ERS50 Sagat - kvalita? (pohled dovnitř)

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Davidus
Zablokován
Zablokován

ERS50 Sagat - kvalita? (pohled dovnitř)

#1 Příspěvek od Davidus »

Ahoj, nedávno mi začala zlobit LEDka na téhle páječce. Otevřel jsem ji a koukam 8O
opravdu nevím kdo to pájel, ale takové koule..., no budiž drží, ten nahoru trčící rezistor je celkem OK, ale ten chladič který drží pouze TO220 je teda příšernost, stačí víc klepnout a zkratuje některé okolní součástky. Na poslední fotce je pěkně vidět proč LEDka občas dělala to co nemá :roll:
Přílohy
P1080800.JPG
(78.86 KiB) Staženo 636 x
P1080799.JPG
(171.05 KiB) Staženo 594 x
P1080798.JPG
(196.76 KiB) Staženo 665 x
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Habesan »

Hezké, voni se snad ani nenamáhali udělat si vlastní plošňák.
V té kterou mám (80. léta) já, je do něj aspoň vyvrtaná díra, aby bylo k čemu přišroubovat ten chladič. Samozřejmě přišroubovanej nebyl.
Honza_dy

#3 Příspěvek od Honza_dy »

To vypadá na prázdninový kus. Brigádník se vyřádil :-)
Hydrawerk

#4 Příspěvek od Hydrawerk »

Sagat nedávno (?) začal nabízet vylepšené verze páječek s výkonem 100W. Měly by stát snad 1500 Kč. Už si ji někdo koupil??
http://sagat.vyrobce.cz/doku.php?id=novinky

http://sagat.vyrobce.cz/doku.php?id=cenik_pro_platce

http://sagat.vyrobce.cz/doku.php?id=ers_50
Nepovažujte toto za reklamu, vzhledem k Davidovým zkušenostem mám o těchto páječkách určité pochybnosti.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Habesan »

Umím si představit, že by stačilo použít topný článek s polovičním odporem, zbytek nechat původní, a většina stanic by se nezničila.
Téměř nikdy netopí naplno, to by se pero spálilo (nebo roztavilo).
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
varok

#6 Příspěvek od varok »

Já mám doma ještě tu starší verzi ERS 50 po tatíkovi, ještě v šedém provedení, i když se mi více líbí ta černá. Nechci být drzý, ale ta naše je určitě provedená uvnitř pěkněji. Pájené to je určitě lépe, žádné hromady cínu a studeňáky.
tomaw

#7 Příspěvek od tomaw »

Mám koupenou ERS50 v roce 1985 ,zatím shořely jenom dvě usměrňovací diody ve zdroji .A musel jsem přehodit síťovou šnůru počet propálení kabelu přesáhl únosnou mez :)

Nedávno sem se rozhodl že přehodím celý držák hrotu včetně šnůry, byl olámaný atd.Jsou tam nějaké změny.Nový kablík je mnohem tenčí a nový držák hrotu po delší době pěkně pálí do ruky.
Hydrawerk

#8 Příspěvek od Hydrawerk »

Zní to podezřele.
--rozdíl ceny 100W a 50W verze je zanedbatelný /zatím 100,-Kč/
--stejná velikost mikropájky s verzí 50W

Že by tam bylo stejné 50W trafo???
http://sagat.vyrobce.cz/doku.php?id=novinky
Hydrawerk

#9 Příspěvek od Hydrawerk »

Napsal jsem do Sagatu email 6/10/2013. Odpověď přišla 8/10/2013.

Dobrý den ,
100W verze má shodné topné tělísko a liší se pouze v transformátoru .
S pozdravem
--
Ing.Zdeněk Zídka ,SAGAT Skuteč

To znamená, že se topné tělísko přetěžuje? No teda nevím...
varok

#10 Příspěvek od varok »

Takže to vyjde skoro nastejno, ne? Jestli se použije silnější tělísko, ale stejný transformátor, který to stejně neutáhne, nebo stejné tělíso a silnější trafo.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Ked sa teleso prepali, tak to nie je jedno :lol:
PavelFF

#12 Příspěvek od PavelFF »

Tělísko se nepřetěžuje. Přetěžovalo by se, kdyby nemělo regulaci. S vyšším výkonem jen rychleji naběhne žádaná teplota a v případě velkého odběru tepla je zdroj schopen teplo rychleji dodat anebo trvale dodávat bez poklesu teploty.
Takže - pokud je regulace správně navržená (bez velkých překmitů) - má zvýšení výkonu samá pozitiva.
Hydrawerk

#13 Příspěvek od Hydrawerk »

Regulace správně navržená? Kdo ví. Nejspíš je od roku 1985 nezměněná a tehdy se se 100W nepočítalo!
PavelFF

#14 Příspěvek od PavelFF »

Může(nemusí) být správně i regulace z roku 1985. Bohužel se vyskytnul článek v Amaru s úpravami, kde autor tvrdil, že odchylky teploty jsou moc velké a navrhnul různé úpravy. Ten článek se tu už asi taky probíral. Bral jsem článek s rezevou, protože autor např. tvrdil, že odpor asi 15KOhmů(příklad) je přetížený a musí se vyměnit z větší typ. Což naprosto nesedělo s nízkým napětím na tom odporu. A taky ty jeho úpravy vypadaly trochu záhadně, ani nevysvětlil proč je dělal. Nakonec napsal, že odchylky teploty jsou po úpravě minimální a vyhovující. I když ani neuvedl, jak na to přišel, čím to měřil atd. Ale možná kecám, už je to dlouho.

Sám mám na své pájce pocit, že někdy tak nějak ustrne na jiné teplotě, než by měla. Prostě nějak dlouho nesvítí dioda ohřevu (doplnil jsem si ji), i když by měla problikávat.
rob_brno

#15 Příspěvek od rob_brno »

Koupil jsem právě 100W verzi , proti trafopájce je to perfektní. Jen jaksi jeden z dvou hrotů, dodávaný v ceně není nový(u širšího konce již je vidět rez). Kolik má asi tento hrot už najeto a kolik mu ještě zbývá života, reklamovat nebo nechat být?

Podle mírně napáleného konce držáku (plechová trubka čouhající z rukojeti) je vidět, že už má taky něco napáleno.
Přílohy
ers50.JPG
(51.61 KiB) Staženo 315 x
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“