Funkce části schematu (čítač 1300MHz)

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Mouser

Funkce části schematu (čítač 1300MHz)

#1 Příspěvek od Mouser »

Ahoj přátelé.

Chtlě bych se zeptat, jak funguje tato část schematu. kompletní schema najdete zde: http://pandatron.cz/elektronika/citac1300_sch.pdf

Obrázek

Já předpokládám, že z přivedeného signálu by to mělo udělat obdélníky, které potom zpracuje MCU, ale v simulaci ani v reálu mi to ovšem nefunguje. Poradí někdo??
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

Ono to zapojení zvětší impedanci, takže to tolik nezatěžuje měřený obvod...
A pak je tam i jistá "ochranná funkce". Raději odpálit diodu nebo v horším případě jeden malý FET, než aby to schytal procesor...
Mouser

#3 Příspěvek od Mouser »

No tak kde ale mám chybu? Zkoumám to i v simulátoru, ale stejnak to nefunguje. :D
Milan

#4 Příspěvek od Milan »

Nějaké zmršené obdélníky by to možná dělalo se signálem řádově volty.
Ten tranzistor není nic jiného než em.sledovač s napěťovým zesílením cca 1,následuje analogový multiplexer přepínající vstupy ( nízké frekvence nebo předdělička) a za ním zesilovač s tím BFR... Takže simulovat to musíš asi celé,ale mám silné pochyby,že na frekvencích řádově desítky MHz budou na výstupu toho BFR... obdélníky,nějaké zákmity a překmity tam v reálu jistě budou. To pak musí ošetřit program inteligentním vzorkováním na vstupu PICu,jinak čítač ukazuje nesprávné frekvence,podle toho,jak se vzorkování do těch "hrbů" trefuje .Pro malé kolísavé signály je to problém ( i u klasických analogových čítačů).
Bernard

#5 Příspěvek od Bernard »

V simulátoru to musí fungovat, pokud ten generátor dává nějaký rozumný signál.
Přílohy
2Mouser.png
(19.13 KiB) Staženo 192 x
Milan

#6 Příspěvek od Milan »

A kde jsou ty požadované obdélníky ? :D
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jezevec »

Myslím, že používáš kreklý Multisim. Dej tam "univerzální FET" místo BF245 a mělo by ti to chodit.
Standa33

#8 Příspěvek od Standa33 »

Obdélníky to tvoří, ale je potřeba do simulace připojit i Q1(BFR90), 4053 funguje jen jako přepínač pro výběr vstupu.
Přílohy
Tvarovač_sch.GIF
(18.46 KiB) Staženo 156 x
Tvarovač.GIF
(50 KiB) Staženo 154 x
Mouser

#9 Příspěvek od Mouser »

Tak jsem si to připojil na osciloskop a pokud se neaktivuje onen 74HC4053, tak na výstupu (za kondenzátorama C3 a C2 (1n a 47uF)) je napětí cca 0,6Vpp při vstupním signálu 5Vpp.

Jakmile se aktivuje ten multiplexer, tak napětí zde klesne na 0,18Vpp a napětí za výstupem multiplexeru (výstup Z) je 0,066Vpp a je značně rušen.

Takže bych řekl, že vstupní obvod je vpořádku viz obr. A chyba bude někde u multiplexeru.

Obrázek
Mouser

#10 Příspěvek od Mouser »

Tak jsem provedl ještě simulaci celé části vstupního obvodu včetně multiplexeru a výsledky jsou zajímavé.

Schema zde:
Obrázek

výsledky:
otevřete si sami, obrázek je příliš široký

Zajímavé je, že signál z multiplexeru je velmi malý.

Pouze tranzistor BFR90 jsem nahradil běžným NPNkem. Myslím si, že pro těch 10kHz to nemůže vadit.
Standa33

#11 Příspěvek od Standa33 »

Máš chybu v zapojení R5(musí být zapojen jako zpětná vazba z kolektoru do báze). Při simulaci mi to pro u1 = 1Všš(větší napětí omezí diody) to dává na výstupu u2 = 5V(místo obdélníku je to spíše lichoměžník) při doplnění o hradlo s SKO na vstupu to už dá docela dobrý obdélník. Místo BRF90 jsem použil BFQ31.
Mouser

#12 Příspěvek od Mouser »

Ano už jsem si toho všiml a opravil. Nyní je výsledek lepší.

otevřete si sami, obrázek je příliš široký.

A podle simulace je napětí na výstupu multiplexeru cca 100mV. Není to trošku málo pro ten PIC???
Mouser

#13 Příspěvek od Mouser »

No už nevím kde hledat chybu. Vše už několikrát proměřeno, ale výstupní napětí z multiplexeru je příliš malé aby s ním PICko mohlo pracovat.
Mouser

#14 Příspěvek od Mouser »

tak jsem ještě proměřil BF245 a změřil jsem:
D-GND = 4,2V
S-GND = 2,65V

A u BFR90:
B-GND = 0,82V
C-GND = 0,03V

Takže jestli jsem dobře měřil, tak můžu říct, že BF245 je dobrý, ale BFR90 je kaput, ne?
Milan

#15 Příspěvek od Milan »

Ty hodnoty jsou ze simulace nebo změřené ? Pokud jsou fyzicky změřené,máš tam někde na výstupu šlus na zem nebo proražený ten BFR.
Vstup PICu je oddělen ještě 470Ω ,takže ani zkrat na tomto vstupu by to tak nerozhodil.
Pokud je to ze simulace,budeš muset simulovat lépe. Klidně vypusť ten multiplexer,v sepnutém stavu bude mít odpor kanálu do 100 Ω a to nemůže mít na průběhy na 10 kHz žádný vliv.Ještě bych zablokoval spoj R4,R6 proti zemi třeba 10µ, jinak přes ten multiplexer vzniká nějaká podivná zpětná vazby na tom R4.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“