Vlnová délka / frekvence
Moderátor: Moderátoři
Vlnová délka / frekvence
Potřebuji prosím zjistit jaká je vlnová délka pro frekvenci 868,5 MHz.
Jakou má mít anténa délku.
Děkuji a zdravím! Kaca
λ=v/f respektive λ=c/f, kde c je rychlost světla. c=3*10^8 m/s
Původně mě tam jakási montážní firma dala drátek o délce 120mm a ještě ho nechala zavřený v té bedně s motorem.
Jinak - je to hotové a jde to asi ze sedmdesáti metrů. Nevím do jaké míry v tom hraje roli ta malinká anténka v ovladači. Ještě jsem to neměl otevřené ale asi velkou ne. Myslím že v tom mám baterku dobrou ale ještě to zkusím s novou.
Tak zatím zdravím a děkuji za pomoc a za nakopnutí!
- tomasjedno
- tomasjedno
A kutilmile - nelituju tě
Naproti bydlí chlap, který má to samé a s přehledem otevře garáž sto metrů od vysílače. To samé zařízení a ten samý vysílač a přijímač. A to ta anténa přijímače je ještě zakroucená kolem elektroniky.
Hledal jsem v návodu přístroje (mohu zaslat v češtině) a délku antény tam nepíšou, stejně jako u autorádií (ale tam to není potřeba) protože tam je to dané výrobcem. a taky je tam f ještě o něco nižší. Zkrátka tohle by při tomhle kmitočtu mělo pracovat daleko lépe.
To EKKAR: Znamená to že bych měl PVC nebo PE odstranit?
Vzal bych kus plechu s rozměrama asi tak 20x20cm, doprostředka bych vyvrtal díru Ø 10mm, vzal bych šroub M10 se 6hrannou hlavou, v ose bych ho provrtal vrtákem Ø 5mm, epoxidem bych do něj zalil svářecí drát dlouhej cca 20cm tak aby na straně závitu šroubu vyčuhoval asi 5mm a nikde se nedotýkal šroubu, ten šroub i s drátem bych prostrčil dírou do plechu a utáhnul přes vějířovku. Koaxiál od přijímače bych napájel středovým vodičem na ten 5mm pahejlek drátu, opletení po obvodu na 3 místech na podložku vloženou mezi tu vějířovku a plech. Celý bych to pověsil tím drátem nasměrovaným dolů někam pod střechu, nebo pokud by na to mělo pršet, tak bych přes ten šroub přilepil nějakej plastovej "klobouk" - a drát nechal vyčuhovat dolů pod plech. Ve finále bych ho štípačkama zkrátil na 17,2cm od roviny plechu. Plech natřít i s drátem a případným "kloboukem" něčím vodoodpuzujícím a antikorozním - Rezistinem nebo něčím podobným. Za okraj plechu připevnit ke stěně a příjem bude jak Dom Pérignon ročník 1997...
A kutilmile - nelituju tě