Havárie HDD

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Havárie HDD

#1 Příspěvek od forbidden »

Dostal se mi do ruky externí disk 2 TB po pádu. Po zapnutí jen párkrát zachrčel a odmlčel se, BIOS ho vidí, ale jinak neodpovídá na nic.
Po rozdělání jsem uviděl pěknou spoušť, jedna hlavička ulomená úplně, ostatní poničený. Vedle ploten je takovej výlisek na parkování ramena s hlavičkama, na každou dvojici je tam takovej klínek, na kterej zřejmě hlavičky najedou a drží od sebe distanc. Každá dvojice hlaviček na ramenu byla teď namáčklá na sebe na jedné straně klínku. Moc nechápu, jak k tomu došlo, údajně to za provozu spadlo z cca 0,5 m. Napadá mě jen, že kvůli té nízké výšce, hlavičky po detekci zrychlení nestačily zaparkovat a náraz nastal přesně ve chvíli, když byly mimo plotny, ale ještě ne na těch klínkách. Takže snad, kdyby to padalo z větší výšky, stihly to a disk by byl třeba funkční. Z toho vyplývá, změřte si výšku stolu a radši ho házejte alespoň z metru. :lol:
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Ano, je to pravidlo padajícího chleba namazaného máslem. Pokud je dostatečná výška, tak se stačí otočit o celou otáčku, ale kdo má stůl u stropu ?
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Tobě disk parkuje mimo plotnu? Teď jsem koukal do na zem spadlý 220Gb Pata. Taky se biosem našla ale šíleně chrastila při vystavováni a nečetla. Nic jsem sice nenašel ale něco je evidentně mechanicky špatne. No a ten disk parkuje u středu a vůbec hlavičky nezdvihá. Nic na zdvihání v něm není. A ani ručo nejde vypnutej vystavit mimo disk, je tam doraz. Ňák nechápu jak to hlavy přežijou, když si lehnou na plotnu během zastavení a rozběhu. 8O
Jirka
Radim

#4 Příspěvek od Radim »

Z teoretických článků si pamatuji, že by disk měl mít tíhové čidlo , které pozná, když disk padá a během toho pádu by měl využít zbytku energie , která v něm je a zaparkovat . Takže pád by měl přežít.
Tady asi selhalo to čidlo.
keemo

#5 Příspěvek od keemo »

@Celeron: co vidis?

Hlavy fyzicky nelezia na platni,je tam nejaka mezera...
Přílohy
hdd.jpg
(144.11 KiB) Staženo 89 x
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Parkovanie mimo platnu mavali tradicne notebookove (2,5" a mensie) disky, desktopove (a serverove) disky parkovali v strede platne. Neskor parkovanie mimo platne zacali niektori vyrobcovia pouzivat aj pri desktopovych diskoch (myslim, ze zacal IBM).
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od forbidden »

Tak se mi to podařilo celkem slušně vyfotit. Poškození je tam dobře vidět. Hádal bych, že v normálním stavu ty hlavičky jsou rozevřený těma klínkama.
Přílohy
hlavičky.JPG
Hlavičky na parkovišti.
(265.37 KiB) Staženo 92 x
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Ano, hlavy sa nikdy nesmu navzajom dotknut, aby sa neposkodili. To sa musi dodrziavat aj pri vymene hlav pri zachrane dat.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Habesan »

forbidden se zatím nezmínil, že by se chtěl do takové akce pouštět.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od forbidden »

To ani nehodlám, nemám ani náhradní 2 TB stejnej disk a jak jsem viděl a slyšel ty zvuky, tak plotny budou pěkně poškrábaný. To kdyby to byl nějakej starej, třeba 80 GB disk, tak bych to ze srandy třeba i vyzkoušel.
Hejnicek

#11 Příspěvek od Hejnicek »

Radim píše:Z teoretických článků si pamatuji, že by disk měl mít tíhové čidlo , které pozná, když disk padá a během toho pádu by měl využít zbytku energie , která v něm je a zaparkovat . Takže pád by měl přežít.
Tady asi selhalo to čidlo.

O tom jsem jeste neslysel.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od forbidden »

Současný noťasový disky ho mají určitě, desktopový nevím.
Artaban001

#13 Příspěvek od Artaban001 »

Radim: tohle jsem slyšel ohledně parkování. Po odpojení napájení dotáčející motor generuje elektřinu, která stihne umístit hlavy do klidové polohy. Můj noťas má čidlo zrychlení na desce. Stačí lehce kopnout do nohy stolu a už to vyhodí hlášku o zjištěných vybracích a zaparkování hlav..
p32

#14 Příspěvek od p32 »

Tam nejde o zbytek elektřiny, ale o výchozí stav kam se hlavičky automaticky vrátí po odpojení elektřiny. U různě starých HDD to byla různá poloha, nebylo to pro všechny HDD vždy na okraji.
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

keemo píše:@Celeron: co vidis?

Hlavy fyzicky nelezia na platni,je tam nejaka mezera...

Pane keemo, skrza disky mě netřeba školiti. -:) 10 let jsem udržoval v početce velký diskový "škopky" a tak vím, jak maj lítat hlavy po povrchu disku. :wink: Proto mě nepřekvapuje parkování mimo, ale naopak na povrchu u středu disku.
V početce to bylo ale o jinejch rozměrech a kapacitách. Mechanika byla velká jak 100 L lednička. Diskový svazek vážil asi 8 kg, měl 10 ploten a 20 hlav, plotna měla průměr cca 35cm a celý to mělo 30Mb. Středem disku fučel na plotny vzduch ze silnýho větráku. No a hlavičky měly průměr 20 mm, tvar křídla a lítaly vztlakem nad povrchem plotny. Za blok hlav tam tahal lineární motor o průměru 20 cm a ve zdroji bylo několik kondíků 64G na 64V, který zařídily aby při výpadku elektriky mechanika stihla vyrval hlavy z disku aby si nesedly.
No občas se stalo, že si sedly a to potom lítaly z ploten hliníkový špóny a výměna jedný hlavy a následný seřízení stálo asi tak moji tehdejší půlroční výplatu....
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“