XML CREE světlo na kolo - úprava obvodu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kejmi

XML CREE světlo na kolo - úprava obvodu

#1 Příspěvek od kejmi »

Zdravím odborníky a prosím o radu. Mám na kole světlo s ledkou XML CREE - napájeno dvěmi sériově zapojenými bateriemi Lion 18650. Světlo má tlačítko a čtyři funkce svícemí. Max, medium, low (a při podržení tlačítka stroboskop). Do lesa využívám max výkon, ale na denní cestování ráno do práce mi stačí low, které je zbytečně předimenzované. Svítí víc než potřebuji a tím pádem dobíjím 1* týdně. Lze nějak jednoduše snížit výkon při přepnutí na low? Předem díky za tip, pokud lze z fotografií něco vykoumat...

Lukáš Kamenický
Přílohy
4.jpg
(216.74 KiB) Staženo 145 x
3.jpg
(216.76 KiB) Staženo 143 x
2.jpg
(271.41 KiB) Staženo 128 x
1.jpg
(196.56 KiB) Staženo 153 x
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Ten odbroušenej IO bude nejspíš řídící procesor, bez úpravy programu s tím nic nenaděláš.
ZVUK2000

#3 Příspěvek od ZVUK2000 »

Zjisti zda má LEDKA v serii odpor. Možná je to ten 100Ω. A pomoci přepínače tám dát s větší hodnotou.
kejmi

#4 Příspěvek od kejmi »

původně jsem myslel, že to je jen nějaký lepidlo, ale je fakt obroušenej (úmyslně, aby se nedalo zjistit, co je to za typ, jinak nevím:) Mrknu na ten odpor, ale pochybuju, že by přes smd rezistor mohlo téct cca 1,5 A (snad jsme se správně pochopili)... Moc nerozumím, jak celé zařízení funguje. Myslel jsem zda není svit jednotlivých módů nastaven nějakými odpory...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

100 Ω je dost, na to, aby byl v sérii s výkonnovou LEDkou. Jinak ale světla na kolo jsou v drtivé většině voděodolný, vyvézt ven přepínač může bát problém.
kejmi

#6 Příspěvek od kejmi »

právě, že se mi moc vrtat a vyvést ven vypínač nechce... bohužel ale předpokládám, že jiná moznost není (pokud chci zachovat svit na Max bez snížení).
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Habesan »

Aby to nebyla obroušená 555...

Možná by bylo jednodušší napsat si nový program do nového procesoru, než se zabývat tímhle.

A alternátor na kolo, lidově zvaný dynamo, je moc užitečná věc. Dražší kola ho mají bezpečně ukrytý v náboji kola.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
kejmi

#8 Příspěvek od kejmi »

no myslím si, že drahé kolo mám a nic takového se tam nenachází :-D Já programovat neumím a navíc elektronika obstarává i ikdikaci vybití Lion baterií, aby nedošlo k jejich zničení... Tak nevím jak moc složitý program by to musel být :)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od forbidden »

Habesan asi myslí jinou kategorii kol. :) Jezdím s kámošema, který mají kola i za 200 000,- a taky jsem tam nic takovýho neviděl. :lol:
kejmi

#10 Příspěvek od kejmi »

tak když jsme u toho - mám Cannondale Scalpel za podobnou částku :)
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Habesan »

Ach jo, že jsem se o tom vůbec zmiňoval... [url=http://www.google.cz/search?q=dynamo+v+náboji]viz.: Google[/url]

S obyčejným "dynamem" bychom mohli zůstat i u kategorie kola "ukrajina z rokle".
A vůbec to nebyla hlavní myšlenka mého příspěvku.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od forbidden »

Klid, to nebylo myšleno zle. Jen mě pobavila ta zmínka o dražších kolech. Každej to máme nastavený jinak no. A protože taky jezdím hodně v lese a vím, že je třeba v noci fakt silný světlo, bylo mi jasný, že tazatel asi nemá kolo se zabudovaným "dynamem" v náboji.
PavelFF

#13 Příspěvek od PavelFF »

Myslím, že obvod pro ledku je zdroj proudu(pravděpodobně je tam proto bočník 0,1R) a tudíž odpor nepomůže.
Samozřejmě, přídavný odpor způsobí, že od určité velikosti už napětí baterky nebude stačit proud protlačit a pak to bude svítit míň. Jenže ušetřené světlo se bude mařit na odporu - tím se baterka moc neušetří.

Mohlo by pomoci zvětšit ten bočník(?) 0,1Ohmu , tím by se měl proud snížit. Pokud je to opravdu snímací bočník.

Ale je to jen odhad.
Gabriel

#14 Příspěvek od Gabriel »

Přílohy
LED_Driver.rar
ATtiny13A
(82.9 KiB) Staženo 170 x
Artaban001

#15 Příspěvek od Artaban001 »

kdyby to byl procesor, výrobce by neodbrušoval tipový označení. Nalil by to svým softem a odpálil "cesty k němu". Bude to běžný driver pro LED. Obkreslit schéma a vyhledat "LED driver", či podobný a porovnat z výsledkama..
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“