Laboratórny regulovateľný zdroj s obočkami na transormátore

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pettter

Laboratórny regulovateľný zdroj s obočkami na transormátore

#1 Příspěvek od pettter »

Pozdravujem!

Plánujem postaviť zdroj a hľadám pre mňa najvhodnejší. Pre zložitosť zapojenia som zavrhol spínaný zdroj, alebo zdroj s predregulátorom ap. Aby som sa vyhol teplu z úbytku na regulačnom prvku tak uvažujem o zdroji z odbočkami na transformátore. Výhoda je zjavná. Ak Ťahám 3V a 3A tak pri 10V odbočkách mám úbytok "len" 6V, čo je "len" 18W... Parametre by mali byť 1x 50V/5A a 1x 30V/3A.
Je niekomu z Vás známa takáto konštrukcia zdroja (schéma), prípadne skúsenosti prečo nie a p.
Ďakujem.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Zdroje s odbockami sa bezne vyrabaju. Pri stavbe je problem v tom, ze trafo nemozes kupit hotove.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Mně vyhovuje skoro 40let .
Přílohy
zdroj.JPG
(125.78 KiB) Staženo 370 x
frpr666

#4 Příspěvek od frpr666 »

Profi zdroje prý mají v usměrňovacím můstku tyristory a velké kondenzátory jako pre-regulátor. Na 5A určitě postačí jako pre-regulátor step-down měnič. schéma jednoduchého step-down např. zde:
http://mondo-technology.com/benchsupply.gif
pettter

#5 Příspěvek od pettter »

rnbw píše:...je problem v tom, ze trafo nemozes kupit hotove...

To nie je problém, to je nepohodlné :) ...
pettter

#6 Příspěvek od pettter »

BOBOBO píše:Mně vyhovuje skoro 40let .

Super, ešte mi prosím pošepkajte, z akého amára to je, prípadne celý scan by nebol, prosím???
PIPER

#7 Příspěvek od PIPER »

ARA 8/75
pettter

#8 Příspěvek od pettter »

Ďakujem...
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

pettter píše:...Výhoda je zjavná. Ak Ťahám 3V a 3A tak pri 10V odbočkách mám úbytok "len" 6V, čo je "len" 18W...

Ach jo, tady zase někdo počítá jak ministr finací Kalousek - při 10V na odbočce a 3V výstupu je úbytek 6V... To zas bude blamáge...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
pettter

#10 Příspěvek od pettter »

Hmm... síce nás učili, že 2+2=4, ale kvantový fyzici hovoria, že to až taká pravda nemusí byť :P ... to len plkám, aby som zakryl svoj omyl. Ale watáž som trafil...
mtajovsky

#11 Příspěvek od mtajovsky »

pettter << přesně k tomu zdroji, který sem dal BOBOBO, jsem si kdysi udělal předregulátor s tyristorem, abych se vyhnul přepínači pod proudem. Na výkonovém tranzistoru udržuje trvale 7V. Problém není ve složitosti, to je v porovnání s celkovou náročností, když uvážíme i mechanické díly přístroje, celkem zanedbatelné. Problém může být v náročnosti odrušení předregulátoru.
To zapojení z AR trpí jednou vadou - a sice zapojením přepínače Př2. Stávalo se mi při jeho přepnutí v režimu proudového omezení, že odešel tranzistor T3. Podařilo se mi zničit 5 kusů KF506, než jsem na to přišel. Odpomoc je v zařazení ochranného odporu do báze T3.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

NWM , za těch 40 let jsem T3 neměnil . Ale dobré info , kdybych ho někdy musel rozdělat . Tedy mám tam pochopitelně doplněny ochranné diody přes KDčko a vstupní svorky (něco 1A) a antiparalelně na vstupu OZ (nějaké KA) .
pettter

#13 Příspěvek od pettter »

mtajovsky píše:...jsem si kdysi udělal předregulátor s tyristorem...

...ďakujem za info...
A schéma by nebola, teda ak sa dá, prosím.

Ja som si predstavoval, že ma tu zasypete niečím takýmto:

Obrázek
Sendyx

#14 Příspěvek od Sendyx »

Prostuduj si starší generaci výkonových průmyslových a laboratorních zdrojů, třeba Sorensen, Elgar, Lambda, asi i HP. Už se to tu probíralo, linky na schémata někde jsou. Skoro všechny zdroje nad 300W mají tyristorovou předregulaci a stabilizační stupeň, obdobné řešení mají i Mesity.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“