Dynamická vyvažovačka

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

Dynamická vyvažovačka

#1 Příspěvek od kutilmil »

Zdravím dámy a páni.

Prosím o váš názor. konštruujem vyvažovačku, také niečo ako je vyvažovačka kolies na auto. Aby som vedel určiť hmotnosť závažia resp nevyvážku, potrebujem odmerať chvenie ložísk, v ktorých bude uložený hriadeľ. Merať stačí len v jednej rovine. Lenže tu mám problém. Čiste len hypoteticky. Ak by bolo uloženie ložísk dokonale pevné (tuhé), tak sa nerozochvejú a nič nenamerám. Rozochveje sa celý rám stroja, ktorý keby bol dokonale pevne uložený rozochveje celý dom, a celý dom rozochveje celú zemegulu. Z tohto mi vychádza, že by hriadel na ktorú sa upína koleso mala byť uložená pružne. Napadá niekoho ako túto hriadeľ uložiť? Neviete niekto, ako to je riešené vo vyvažovačke kolies na auto? Za rady ďakujem.
Sandal

#2 Příspěvek od Sandal »

Mám vyvažovačku doma tak se ti mohu zítra podivat.Vim jen že hřídel je uložena tak že rukou není cítit žádná vůle.Je tam jeden tenzometr který jde předšponovávat šroubem a plošný spoj cca 30x30cm a napranej obvodama k prasknutí.Asi to vyhodnocení neni tak jednoduchý.Je to starý typ s ručkovým ukazatelem gramáže.
SDZ

#3 Příspěvek od SDZ »

Tohle téma mě taky zajímá.Není někde na netu nějaký schéma na HOMEMADE vyvažovačku ?
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#4 Příspěvek od kutilmil »

Dík velmi by pomohlo ak by si pozrel ako to je v orginal vyvažovačke, pripadne aj nejake foto.
MetalGod

#5 Příspěvek od MetalGod »

Zeměkouli tohle nerozechvěje, ani kdyby tam bylo kolo od traktoru. Každej materiál je nějak pružnej. Já bych pohonnou jednotku uložil na něco relativně měkkýho, třeba na hodně tvrdou gumu, a ověnčit třeba šesticí tenzometrů, i piezosnímače by se hodily.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#6 Příspěvek od kutilmil »

Guma napadla aj mna, ale mam z toho obavu, pretože ked bude teplo cca 30°C tak bude guma mäkká a keď bude zima tak bude tvrdá. Rozmýšlam vreteno uložiť na pružiny, ktoré by nemali v danom teplotnom intervale meniť svoje mechanické vlastnosti. Ešte sa opýtam prečo šesť snímačov?? ja si myslím že by stačili dva, pretože ajtak by ukazovali to isté.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jova1 »

kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#8 Příspěvek od kutilmil »

dik ale to je o inom. tam sa neriesi uchytenie vretena
Kremik

#9 Příspěvek od Kremik »

Viděl bych to na dvě možnosti. Profi a domácí.
Profi případ - pevné uchycení hřídele s možností snímat její tlak vůči pevně ukotvené robustní konstrukci.
Domácí případ - uložení co nejvolnější - hřídel svisle, měřit její výchylku a rozvážení spočítat.

P.S. Profi případ - hřídel vodorovně - umožňuje změřit i váhu zavěšeného kola, která bude pro výpočet asi (teď hádám) potřebná.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jova1 »

kutilmil píše:dik ale to je o inom. tam sa neriesi uchytenie vretena

Ano i ne. Když se podíváš na to uchycení turbíny, zjistíš, že je upevněná na dlouhých pružných elementech a snímač je na ně připevněn kolmo. Díky tomu je to relativně pevně upevněné a zároveň dostatečně pružné aby snímač správně fungoval. Já když vyvažoval rotor, hodil jsem ho na pružiny celý.
Pravda, na pneumatiky to není :D
Obrázek
Ruprecht

#11 Příspěvek od Ruprecht »

Vypadá to, že ty dmychadlové vyvažovačky jsou založeny na metodě pokus omyl. Na pleumatiky myslím bude šikovnější výstup typu "poloha zaávaží" a "hmotnost závaží" tak nějak absolutně... Tenzometr, inkrementál, něco počtů a je to :)
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#12 Příspěvek od kutilmil »

Ano, len sme sa nedostali ku skutočnosti, ako je to v profi.
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Tak ale popiš , jovo , postup . Nebo jsi jel také na náhodu ? Vypadá to tak . Možná jen nevidím synchronizaci otáčky s polohou bodu .
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#14 Příspěvek od kutilmil »

Sinchronizaci polohy nevvážku mám zatím jen rozpracovanou v úvahách. Ale bude to nejak tak, že kruh rozdelím na cca 180 dílu pričem jeden díl budou dva stupne, co bude nepřesnost umístnení závaží, která podle mne nebude vadit. Poloha se bude snímat opticky. Toto teď ale neřeším. Potřebuji vyřešit uchycení vřetene.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jova1 »

BOBOBO píše:Tak ale popiš , jovo , postup . Nebo jsi jel také na náhodu ? Vypadá to tak . Možná jen nevidím synchronizaci otáčky s polohou bodu .

Ano, dělal jsem to systémem pokus omyl. Snímač jsem připevnil nejprve na jedno ložisko a pak na druhé. Na ten jeden rotor se mi nevyplatilo vymýšlet nic složitého. Jistě daly by se vibrace vyhodnocovat a spínat jimi třeba stroboskop, nebo pomocí snímače natočení snímat polohu rotoru a pomocí mikročipu pak k úhlu natočení přiřadit i maximální výchylku, ale pro mě to bylo zbytečné. Kousek izolepy a pár plíšků vykonalo stejnou funkci. On ten osciloskop krásně ukáže, jak se to po změně těžiště okamžitě změní. A hlavně ukáže i různé harmonické kmity které by asi jinak zaznamenat nešly.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“