Je to blbá fleška, nebo ne?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Je to blbá fleška, nebo ne?

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám tady USB flešku 16Gb. Rok chodila bez problémů, teď jsem zjistil, že v některých podadresářích jsou nesmyslný názvy souborů a podadresář je nedobytnej. Jinde zase třeba textový soubory končí v půlce věty, některý spustitelný soubory nejdou, nebo blbnou. Nejdříve jsem myslel, že je flash nabořenej od odpojení bez "bezpečnýho odpojení".
Ten nedobytnej adresář nešel zlikvidovat ani formátem, musel jsem low levelem. Podle HD tune na flešce chyba žádná. Čím to pěkně prosím projet, aby bylo jednoznačný, zda hodit po psoj a nebo to dál zkoumat?
Díky
Jirka
Zirafka

#2 Příspěvek od Zirafka »

Jen otázečka malučka: jak moc jsi na disk zapisoval? Flash paměti mají z principu omezený počet zápisů a když se překročí, tak je paměť nevratně poškozená. Inteligentní řadič s tím počítá a má rezervu na tyto vadné buňky, ale ne každý řadič je tak inteligentní. A čím levnější disk, tím méně inteligence lze očekávat.
Wolfik

#3 Příspěvek od Wolfik »

Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Adolfik- díky za dost dobrý odkaz. Pokochal jsem se :D
Můj šéf patří k lidem kteří věří tomu, že oni jsou jediní kteří můžou udělat v Číně obchod století, že jen oni dokážou z číňanů vyrazit 100% kvalitní zboží za 10% obvyklé ceny. S radostí mu přepošlu link :wink:
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Adolfik píše:http://www.fakeflash.ic.cz/

Rok to mělo deklarovanou kapacitu a makal bez problému. To asi bude trochu jinej problém.
Jirka
MetalGod

#6 Příspěvek od MetalGod »

Tak to bude problém, o němž psala Saša. Taky tady mám Kingstona, kterej sloužil dobře, dokud se na něm nezačaly dost rychle objevovat mrtvý bloky, teď je to zdechlina, která se sice identifikuje, ale krom blinkání LEDkou neumí nic, ani v systému nevidím nic jako /dev/sdc.
Jestli jsi tam měl unikátní, nenahraditelný data, Tvoje blbost, takovej typ médií není určenej pro archivaci dat, ale jen pro jejich přenos z místa A do místa B.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Charos

#7 Příspěvek od Charos »

Flešky maj omezenou životnost (viz Žirafka), zahoď, je to už nespolehlivý.
Psoj to nedávej, tomu kup raději piškotek :wink:
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Flešky mají skoro neomezenou životnost. Nesmí se to plést s nějakými šunty, ale chce to kupovat aspoň Transcendy a taky ne v papírnictví. Já u flešek neměl za posledních 10 let jediný problém a rvu do do PC nebo NB vždycky přímo a ven taky bez nějakých softwarových atrap na povolení vytáhnutí z USB.
hafca

#9 Příspěvek od hafca »

Celeron
Zkus jí naformátovat na NTFS a pak zpět na FAT32. Občas to zabere.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Skus to vysvetlit kolegyni, ktora si kupila 8 GB flash disk a potom tam premiestnila fotky. O tyzden dosla s tym, ze sa nedaju precitat. Nieco som zachranil, ale mnohe sa nedali precitat (I/O error)...
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Nemějte obavu o data, bylo to jen přenášecí médijujum. Vždycky asi 1x za týden se vymazal, nahrnulo se na něj 2-5 Gb dat a pak se z toho jen četlo. Takže pokud zvládnul pouze cca 60 kompletních přepisů, tak to je podle mě životnostní ubohost. :evil:
Jakej paradox, před tím jsem měl 500Mb Kingstona a to z dob, kdy se ješte W98 musely dost znásilňovat aby vůbec flešku našly. Kolik zápisů za těch asi 15 let udělal, netuším, ale byl hooodně v provozu. A je zdravej jak řípa, jen nestačila kapacita. Ale taky je to poctivá škatule skoro 10 cm dlouhá na který je ještě z obou stran pořádnej šváb s nohama. Možná to je taky těma dnešníma hnidama, který je problém z USB konektoru vůbec vyškrábat....
Jirka
Mira_A

#12 Příspěvek od Mira_A »

Staré flešky měly , ale více zápisů. Byly totiž SLC , ale ty dnešní velkokapacitní jsou MLC. Multi level cell , to znamená , že v jedné buňce jsou zapsány naráz minimálně dva stavy. Nová technologie ovšem čelí nevýhodě v počtu možných zápisů. Má to vyřešit částečně eMLC.

Ten samý problém je recordable CD nebo DVD. Cdéčka vydrží roky pokud mají dobré barvivo. DVDčka jsou bohužel po čase nečitelná.
Snad DVD-RAM budou na tom lépe.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Pri MLC (a TLC) je hlavny problem v tom, ze data sa lahsie poskodia. V jednej bunke nie je len jeden bit (naboj tam je alebo nie je), ale je tam ulozenych viac bitov (rozna velkost naboja). Staci, ze trochu naboja sa niekam presunie a data su poskodene...
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

No jestli starý "železný" technologie neměly něco do sebe, co? :lol:
Tady přejde bouřka a data jsou fuč. :cry:
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“