Sháním schéma pekárny ETA harmony, Typ 2149

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
serviceman

#16 Příspěvek od serviceman »

Zkratováním budícího tranzistoru se triak otevře, což je stejné, jako když zkratuješ triak.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
ohryzek36

#17 Příspěvek od ohryzek36 »

Jo, přesně tak - při zkratování triaku (spojení A1 a A2) se roztočí motor na max a tak se dá přezkoušet, jestli i samotný motor není slabý. Už jsem takový případ 1x zažil, ale nevím, čím to ale bylo - po výměně za nový motor vše OK.

Po zkratování (spojení E a K) tranzistoru se triak otevře na max (jakoby byl seplý tranzistor) a tak se dá prověřit vhodnost použitého triaku. Sice to ve schematu vidět není (prostě jsem to tak nenakreslil, protože o tom vím), ale N za tepelnou pojistkou (TF2) a VCC je propojené a triak se klasicky spíná proudem Ig mezi A1 a G, přičemž hodnotu tohoto proudu udává odpor, co má ve schématu 820R. Po troše počítání (U = 12V, Usat = 0,6V, Ugt = 0,7V) vychází u tohoto obvodu Ig cca 13mA, což je na plné otevření triaku s Igt = 50mA prostě málo.
stasek

#18 Příspěvek od stasek »

Díky za odpovědi, mám k disposici triak BT138-600E. Je definován jako senzitivní, ale z datašítu nejsem moudrej, nikde tam nenacházím Igt. Tak ho tam zkusím. Chci být připravenej na to až to donese, abych mu to mohl opravit na počkání.
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

Já ho tam na druhé stránce vidím http://pdf.datasheetcatalog.com/datashe ... ES_E_1.pdf , ale nakonec to bude ten motor. :D To neznáš Murphyho ?
stasek

#20 Příspěvek od stasek »

Aha, 2,5-10mA, díky. Takže by měl vyhovět.
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“