Motorka MZ 150

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Taky se někdy neubrzdím , ale před odpovědí by jsi se měl zamyslet , proč asi to konstruktér udělal . Třeba neměl chlazení alternátoru - nwm , třeba jsou cívky jen ve vzduchu atp.
TAKJAN

#17 Příspěvek od TAKJAN »

Promiň tedy, netvrdím že je to blbost.. Je to ale 🤐 nezvyklé. Z čeho je to zkopírovaný, z jakého stroje, tedy. O hodně víc mne ale udivuje to přepólování..
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Tomu pro změnu nevěřím já . :D
pepik9

#19 Příspěvek od pepik9 »

Možná to chtělo na začátku jasně napsat, že problémy nastaly s výměnou zapalování, pokud je to tak.
TAKJAN

#20 Příspěvek od TAKJAN »

Jenomže po té výměně, kterou dělal původní majitel, to jezdilo normálně. Bylo zde řečeno, že MZ nechtějí jezdit s elektronickým regulátorem dobíjení, což jsem viděl na vlastní oči.... Ten kluk mi přišel řict, že mu to už jezdí (je docela slušný) po otočení polarity buzení, a popsal to reálně. Nemám důvod mu to nevěřit. Navíc to kdesi četl (fórum MZ), jenomže mluvil o přepólování dobíjení a nevěděl přesně co vlastně konkrétně, takže jsem to zavrhnul jako blbost. Ale asi to blbost není, když jezdí..
pepik9

#21 Příspěvek od pepik9 »

O tom, že problém nastal s výměnou regulátoru, tam není napsáno už vůbec. Prostě mají přehozené vývody pro buzení. U favorita jsem absolvoval přepólování taktéž, po výměně regulátoru. U fava se dělaly nejméně tři typy regulátorů a některé měly prohozené vývody k uhlíkům.
BOBOBO

#22 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud jsou oba vývody odizolované , musí být jejich reálné zapojení fukk .
TAKJAN

#23 Příspěvek od TAKJAN »

Tak, tak. Ale to pořád neřeší proč to teď funguje. Logicky je to přece nemožný. Nebo jo?
BOBOBO

#24 Příspěvek od BOBOBO »

Možné je to jednoduše . Proražením jednoho kroužku-konce vinutí na kostru .
pepik9

#25 Příspěvek od pepik9 »

Chlapci, kdybyste se pořádně podívali na to schéma a trochu se nad tím zamysleli, tak nebudete psát takový nesmysly.
Odzadu:
1. kdyby se některý kroužek spojil na kostru, nastanou dva případy. Buď se nestane vůbec nic, protože jeden uhlík je spojený přímo na kostru, nebo se výstup regulátoru a tím i rotor vyskratuje.
2.
Pokud jsou oba vývody odizolované , musí být jejich reálné zapojení fukk
Už tu v jiném vláknu byla prezentována doměnka, že proud procházející kontrolkou přemůže obrátit zbytkový magnetizmus rotoru. Není to pravda. Aspoň u alternátoru PAL a kontrolky 1,5W. Mám s tím reálnou vlastnoruční zkušenost, žádné doměnky. Stejně tak se o tom píše v příručkách na opravu auta. Proud kontrolkou zbytkový magnetismus nepřetlačí a alternátor se nenabudí. Musí se to udělat ručně.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“