Nabíječka akuvrtačky XRDCG24a, vadné trafo
Moderátor: Moderátoři
Nabíječka akuvrtačky XRDCG24a, vadné trafo
- serviceman
Takové trfo TAH 2 220/24V používám na udržování aku .auta.
- serviceman
- serviceman
Pokud se aku-nářadí nabíjí přes adaptér bývá omezení nabíjecího proudu v samostatném podstavci kam se zasouvá baterie a připojuje ten adaptér.
U těch levných je to jen odpor s vyšší wattáží omezující nabíjecí proud a serie LED+R k indikaci stavu. Případně ještě druhá k signalizaci připojeného napájení.
Jde to rozebrat? Jak vypadá to trafo? Můžeš vyfotit? Často bývá jen přerušená tepelná pojistka v primáru. Ta je vždy nahoře na konci vinutí (utažená k vinutí jen páskou) a pokud to není ničím zalité jde obvykle vyměnit (případně nouzově i odstranit).
U nabíječek (nebo adaptérů) pro aku-nářadí je to velice častá závada po předchozím zkratu 2 a více článků v baterii. Ale o tom už tu je celá řada vláken tak pohledej.
Na tom trafu je přerušený primár,sekundár je vpořádku tak že potřebuji jen toto trafo.
- Přílohy
-
Snímek 003.jpg- (10.01 KiB) Staženo 126 x
-
Snímek 002.jpg- (12.04 KiB) Staženo 100 x
Vem to tak, že na tom trafu už není víc co pokazit a pokus se opatrně odstranit ten plastový kryt nad primární cívkou. pod ním tu pojistku najdeš. bývá to kovový váleček vzhledově se to podobá malému elektrolitu. Popsal jsem to už v jiném vlákně tady: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=34456 tak se na to tam mrkni (je to ten můj poslední příspěvek na 2.postranně.
Jinak pokud se nezadaří, bylo by pro tebe asi lepší koupit celý hotový adaptér cenově to asi nevyjde dráž jak samotné trafo. Díval jsem se a je jich na trhu nepřeberné množství a ceny začínají někde kolem 120Kč výše. Stačí jen případně předělat konektor.
- Artaban001
Pokud by někomu vadilo, že musí na tranzistoru propálit nějaký výkon.. Je jedno, jestli ten výkon propálí ve vinutí trafa, který omezuje proud vnitřním odporem vinutí, spíš než impedančeně, a jehož trafoplechy jsou z konzervy, takže topí jako prase.. Nebo použije kvalitní trafo a bude propalovat výkon na chladiči tranzistoru..