napěťová "závora" 5V při max 12V
Moderátor: Moderátoři
-
kořka
napěťová "závora" 5V při max 12V
potřeboval bych poradit.Potřebuji udělat nějakou napěťovou "závoru" aby při 5V v systému šlo do spotřebiče 5V a při 12V tam šlo zase jenom 5V?
Napadá mě zenerovka,ale nějak si to nedovedu představit přesně.
Zátěž - max 400 mA
Díky!
Podľa toho čo píšeš tak to chápem tak že to pracuje buď na 5V alebo na 12V. Tak by to šlo aj s OZ zapojeným ako komrarátor. + zenerka a nejaké odp deliče. Niečo podobné ako sa používa ako indikátor napätia akumulátora. Na výstupe by bol tranzistor ktorú by spínal tie žiarovky buď priamo alebo cez nejaký odpor.
Takisto by to šlo aj cez relé s 12V cievkou a prepínacím kontaktom. Ak by bolo na relé 5V bol by kontakt v jednej polohe a žiarovky by sa pripojili priamo k zdroju pri 12V by sa relé zoplo a žiarovky by sa pripojili k zdroju cez odpor.
http://www.discovercircuits.com/DJ-Circ ... ntLED1.jpg
brukker píše:Predpokladám kolísavý odber s maximom 400mA. Zenerka by tam nebola vhodná. Ja som v podobnom riešení použil stabilizátor 7805 a beží mi to roky. Bkk
5V na výstupu při 5V na vstupu?
Nech si to patentovat!
Takovejch výrobců se snaží o stabilizátor s co nejmenším úbytkem napětí a
Ty je trumfneš s blbou 7805kou!
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: doplnění
kořka píše:Ahoj,
tak doplnění: spotřebič je žárovka(žárovky) se jmenovitým napětím 5V.
Potřeboval bych,aby to svítilo už při 4-5V a zvládlo 0-12V.
Jde o osvětlení modelu,ale nevejdou se mi tam ledky,jinak bych je tam dal raději
Není to náhodou osvětlení vagonku a nemáš tam pulsní regulátor?
Re: napěťová "závora" 5V při max 12V
kořka píše:...aby při 5V v systému šlo do spotřebiče 5V a při 12V tam šlo zase jenom 5V...
a potom píše:...To napětí je tam právě proměnné v podstatě od 0 do 12V...
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill