Měření velmi malých průtoku, záznam hodnot v PC

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Karbus

Měření velmi malých průtoku, záznam hodnot v PC

#1 Příspěvek od Karbus »

Dobrý den,
přemýšlím jak změřit velice malý průtok - napadlo mě nechat ho odkapávat a jednotlivé kapky snímat optozávorou (vodu obarvím) a teď nevím jak nejjednodušeji jednotlivé pulsy dostat do PC. Předpokládám, že by to mohlo jít přes paralelní (sériový) port. Ale jak? Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti? Případně neznáte nějaký záznamový soft, který vy zaznamenal čas a impuls? Ideálně pokud by se z něj data dala exportovat do Excelu nebo alespoň TXT.
Díky, Jirka
frpr666

#2 Příspěvek od frpr666 »

Já jsem jednou logoval několik analog. hodnot po jeden den takto:
1/ Měl jsem Arduino, které četlo analog. vstupy a jednou za vteřinu posílalo ASCII řetězec po sér. portu (potažmo přes usb) ve tvaru: "001,002,003,004\n"
2/ Na malém počítači Raspberry PI běžel skript, který přidal ke každému řádku čas.

Kód: Vybrat vše

$ while read line; do echo -e "$line $(date '+%H:%m:%S')"; done < /dev/ttyUSB0

3/ celý skript se spustil ještě s příkazem

| tee logfile.txt
takže to data ukládalo do souboru.
Řádky v souboru pak vypadaly takto:

111,0,0,0,0,0,0 23:02:13
111,0,0,0,0,0,0 23:02:14
111,0,0,0,0,0,0 23:02:15
kevin_mitnick

#3 Příspěvek od kevin_mitnick »

Co tak pouzit modul na USB (treba http://www.papouch.com/cz/shop/product/quido-usb-10-1-vstupy-a-vystupy-na-usb/) s podporou pro vyvojare, kniznicemi pro vsechny mozne programovaci prostredi a podobne http://www.papouch.com/cz/website/mainmenu/clanky/vyberte-si/io-pro-ethernet-usb-rs485-rs232/ ??
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

To se dá řešit spoustou způsobů. Dá se místo optozávory použít nějaký tenzometr (ale třeba jen obyčejné piezo), z toho se dá totiž odhadnout i velikost kapky (nakonec tam nemusí být ani AD převodník, při menší přesnosti stačí měřit šířku pulsu z tenzometru), procesor nemusí mít RTC, stačí jen posílat info o uplynulém času třeba v ms, a data se dají posílat přímo jako text a logovat jakoukoliv aplikací pro sledování portů.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
bum
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od bum »

Ve firmě jsem potřeboval měřit počet pulzů vodoměru, záznam byl do počítače přes sériový port nebo redukci USB/COM dle použitého PC. Možné zapojení přípravku pro Vaši ispiraci je na mém webu v článku čítač pulzů vodoměru.
Karbus

#6 Příspěvek od Karbus »

Děkuji vám všem za odpovědi.
A především děkuji uživateli BUM, přesně to, co jsem hledal.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

kevin_mitnick píše:Co tak pouzit modul na USB (treba http://www.papouch.com/cz/shop/product/quido-usb-10-1-vstupy-a-vystupy-na-usb/) s podporou pro vyvojare, kniznicemi pro vsechny mozne programovaci prostredi a podobne http://www.papouch.com/cz/website/mainmenu/clanky/vyberte-si/io-pro-ethernet-usb-rs485-rs232/ ??

Díky za tip! Vstupy a výstupy s teploměrem zrovna sháním. Docela by mě zajímalo, jestli a jak daleko by šlo Quido RS 4/4 pokud by se RS232 přidala do UTP kabelu na kterým už běží LAN10/100, tedy na ty dva nepoužitý páry hnědá a modrá.
Díky
Jirka
kevin_mitnick

#8 Příspěvek od kevin_mitnick »

Celeron píše: Docela by mě zajímalo, jestli a jak daleko by šlo Quido RS 4/4 pokud by se RS232 přidala do UTP kabelu na kterým už běží LAN10/100, tedy na ty dva nepoužitý páry hnědá a modrá.
Díky
Jirka

Zalezi na prenosove rychlosti. 9k6 by myslim na 15-25 metru behalo bez problemu, 115k by asi uz problemem bylo. Pak by asi byla resenim uz jen konverze RS232/RS485.
bum
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od bum »

Pro Karbuse rád jsem pomohl při inspiraci.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

to kevin_mitnick:
Asi využiju Papouchovo zapůjčení RS4/4 na odzkoušení zadara. Poptával jsem je a sami nabídli. :wink:
Jo a taky potvrdili, že lze teplotní vstup přepínat vnitřníma relátkama, u RS4/4 konkrétně 5 teploměrů. Měl jsem obavu, co jim Dallas vyvede, pokud by se odměr teploty trefil do přepnutí. Prý to nevadí pokud se nebudou hlídat meze teploty.
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“