Výroba střídavé trafosvářečky

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vlaadkoo

#16 Příspěvek od vlaadkoo »

Koukal jsem na danykovy stránky a má tam invertor a docela se mi to zamlouvá,ale chybí tam ůdaje o trafech.Součástky bych vyhrabal ze zásob a nějaké bych kdyžtak dokoupil.Celá konstrukce by byla nakonec lehčí a menší což potřebuju .
http://danyk.cz/svar.png
kajetan

#17 Příspěvek od kajetan »

No vono se dá stejnosměrně taky svářet přes takovejhle robustní diodovej můstek ( 4 x SC 1010 ) viz obr.

Zkoušel jsem to - a dobrý :wink:
Přílohy
P230913_17.26.jpg
(213.53 KiB) Staženo 107 x
varok

#18 Příspěvek od varok »

Než tohle bastlit, tak na menší svářečku koupím raději hotový můstek na svářečky po různých obchodech se svářecí technikou, kde se dá jednoduchý sehnat i za 500,- kč.
kajetan

#19 Příspěvek od kajetan »

No tohle na tom obázku je hotový diodový můstek ze staršího zdroje velkýho sálovýho počítače :wink:

" a mám to zadarmo " :D
vlaadkoo

#20 Příspěvek od vlaadkoo »

Daly by se diody spojovat paralelně ? Příklad : chci usměrnit 50A a mám 5 desetiampérových diod,tak je spojím paralelně a použiju celek jako jednu diodu .Šlo by to ? :D
Eleman

#21 Příspěvek od Eleman »

Teoreticky ano. V praxi je potřeba diody vybrat, nebo alespoň použít diody z jedné šarže a nechat nějakou proudovou rezervu. Bez výběru se proud v paralelně spojených diodách nerozdělí rovnoměrně a některá dioda trpí a jiná se fláká.
Běžně se paralelně spojovaly diody usměrňovačů trakčních motorů. Při poškození jedné z nich se vždy měnila celá sada.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
stasek

#22 Příspěvek od stasek »

kajetan píše:Raději si pak ke koupené trafosvářečce udělej hořák pro obloukové sváření a můžeš parádně letovat mosazí - viz obrázek
Při letování to sice dělá kravál, ale například zaletovat s tím díru v bubnu u pračky jde docela dobře :D
Uhlíky lze použít i z vyřazenejch velkejch monočlánků.
Chce to pak jen cvik v ruce pro udržení plamene obloukovky
:wink:

Mohl bys nakreslit, nebo popsat regulaci přísunu těch uhlíkových elektrod? Z toho obrázku to není vidět. Vím, že kdysi bylo něco podobnýho v časopisu USS, ale už jsem to zapoměl.
BOBOBO

#23 Příspěvek od BOBOBO »

Podívej do svarfora , běžně tam diody v praxi bez teorií spojují a funguje . Bál jsem se toho v dobách , kdy jsem na jednu 10A diodu vydělával týden .
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od otakarv »

Pro kajetan, také by mě zajímala konstrukce těch uhlíkových elektrod.
kajetan

#25 Příspěvek od kajetan »

vlaadkoo píše:Daly by se diody spojovat paralelně ? Příklad : chci usměrnit 50A a mám 5 desetiampérových diod,tak je spojím paralelně a použiju celek jako jednu diodu .Šlo by to ? :D

Když jsem stavěl svářečku na CO2 , tak jsem vyzkoušel několik kombinací diod ve svářecím můstku

4 x 1N248 B, 4 x RG12 , 4 x 1N1184 a autodiody ve zdvojení t.j. 8 x SY170 + SY171 = na obrázku můstek se žlutými vývody .....

neviděl jsem v ničem žádnej problém, každej můstek fungoval v pohodě
akorát trafo i usměrňovací můstek je dobré chladit ventilátorem
Přílohy
DSCF5602.JPG
(168.09 KiB) Staženo 100 x
kajetan

#26 Příspěvek od kajetan »

otakarv píše:Pro kajetan, také by mě zajímala konstrukce těch uhlíkových elektrod.

Konstrukce obloukového hořáku je docela jednoduchá - viz. obrázky
Hořejší držák uhlíku je pevný a spodní držák uhlíku se posouvá pomocí kroužku na madle. Přívodní kabely se připojí do kleští svářecího trafa a nastaví se svářecí proud 55A ( max 70A ).
Uhlíky je třeba zbrousit do špičky - během sváření postupně ubývají.

Při letování mosazí je třeba používat borax a je třeba mít náhlavní ochrannou kuklu, protože jsou potřeba obě ruce .
Přílohy
DSCF5601.JPG
(116.72 KiB) Staženo 120 x
DSCF5599.JPG
(129.38 KiB) Staženo 122 x
DSCF5597.JPG
(118.12 KiB) Staženo 107 x
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od otakarv »

kajetan, mockrát Ti děkuji za info s obrázkama. Delší čas jsem uvažoval o výrobě autogénu pro svařování mosazí. Mnohdy potřebuji něco zaletovat mosazí a toto je SUPER návod, velice se mi to líbí.
vlaadkoo

#28 Příspěvek od vlaadkoo »

Takže asi jsem se nakonec rozhodl pro invertor,ale tady
( http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2007010401 ) nejsou vůbec žádné hodnoty součástek a informace o trafech .Stavěl jste to někdo ? Nevíte hodnoty , převod traf a jaké trafa to mají být ?
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od otakarv »

Na tom samém foru máš zde další amatérský invertor a tuto je popis jeho stavby.
PavelFF

#30 Příspěvek od PavelFF »

vlaadkoo píše:Takže asi jsem se nakonec rozhodl pro invertor,...
vlaadkoo, se svými současnými zkušenostmi invertor neoživíš. Oživíš-li, zničíš před tím spousty drahého materiálu. Invertor jen vypadá jednoduše.

Ale je to jen můj názor, kterým ti chci ušetřit velké výdaje.
Pustíš-li se do stavby, je jisté, že tady založíš hodně dlouhé vlákno. Ale můžeš každopádně počítat s pomocí členů fóra. Já ti fandím.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“