Rozsvícení světla při otevírání vrat
Moderátor: Moderátoři
Rozsvícení světla při otevírání vrat
Mám dálkově ovládané vrata (výsuvné pod strop) a chtěl bych zařídit, aby v noci, když zapnu otevírání vrat, se rozsvítilo světlo.
Mě napadla nějaká Hallova sonda připevnit na ,,kolejnici" a na vrata přilepit magnet. Je to takové neideální řešení, na vrata jsem nic lepit nechtěl, jelikož jsou uplně nové. Ale zas tak by to snad nevadilo jestli se nevymyslí lepší řešení.
Takže: u vrat je zásuvka, odtamtud nějaké trafo (ideálně nějaké na 5V, mám jich hodně z nabíječek mobilních telefonů a pod.) na ten Hallův snímač. Ten by pak spínal nějaké to relé, které by pak seplo světlo venku.
Další problém, jak zajistit aby se nerozsvítilo ve dne? Díval jsem se, že jsou nějaké světla se soumrakovým senzorem, ale i s pohybovým čidlem což nechci.
Možnost 2) Přemýšlel jsem o světle které má pohybový senzor i soumrakáč v sobě, které bych namířil na vrata, tzn. že kdyby se pohnuli tak se rozsvítí, ALE studoval jsem jak fungují ty čidla a reagují pouze na teplo, což na vrata by asi nereagovalo.
Nakonec bych jen chtěl říct, že bych chtěl aby to vše mělo co nejnižší spotřebu. A vypadá to, že před garáží se bude stejně kupovat nějaké výkonější světlo, takže tomu se nevyhneme.
Jak to vidíte vy? Díky moc za rady
Magnet nastavíš tak, že spolehlivě přitáhne kontakt jazejčkovýho relé, když budou vrata zavřený - to spojí bázi k zemi, takže i kdyby byla absolutní tma, tranzistor nesepne relé, světlo se nerozsvítí. S hodnotou R1 si polaboruj (záleží hlavně na fototrandu/fotoodporu), pomocí P1 nastavíš mez sepnutí osvětlení. Fotosnímač dáš tam, kam nesvítí spínaný světlo, jinak máš diskotéku.
- Přílohy
-
Bastl.png- Narychlo sesmolený; musím přizpůsobit knihovnu součástek našemu značení.
- (36.27 KiB) Staženo 133 x
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Jinak co jsem četl v návodu tak to umí dokonce i napojit světelnou závoru a po projetí se samo zavřít a podobně, dále těch vývodů ze zadu pohonu je snad 10 a zaplněny mám jen 2 - ty když se spojí tak se vrata otevřou/zavřou. Taky se mi to zdá divné, že nějakou závoru to umí, kterou fakt nikdo nepotřebuje a blbé světlo ne.
Jinak ten pohon má v sobě světlo, ale svítí jen v garáži a jen tak málo že je k ničemu.
Samozřejmě že by šlo od toho světla vzít signál, ale rád bych rači něco bez takového laborování do pohonu.
Nika: tak by se mi to líbilo taky, a aby automat to spínal pouze v noci
Hlavně že se nemuselo nic lištovat, sekat a kabelovat.
Jirka