky), svítí trvale, dokud je tam to malé AC.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Ty levnější z Číny nemají měnič, používají jen jeden levnej MOS-FET v sérii "se vším" na vypnutí proudu při rozsvícení obrysovek ("třetí drát") - a LEDky mají rozdělený na paralelně seřazený skupiny po 3ks, každou skupinu s vlastním sériovým odporem cca 150Ω. Tím je daný proudový omezení na přibližně 20mA na větev a hotovo.

Co s takovým bázmekem udělá kolísání napětí v autě je nabíledni. Je výhodnější ty samotný sériový odpory vyházet a nahradit je jednoduchýma zdrojíkama proudu s LM317L (100mA verze) - nastavenýma podle typu diod na 10 - 30mA.

Už jsem se ale taky setkal se zapojením, kdy je ve svítilně DC/DC měnič nahoru bez omezení napětí, jen s limitací proudu a všecky LEDky jsou zapojený v sérii - pak stačí aby se odpráskla jedna a nesvítí celej blok...
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 16 srp 2013, 15:04, celkem upraveno 2 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
cigarkow201

#13 Příspěvek od cigarkow201 »

Nic co by se chladilo tam neni ve vnitr rosviti se to privedenim +12V na jeden drat a kdyz se privede na druhej drat +12v z parkovacek tak to zhasne je tam mala desticka s par soucastkama ktera to asi pouze zhasina. jinak nejdriv zaclo jedno svetlo tak jsem pro jistotu vymenil vsechny ledky a ted zacalo zlobit to druhe.
TomasX

#14 Příspěvek od TomasX »

cigarkow201 píše:Zdravim neresil uz nekdo ty dodelavane deni led svetla jak je upravit aby to vydrzelo? me to tak za rok prestava svitit zacne to blikanim nejake ledky pak zhasne a i dalsi zacnou prestavat svitit. Proc to zacne takhle celkem brzo prestavat svitit? Pomohlo by to treba filtrovat velkym kondenzatorem treba? Dik za rady. ledky musim vymenit opet a rad bych aby to vydrzelo o dost dele.

Mám nějakou CHINU, 5ks 1W led a MC34063 jako měnič. Bohužel jedno světlo přestalo svítit už po měsíci provozu, :evil:
Místo sundaného nárazníku a díry v něm, reklamace a dlouhodobého dopisování a posílání světla sem a tam, jsem zvolil demontáž a opravu ve vlastní režii.
Světlo je udělané tak, že ledky jsou plošným spojem přitlačované na chladič. Číňan málo utáhl = led nedosedla na chladič = odešla do věčných lovišť. Navíc jsem zjistil vadný kondík v měniči, protože to druhé světlo svítilo méně než to mnou opravené. Po opravě svítí světla už dva roky denního používání a jiná bych nechtěl.
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
kovar

#15 Příspěvek od kovar »

Není to něco podobného?Je tam největší problém právě s tím chlazením.Celý plošnák je připevněn jen 2 malinkými šroubky a po ohřátí se to celé zkroutí.
Přílohy
IMG_1898.JPG
(91.77 KiB) Staženo 139 x
IMG_1897.JPG
(100.86 KiB) Staženo 141 x
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“