Pioneer VSX-916 hláška Overload

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Kvicala_r

Pioneer VSX-916 hláška Overload

#1 Příspěvek od Kvicala_r »

Ahoj,
zkuste mě prosím navést, co může být příčinou hlášky overload po zapnutí.
Po zapojení do sítě (repro odpojeno/ nebo zapojeny jen rezistory 1k):
- naběhne display, volba vstupu je možná. Zesílení/zeslabení možné
- cca po 10 vteřinách 3x blikne hláška overload a receiver se vypne do st-by. Tlačítkem power je opět možno zapnout
- nehne ventošem (nevím jestli má zkusit roztočit)
- na procesoru je napájení 5V ok, ale na OL_DET (PIN 73) je stále <1V - což je pro něj příznak chyby
- na detekčních tranzistorech sem nenaměřil nic nezvyklého, přitom relé výstupů necvakne a nic nepřipojí, kde tedy může detekovat nízkou impedanci/zkrat?
- na napájení konců naměřím souměrných 40/60V.
- co mě překvapilo, že proti GND repro na seriových rezistorech naměřím -8,8V(na všech stejně)

Je pravdou, že deska není zrovna šikovně uchycená a pár studentů jsem opravil, ale kde může být ještě chyba se nějak nemohu dopátrat...

Kompletní servisní dokumentace se objeví v uploadu, nebo je zde
Přílohy
A_O2.png
Zapojení výstupů
(163.6 KiB) Staženo 177 x
A_O1.png
Zesilovač
(145.78 KiB) Staženo 139 x
uPc.png
procesor
(62.91 KiB) Staženo 144 x
Kvicala_r

#2 Příspěvek od Kvicala_r »

Ještě doplním jejich blokové schema detekce přetížení
Přílohy
overload det.png
blok sch.
(31.17 KiB) Staženo 132 x
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

Co naměříš na pinech 8 a 11 u IC601&602, a na pinech 8, 11, 21 u IC603?
Co tranzistory Q505, 605, 606, 633, 655, 656 a 683? Všechny OK? Jako by byl alespoň jeden z nich seplej, takže pin OL_DET šlusoval proti zemi (proto to malý napětí).
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
passion

#4 Příspěvek od passion »

Nedávno som mal podobný prípad. Vadná dióda v zdroji pre predzosilňovač - pri meraní aj po vyspákovaní na meráku ukazovala jedným smerom normálny úbytok pre PN prechod cca 500mV a v druhom bola záverná, ale v obvode pri zaťažení sa javila ako prerušená, napájací prúd ňou netiekol. Tak predzosilňovač s inak symetrickým napájaním nemal jednu polaritu napájania. Na jeho výstupe a teda vstupe do koncového zosilňovača bolo jednosmerné napätie, to sa následne zosilnilo - objavilo na jeho výstupe a to "chytila" ochrana repro s následným nápisom na LCD "overload". Podľa tejto skúsenosti to teda znamená JS napätie na výstupe na repro. A tak skontroluj všetky napätia v napájaní, hlavne audio. Pokiaľ možno za tú chvíľu, kým to "necvakne".

Bol to nejaký DVD Samsung.
Kvicala_r

#5 Příspěvek od Kvicala_r »

Mým drobným přehlídnutím sem včera neměl propojeny všechny části země - zemní to přes chasis a vím, že třeba zem repro sem neměl spojenou se zemí uPc - už pří měření v noci mi byl podivný opor cca 20R mezi zeměmi cinchů - ale už sem nepátral proč. To byl důvod, proč sem včera na výstupu naměřil oněch podivných -8V.
Po propojení zemí je na výstupech 8,11.. 0V.
Co mě ale zaráží, že na pinu73 mám stále jen cca 0,6V, přesto že na všech katodách diod u detekčních tranzistorů mám cca 1,8V po zapnutí (na anodě je oněch 0,6V). Jako by chyběl pull-up odpor na tomto vstupu procesoru.
Ve schematu je na vstupu jen ochranná dioda proti zemi a proti vyššímu napětí než 5V.

Reset podle návodu jsem vyzkoušel, abych měl jistotu, že chyba není zapsána v paměti - nepomohlo. Nějaký další nápad?
Přílohy
ol_det.png
OL_DET_vstup
(17.56 KiB) Staženo 124 x
Kvicala_r

#6 Příspěvek od Kvicala_r »

I přesto pull-up (10k) v cestě je a na něm je napájení 5V. Už nevidím ve schematu, co by mi tu detekci tak mohlo zatěžovat...
Přílohy
pull-up.png
Pull-up
(5.39 KiB) Staženo 137 x
MetalGod

#7 Příspěvek od MetalGod »

Nebylo by špatný zjistit, jakej proud teče z/do OL_DET, a jakým směrem.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Kvicala_r

#8 Příspěvek od Kvicala_r »

Tak doplním i řešení.
Pravda potrápilo mě to fest... V OL. detkci je ještě část, která hlídá že naběhla 12V větev ventilátoru - no a ten receiver nějaký šikula už rozdělal a odpráskl symetrické napájení + stabilizaci ventoše, protože otočil kabel... Předpoklad, že červená na kabelu je +, je správný - ale zde to bylo označení pinu 1 (-12V). Achjo :evil: Takže kdo se bude babrat ve stejném krámu, zkontrolujte si napájení +/- 12V.
Přispívajícím děkuji za nápovědu a moderátory prosím o lock..
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“