Nabíječka akuvrtačky XRDCG24a, vadné trafo

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
adept

Nabíječka akuvrtačky XRDCG24a, vadné trafo

#1 Příspěvek od adept »

Zdravím,prosím o radu, u této nabíječky je vadné trafo primár 220-240V-50Hz 19W,--- sek.19Vss 450mA.Čím by se dalo nahradit ?Uvažuji tam osadit trafo TAH 2(Tr 2 220/24V). bude to nabíjet akumulátor 18V/1300mAh. Bude to asi moc dlouho nabíjet,a můžu takové trafo použít?
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Vss asi neznamená stejnosměrné napětí, když jde o sekundár trafa, ale asi také ne špička-špička, tak CO to, prosím, znamená? Navíc mě mate, že ti 24V přijde nevhodné, protože by se to nabíjelo dlouho (?)
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
adept

#3 Příspěvek od adept »

Ano ten udaj 19V ss jsem napsal špatně,jde o výstup 19V DC už z nabíječky a kolik šlo z primáru ACV to nevím. Na štítku je napsaný výstup z trafa 19W. (19Vss jsem předpokládal jako 19V stejnosměrných.)
Takové trfo TAH 2 220/24V používám na udržování aku .auta.
Naposledy upravil(a) adept dne 30 říj 2013, 18:01, celkem upraveno 1 x.
serviceman

#4 Příspěvek od serviceman »

Musíš to vyšší napětí nějak omezit. Třeba odporem v primáru. To mi přijde nejjednodušší. Měkčí trafo by pro nabíjení mohlo vyhovět.
adept

#5 Příspěvek od adept »

O snížení napětí odporem jsem taky uvažoval ale asi se ten odpor bude dost hřát,nebylo by lepší to napětí snížit několika diodame do serie? Akumulátor je už asi 50% a těch 24V by mu asi už moc neuškodilo.
serviceman

#6 Příspěvek od serviceman »

Diody se v tomto případě od odporu příliš neliší. Jakákoliv pasivní regulace bude vyvíjet teplo. V tom si diodami nepomůžeš. Těch diod by asi muselo být víc, tak to už můžeš dát do série zenerku.
adept

#7 Příspěvek od adept »

JJ,nějak to ubastlím a děkuji za odpověď.
kbulda

#8 Příspěvek od kbulda »

Trafo TAH 2 má pouze 2 VA .
jandu

#9 Příspěvek od jandu »

... a naprázdno asi 36V striedavých, ktoré už malým zaťažením dosť prudko klesá ....
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
doskok55

#10 Příspěvek od doskok55 »

Co jsem si jen tak letmo vyGooglil,l tak to není nabíječka, ale jen síťový adaptér. Neměl by tedy problém sehnat jiný stejných parametrů (případně jen předělat konektor).

Pokud se aku-nářadí nabíjí přes adaptér bývá omezení nabíjecího proudu v samostatném podstavci kam se zasouvá baterie a připojuje ten adaptér.
U těch levných je to jen odpor s vyšší wattáží omezující nabíjecí proud a serie LED+R k indikaci stavu. Případně ještě druhá k signalizaci připojeného napájení.

Jde to rozebrat? Jak vypadá to trafo? Můžeš vyfotit? Často bývá jen přerušená tepelná pojistka v primáru. Ta je vždy nahoře na konci vinutí (utažená k vinutí jen páskou) a pokud to není ničím zalité jde obvykle vyměnit (případně nouzově i odstranit).

U nabíječek (nebo adaptérů) pro aku-nářadí je to velice častá závada po předchozím zkratu 2 a více článků v baterii. Ale o tom už tu je celá řada vláken tak pohledej.
adept

#11 Příspěvek od adept »

To doskok 55: Ano je to síťový adapter s usměrňovačem a pak to jde do adapteru s odporovým omez.a dvěma ledkama.
Na tom trafu je přerušený primár,sekundár je vpořádku tak že potřebuji jen toto trafo.
Přílohy
Snímek 003.jpg
(10.01 KiB) Staženo 126 x
Snímek 002.jpg
(12.04 KiB) Staženo 100 x
doskok55

#12 Příspěvek od doskok55 »

Jak jsem psal již v předchozím příspěvku, skoro s jistotou bych řekl, že je v primáru jen přerušená tepelná pojistka. To se dá při troše šikovnosti opravit (dá se snadno koupit za pár kaček). Pokud jsi teda neodtrhnul začátek vinutí primáru tak , že se už nedá nastavit (na fotce je vidět to čelo s vývody trochu nadzvednuté).

Vem to tak, že na tom trafu už není víc co pokazit a pokus se opatrně odstranit ten plastový kryt nad primární cívkou. pod ním tu pojistku najdeš. bývá to kovový váleček vzhledově se to podobá malému elektrolitu. Popsal jsem to už v jiném vlákně tady: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=34456 tak se na to tam mrkni (je to ten můj poslední příspěvek na 2.postranně.

Jinak pokud se nezadaří, bylo by pro tebe asi lepší koupit celý hotový adaptér cenově to asi nevyjde dráž jak samotné trafo. Díval jsem se a je jich na trhu nepřeberné množství a ceny začínají někde kolem 120Kč výše. Stačí jen případně předělat konektor.
adept

#13 Příspěvek od adept »

No tak to moc děkuji,špatně jsem to asi četl ten předešlý příspěvek,měl jsem za to,že se jedná o sekundár s tou pojistkou ale teď už jsem to pochopil a co nejdříve se do toho pustím ,to nebude žádný problém se na tu pojistku dostat a nepoškodit to. Mám různé frézky na ten plast. Nové trafa jsem také našel,cena kolem 130 Kč ale nikde jsem nenašel že jsou skladem . Děkuji :agree:
breta1

#14 Příspěvek od breta1 »

Nebo sehnat zadarmo nějaký adaptér do notebooku 19V a popřípadě omezit výstupní proud.
Artaban001

#15 Příspěvek od Artaban001 »

Zdarec, u těch traf je počítáno s tím, že nabíjecí proud omezí jeho vnitřní impedance. Buď se pokusit to trafo opravit, nebo sehnat jiný stejný nabíječ, a nebo - protože jsme na bastlírně - trafo zahodit, totálně vyrabovat vnitřek nabíjecího stojánku a vestavět "omezovač proudu" s tranzistorem, odporama a zenerkou. Trafo použít jakkýkoliv na 24V co dá vyšší proud, než požadovaný.. Ti šikovnější si dokáží vestavět inteligentní nabíjecí obvod..
Pokud by někomu vadilo, že musí na tranzistoru propálit nějaký výkon.. Je jedno, jestli ten výkon propálí ve vinutí trafa, který omezuje proud vnitřním odporem vinutí, spíš než impedančeně, a jehož trafoplechy jsou z konzervy, takže topí jako prase.. Nebo použije kvalitní trafo a bude propalovat výkon na chladiči tranzistoru..
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“