Dynamická vyvažovačka
Moderátor: Moderátoři
Dynamická vyvažovačka
Prosím o váš názor. konštruujem vyvažovačku, také niečo ako je vyvažovačka kolies na auto. Aby som vedel určiť hmotnosť závažia resp nevyvážku, potrebujem odmerať chvenie ložísk, v ktorých bude uložený hriadeľ. Merať stačí len v jednej rovine. Lenže tu mám problém. Čiste len hypoteticky. Ak by bolo uloženie ložísk dokonale pevné (tuhé), tak sa nerozochvejú a nič nenamerám. Rozochveje sa celý rám stroja, ktorý keby bol dokonale pevne uložený rozochveje celý dom, a celý dom rozochveje celú zemegulu. Z tohto mi vychádza, že by hriadel na ktorú sa upína koleso mala byť uložená pružne. Napadá niekoho ako túto hriadeľ uložiť? Neviete niekto, ako to je riešené vo vyvažovačke kolies na auto? Za rady ďakujem.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Profi případ - pevné uchycení hřídele s možností snímat její tlak vůči pevně ukotvené robustní konstrukci.
Domácí případ - uložení co nejvolnější - hřídel svisle, měřit její výchylku a rozvážení spočítat.
P.S. Profi případ - hřídel vodorovně - umožňuje změřit i váhu zavěšeného kola, která bude pro výpočet asi (teď hádám) potřebná.
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
kutilmil píše:dik ale to je o inom. tam sa neriesi uchytenie vretena
Ano i ne. Když se podíváš na to uchycení turbíny, zjistíš, že je upevněná na dlouhých pružných elementech a snímač je na ně připevněn kolmo. Díky tomu je to relativně pevně upevněné a zároveň dostatečně pružné aby snímač správně fungoval. Já když vyvažoval rotor, hodil jsem ho na pružiny celý.
Pravda, na pneumatiky to není

- jova1
- Kontaktovat uživatele:
BOBOBO píše:Tak ale popiš , jovo , postup . Nebo jsi jel také na náhodu ? Vypadá to tak . Možná jen nevidím synchronizaci otáčky s polohou bodu .
Ano, dělal jsem to systémem pokus omyl. Snímač jsem připevnil nejprve na jedno ložisko a pak na druhé. Na ten jeden rotor se mi nevyplatilo vymýšlet nic složitého. Jistě daly by se vibrace vyhodnocovat a spínat jimi třeba stroboskop, nebo pomocí snímače natočení snímat polohu rotoru a pomocí mikročipu pak k úhlu natočení přiřadit i maximální výchylku, ale pro mě to bylo zbytečné. Kousek izolepy a pár plíšků vykonalo stejnou funkci. On ten osciloskop krásně ukáže, jak se to po změně těžiště okamžitě změní. A hlavně ukáže i různé harmonické kmity které by asi jinak zaznamenat nešly.