Rozsvícení světla při otevírání vrat

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Feron

Rozsvícení světla při otevírání vrat

#1 Příspěvek od Feron »

Zdravím, chtěl bych Vás poprosit o rady jak byste vyřešili můj problém:
Mám dálkově ovládané vrata (výsuvné pod strop) a chtěl bych zařídit, aby v noci, když zapnu otevírání vrat, se rozsvítilo světlo.
Mě napadla nějaká Hallova sonda připevnit na ,,kolejnici" a na vrata přilepit magnet. Je to takové neideální řešení, na vrata jsem nic lepit nechtěl, jelikož jsou uplně nové. Ale zas tak by to snad nevadilo jestli se nevymyslí lepší řešení.
Takže: u vrat je zásuvka, odtamtud nějaké trafo (ideálně nějaké na 5V, mám jich hodně z nabíječek mobilních telefonů a pod.) na ten Hallův snímač. Ten by pak spínal nějaké to relé, které by pak seplo světlo venku.
Další problém, jak zajistit aby se nerozsvítilo ve dne? Díval jsem se, že jsou nějaké světla se soumrakovým senzorem, ale i s pohybovým čidlem což nechci.
Možnost 2) Přemýšlel jsem o světle které má pohybový senzor i soumrakáč v sobě, které bych namířil na vrata, tzn. že kdyby se pohnuli tak se rozsvítí, ALE studoval jsem jak fungují ty čidla a reagují pouze na teplo, což na vrata by asi nereagovalo.

Nakonec bych jen chtěl říct, že bych chtěl aby to vše mělo co nejnižší spotřebu. A vypadá to, že před garáží se bude stejně kupovat nějaké výkonější světlo, takže tomu se nevyhneme.

Jak to vidíte vy? Díky moc za rady
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Toho magnetu bych se nebál. Pak stačí jazejčkový relé, fototranďák, tranďák (nejlíp výkonovej Darlington), trimr na nastavení citlivosti na světlo, relé a napájecí zdroj (nějakej adaptér).
Magnet nastavíš tak, že spolehlivě přitáhne kontakt jazejčkovýho relé, když budou vrata zavřený - to spojí bázi k zemi, takže i kdyby byla absolutní tma, tranzistor nesepne relé, světlo se nerozsvítí. S hodnotou R1 si polaboruj (záleží hlavně na fototrandu/fotoodporu), pomocí P1 nastavíš mez sepnutí osvětlení. Fotosnímač dáš tam, kam nesvítí spínaný světlo, jinak máš diskotéku.
Přílohy
Bastl.png
Narychlo sesmolený; musím přizpůsobit knihovnu součástek našemu značení.
(36.27 KiB) Staženo 133 x
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Mirda

#3 Příspěvek od Mirda »

Nemá náhodou řídící jednotka ovládání vrat nějakou svorečku volnou pro tyto účely?
MetalGod

#4 Příspěvek od MetalGod »

Samozřejmě tam budou koncáky, ale je otázkou, jestli se k nim dá nedestruktivně napíchnout. A taky neřešej úroveň osvětlení.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
ACDC

#5 Příspěvek od ACDC »

Zdravím, nebylo by nějaké označení toho stropního pohonu?
Nika
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Nika »

Já mám pohon Hörman Promatic K a je to jeho volitelnou součástí (Hörmann PR 1). Mimo pohon je relé spínající světla, používám to už pár let k naprosté spokojenosti. Vypínač u dveří mám pak popsaný pro dvě polohy jako automat nebo zapnuto (kontakt relé ho přemosťuje).
Feron

#7 Příspěvek od Feron »

No právě ten náš pohon tohle neumí údajně, v návodu čtu že je pro Marantec GDO 500S/L - 700S/L.
Jinak co jsem četl v návodu tak to umí dokonce i napojit světelnou závoru a po projetí se samo zavřít a podobně, dále těch vývodů ze zadu pohonu je snad 10 a zaplněny mám jen 2 - ty když se spojí tak se vrata otevřou/zavřou. Taky se mi to zdá divné, že nějakou závoru to umí, kterou fakt nikdo nepotřebuje a blbé světlo ne.
Jinak ten pohon má v sobě světlo, ale svítí jen v garáži a jen tak málo že je k ničemu.
Samozřejmě že by šlo od toho světla vzít signál, ale rád bych rači něco bez takového laborování do pohonu.

Nika: tak by se mi to líbilo taky, a aby automat to spínal pouze v noci
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

V garáži mám celoplošný dveře co vyjížděj pod strop, ne segmenťáky. U nich by to asi tak jednoduše nešlo. Svícení jsem vyřešil vačkovým spínačem za 140 kaček přilepeným na rám hned vedle vnitřního vypínače světel v garáži. Stačilo se asi 10 cm provrtat do ku68 krabičky pod vypínač. Osadil jsem místo původního vypínače dvojtej schodišťák a vhodným zapojením mám 4 možnosti: trvale zapnuto, trvale vypnuto, reaguje na vačku a reaguje na vačku jen za tmy. Tu tmu jsem řešil až dodatečně. Zjistil jsem totiž, že jsem kdysi natáhl pro vypínač světla kabel 3A a tak byl k dispozici i N. Pak stačilo provrtat zeď ven a osadit soumrakovej spínač. Takže teď se světlo rozsvítí při otevřených vratech jen za šera a tmy. No a pokud potřebuju v garáži něco dělat, svítit a mít zavřený vrata, lustrák vačku a soumrakáč přemostí.
Hlavně že se nemuselo nic lištovat, sekat a kabelovat.
Jirka
Feron

#9 Příspěvek od Feron »

Celeron: bádal jsem po netu co by mohla být ta vačka a fakt nevím :D .
A jinak neměl bys pls schéma toho řídícího obvodu?
Feron

#10 Příspěvek od Feron »

A s tím co navrhnul Metalgod souhlasíte? Nešlo by to na těch 5V nebo aspoň 12V ? Nepomohli byste mi někdo s návrhem součástek prosím?
breta1

#11 Příspěvek od breta1 »

Cceš těch 230V na světlo spínat přes relé nebo optotriak?
p32

#12 Příspěvek od p32 »

Já osobně bych se na komplikace vykašlal a dal bych tam obyčejný mikrospínač do strojů a případně relé na 230 V. Je to přece na blbou jakoukoliv žárovku, tak u toho nemusí být barevná hudba, fanfáry atd.
Feron

#13 Příspěvek od Feron »

breta1: vzhledem k tomu, že budu chtít asi sepnout 2 světla na různých okruzích (venku i vevnitř garáže) tak bude asi lepší to relé,nějaké dvojité spínací relé?
p32: když to bude svítít ve dne tak mi to příjde dost zbytečné ne
TAKJAN

#14 Příspěvek od TAKJAN »

Všechny vrata, které mají světlo od výrobce, svítí i ve dne. Ovšem mají časák. To tvoje má svítít jen po dobu otevřených vrat?
p32

#15 Příspěvek od p32 »

A i kdyby ? Co ti brání dát do zásuvky časový spínač např. od 16,30 hodin do 8,00 hodin nebo dokonce toto http://www.hutermann.com/eshop/001/prod ... ace-od-66/ ?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“