Po rozdělání jsem uviděl pěknou spoušť, jedna hlavička ulomená úplně, ostatní poničený. Vedle ploten je takovej výlisek na parkování ramena s hlavičkama, na každou dvojici je tam takovej klínek, na kterej zřejmě hlavičky najedou a drží od sebe distanc. Každá dvojice hlaviček na ramenu byla teď namáčklá na sebe na jedné straně klínku. Moc nechápu, jak k tomu došlo, údajně to za provozu spadlo z cca 0,5 m. Napadá mě jen, že kvůli té nízké výšce, hlavičky po detekci zrychlení nestačily zaparkovat a náraz nastal přesně ve chvíli, když byly mimo plotny, ale ještě ne na těch klínkách. Takže snad, kdyby to padalo z větší výšky, stihly to a disk by byl třeba funkční. Z toho vyplývá, změřte si výšku stolu a radši ho házejte alespoň z metru.
Havárie HDD
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Havárie HDD
Po rozdělání jsem uviděl pěknou spoušť, jedna hlavička ulomená úplně, ostatní poničený. Vedle ploten je takovej výlisek na parkování ramena s hlavičkama, na každou dvojici je tam takovej klínek, na kterej zřejmě hlavičky najedou a drží od sebe distanc. Každá dvojice hlaviček na ramenu byla teď namáčklá na sebe na jedné straně klínku. Moc nechápu, jak k tomu došlo, údajně to za provozu spadlo z cca 0,5 m. Napadá mě jen, že kvůli té nízké výšce, hlavičky po detekci zrychlení nestačily zaparkovat a náraz nastal přesně ve chvíli, když byly mimo plotny, ale ještě ne na těch klínkách. Takže snad, kdyby to padalo z větší výšky, stihly to a disk by byl třeba funkční. Z toho vyplývá, změřte si výšku stolu a radši ho házejte alespoň z metru.
Jirka
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
hlavičky.JPG- Hlavičky na parkovišti.
- (265.37 KiB) Staženo 92 x
- Artaban001
keemo píše:@Celeron: co vidis?
Hlavy fyzicky nelezia na platni,je tam nejaka mezera...
Pane keemo, skrza disky mě netřeba školiti. -:) 10 let jsem udržoval v početce velký diskový "škopky" a tak vím, jak maj lítat hlavy po povrchu disku.
V početce to bylo ale o jinejch rozměrech a kapacitách. Mechanika byla velká jak 100 L lednička. Diskový svazek vážil asi 8 kg, měl 10 ploten a 20 hlav, plotna měla průměr cca 35cm a celý to mělo 30Mb. Středem disku fučel na plotny vzduch ze silnýho větráku. No a hlavičky měly průměr 20 mm, tvar křídla a lítaly vztlakem nad povrchem plotny. Za blok hlav tam tahal lineární motor o průměru 20 cm a ve zdroji bylo několik kondíků 64G na 64V, který zařídily aby při výpadku elektriky mechanika stihla vyrval hlavy z disku aby si nesedly.
No občas se stalo, že si sedly a to potom lítaly z ploten hliníkový špóny a výměna jedný hlavy a následný seřízení stálo asi tak moji tehdejší půlroční výplatu....
Jirka