IBM ThinkPad X40, nebootuje
Moderátor: Moderátoři
IBM ThinkPad X40, nebootuje
kamarat mi dal tento starsi notebook.Kedze je to skor netbook - 12.1'' lcd tak nema mechaniku.Skusal som bootovat z externej USB mechaniky, USB kluca (bootovatelneho), pamatovej karty..v biose som to samozrejme nastavil.Na obrazovke vlavo hore blika - a to je cele co to urobi.Neriesili ste nahodou niekto podobny problem? dakujem.
Zkus na flashku "vypálit" obraz čehokoli linuxovýho, třeba tohle (kliknutím počneš stahování 32-bitovýho netinst obrazu Debianu Jessie - 271MiB).
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- serviceman
Tak to bude utilita, pomocí níž stáhneš a flashneš nejnovější verzi firmwaru, nebo už potřebnej firmware obsahuje.DeniS píše:...na oficialnej stranke som nasiel iba subory pre bios v .exe
Na linuxových systémech je dobrá utilitka FlashROM, je to sice jen texťák, ale takhle můžeš flashovat nejen FW desky, ale i třeba grafárny.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Sak hej lenze ako mozem na nom tu utilitu spustit ked nic nenabootujem? pisu tam ze sa spusta vo wine.. jedine ze by bola na to neaka finta alebo to prehrat cez externy programator.V biose je Flash BIOS Updating by End-Users - Enabled viac o aktualizacii biosu tam nieje.
A akurat pozeram, ze aj tak tam je najnovsi bios 2.08.Jedine ho neako prehrat znova alebo downgradnut.Skusal som obnovit defaultne nastavenia aj odpojit bateriu z dosky - nepomohlo.
- serviceman
Pocitace IBM mali podporu bootovania z USB diskov dost pochybnu. Pre taketo pripady je dobre mat USB FDD. Alebo bootovat zo siete - nabootuj si na druhom PC linuxove live SystemRescueCD, v nom sa da jednoducho urobit PXE bootovaci server. Tak som bootoval Toshibu Portege R100 po vymene disku.
- serviceman
standa99: to je tiez dobry napad, lenze vnom je 1.8'' IDE HDD mal by byt kompatibilny s IDE ramcekom na 2.5'' HDD? ci sa mi ho oplati zhanat.Radsej by som to chcel spravit cez siet, ak niekto viete poradit ako na to.
Něco najdi na youtube http://www.youtube.com/results?search_q ... all+xp+pxe .