Motorka MZ 150

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TAKJAN

Motorka MZ 150

#1 Příspěvek od TAKJAN »

Před chvílí s ní odjel mlaďák, kterému jsem nedokázal pomoci, a připadám si jak pako. Motorka normálně jezdila, pouze je v ní zapalování jiné, a to 12V jednotka se snímačem impulzu( dva vývody, takže indukční). Potom údajně svítilo dobíjení, pak byla zima...Motor běží normálně: z akumulátoru (jakkoliv nabitého/skoro vybitého a to i při zapnutých světlech. Opravil jsem dobíjení, dobíjelo to na tvrdo 16V, vadný regulátor. Dále běží motor normálně při opraveném dobíjení, 14V. Ale po rozsvícení velkých světel začne motor kuckat a dusit se, přitom na zapalování klesne napětí jen na cca 13V, to přitom bez světel běhá od 10V do cca 16V-co dá altík. Takže při zapnutí světel a běhu na alternátor motor vynechává. Všechny kostry, konektory, pojistky a podobné "zákeřňáky" jsou OK. Jediné, co mne napadá je že při zátěži světel z alternátoru teče velký (třífázový AC) proud, který zaruší snímání impulzu, ten má svoji kostru samostatně k zapalovací jednotce, která je ukostřena. ??? Neznáte někdo tento stroj či nemáte radu?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Zkontrolovat diody v usměrňovacím bloku - podle mýho názoru bude nejmíň jedna v (_!_) a při větší zátěži se zvedne zvlnění způsobený pronikající střídavinou, což zblbne zapalovací jednotku...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
TAKJAN

#3 Příspěvek od TAKJAN »

Dobrá, zkusím. Ale myslím si, že by to měl srovnat AKU. Navíc AC napětí fází je úplně stejné, což ale nemusí nic znamenat
DELONG

#4 Příspěvek od DELONG »

Schému si pozeral? http://www.vladab.ic.cz/navodMZ.htm#a49
Tie diody v usmerňovači by som tipoval aj ja :? .
PLV

#5 Příspěvek od PLV »

Toto mi začala dělat MZ 150 po výměně mechanického regulátoru za elektronický a ať jsem dělal všemožné zásahy, nic nepomohlo a je to pořád stejné už několik let. Ptal jsem se několikrát na foru o Mzetách, ale tam jsou jen mladí kluci - pitomci a nic kloudného z nich nevylezlo. :)
Netřep se mnou!
PLV

#6 Příspěvek od PLV »

Mám také názor, že je to způsobené větší zátěží alternátoru a ta se po výměně regulátoru zvětšila, protože elektronický regulátor táhne daleko více z alternátoru už při volnoběžných otáčkách. Musím podotknout, že to dělá jen při volnoběžných otáčkách. Podle mne se prostě alternátor při volnoběhu tak zatíží, že ho moptor neutáhne.
Netřep se mnou!
TAKJAN

#7 Příspěvek od TAKJAN »

Takže sehnat mechanický. Asi z Š 1000MB. Ale jeden najdu, zdálo se mi při myšlence na to krok zpět. Ale mechanický pracuje na nižším kmitočtu, takže rušení možná nebude :-)
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

TAKJAN- na jaře jsem byl u souseda na MZ zjistit příčinu vybíjení akumulátoru- byl vadný regulátor, později mi říkal, že jej bez problémů sehnal. Můžu se jej zeptat kde jej koupil. Jeho syna vidím občas na MZ jezdit, takže to asi bude v pořádku. Je to tento?
Přílohy
MZ1.jpg
(74.93 KiB) Staženo 90 x
MZ.jpg
(57.83 KiB) Staženo 78 x
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Mirda

#9 Příspěvek od Mirda »

TAKJAN píše:Takže sehnat mechanický. Asi z Š 1000MB. Ale jeden najdu, zdálo se mi při myšlence na to krok zpět. Ale mechanický pracuje na nižším kmitočtu, takže rušení možná nebude :-)

Bude potřeba asi z něčeho novějšího. MB mělo dynamo.
TAKJAN

#10 Příspěvek od TAKJAN »

Pravda, moje chyba. Ale mám snad i jiné krámy, Š120 ALT, SPÍŠE Š100..
TAKJAN

#11 Příspěvek od TAKJAN »

Ten kluk tam měl elektronický, bez krabičky, nevím typ, nic. "Profi", cz..
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

No ten mechanický regler má i proudovou cívku . Takže žárovka(y) s vyšší , než jmenovitou zátěží spolu se špatným-zcela vybitým aku , by mohla(y) způsobit tento problém .
TAKJAN

#13 Příspěvek od TAKJAN »

Alternátorový nemá
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Že by mne až tak klamaly oči .
Přílohy
dobíjení.PNG
(225.11 KiB) Staženo 134 x
TAKJAN

#15 Příspěvek od TAKJAN »

Tak tohle vidím poprvé v životě, a to jsem pár relátek dělal. To musí být z pravěku, dnes ani před 30ti lety žádný alternátor neměl nadproudovou ochranu viz třeba "Elektrická zařízení osobních automobilů-Kubín", nebo "Autoelektrika a autoelektronika -Štastný"...ALE ten kluk to spravil. Někde se dočetl, že se má obrátit polarita buzení (něco takového říkal minule, ale tak záhadně, že jsem to nechápal), udělal tak a funguje to! To už nechápu naprosto!!!
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“