Záhadné snížení hlasitosti sluchátek WH-205

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kremik

Záhadné snížení hlasitosti sluchátek WH-205

#1 Příspěvek od Kremik »

Zdravím. Stala se mi záhadná věc. Pro úplnost podotýkám, že sluchátka "mušle" jsem nikdy nepoužíval, nejsou mi příjemné, a proto s nimi nemám moc zkušeností. Vždy jsem používal sluchátka normální.
Dostal jsem na opravu sluchátka WH-205. Klasická závada, přerušený kablík u konektoru. Už jsem je jednou opravoval, tak rok a půl zpět, a vše bylo bez problémů. Nyní mi je známý donesl znovu - ty samé, opět stejná závada. Napojil jsem tedy kablík znovu, sluchátka jely, asi dva měsíce u mě ležely, protože s dotyčným se vidím jen občas, před pár dny jsem mu je vrátil. Dal je do mobilu, zkusil, a hned říká, že hrají moc potichu. Nevím, jak moc hrají "mušle", oproti mým několika sluchátkám, a dokonce i jiným mušlím opravdu hrály o dost tišeji. Vše jsem zkontroloval, a žádnou vadu nenašel. Odpor mušle (měřeno na konektoru) je 33 Ohmů, měřeny obě mušle v sérii - 65 Ohmů.
Nemá někdo podobnou zkušenost s těmito nebo i jinými sluchátky?
S něčím takovým jsem se ještě nesetkal. Přitom sluchátka jinak hrají pěkně, obě se stejnou intenzitou. Je dost nepravděpodobné, že by se poškodily obě mušle naprosto stejně. Uloženy byly na místě se spoustou jiné elektroniky, bez nějakých neobvyklých vlivů, jako silné střídavé magnetické pole apod.
Neumím si to vysvětlit. Zůstaly mi, majitel takové tiché sluchátka už nechtěl. Mohu tedy s nimi provést ještě nějaké pokusy.
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

Nevymenil telefon/neprenastavil ekvalizer? Skladba mala normalnu uroven? Tiez som opravoval jedny musle so zlomenym kablom a telefon ich proste nedokaze riadne vybudit...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Lukas-Peca »

Není třeba upadlý vývod kostry, že by to hrálo jenom rozdílový signál?
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

To čemu tady říkáš sluchátka, nejsou MUŠLE, ale ŠPUNTY. Mušle je právě circumaurální = "okoloboltcový" sluchátko, prostě V PRINCIPU MĚKKÁ MISKA, která se nestrká dovnitř do zvukovodu, ale nasadí se zvenku na boltec, kterej v ideálním případě obklopí.

A k tý hlasitosti - ať si milej kamarádíček překontroluje, jestli si náhodou během tý opravy neučunil update softu v telefonu/přehrávači a pak nenastavil jako "country" kteroukoliv krajinu v €urohujerským SosiálSajúzu. Nebo jestli se mu tak nestalo v rámci "automatickýho upgradu". Pokud tak učunil nebo mu bylo učuněno, je na vině právě ten updatovanej přehrávač, protože ti zku.rvený €urohujeři už se ne.se.rou jenom do poloměru zakřivení vokurek nebo banánů, ale i do max. hlasitosti přehrávačů provozovanejch na území €urohujerský byrokracie a před několika lety nařídili omezení max. výstupní úrovně všech přehrávačů bez ohledu na citlivost nebo další parametry sluchátek. Tudíž všecky sice kvalitní, ale míň citlivý sluchátka hrajou naprosto nesmyslně potichu, protože nějakej de.bil v €urohujerský Bru/(_!_) si vymyslel tenhle naprosto ko.kotskej předpis...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Kremik

#5 Příspěvek od Kremik »

Ne. Abych si udělal představu o jejich hlasitosti, vytáhl jsem svůj stařičký walkman Siemens RM827, který jsem kdysi hodně používal. Kupodivu je ještě normálně funkční, tak jsem ty sluchátka vzájemně porovnával na něm.
Kremik

#6 Příspěvek od Kremik »

Dobře, tak špunty :)
Zem je v pořádku, to bych sluchem poznal, navíc proti zemi jsem měřil odpor těch akustických měničečků :D
Vada je jednoznačně ve sluchátkách, na mobilu i walkmanu jely potichu jen tyto sluchátka, ostatní normálně.
keemo

#7 Příspěvek od keemo »

Nieje tam na vystupe nejaka mriežka ktora by bola znecistena? Dalsia moznost je zeby tie sluchatka vypral alebo sa do nich dostal magneticky bordel...
Honza_dy

#8 Příspěvek od Honza_dy »

Ty sluchátka se dají koupit od cca 70,- Kč. To je Tvůj známý takový kolenovrt?

http://handsfree.heureka.cz/nokia-wh-205/
Kremik

#9 Příspěvek od Kremik »

Zvuk vychází z otvoru průměru asi 2.5mm, otvor je překryt nějakou tenkou průsvitnou blankou, tak předpokládám, že vnitřek by měl být čistý. Špunty jsou nerozebíratelné, musel bych je rozlepit, nebo pravděpodobněji rozlámat. Ovšem vady nečistot by se asi projevily rozdílným zvukem sluchátek, ne-li přímo zkreslením nebo chrastěním.
V jakém stavu mi je přinesl nevím, nezkoušel jsem je. Poškození kabelu bylo jasně viditelné, nebylo co řešit. Po opravě hrály dobře, stejně, hlasitost jsem nijak nezkoumal.
Nemá někdo zkušenost přímo s tímto typem sluchátek (tedy přesněji handsfree)?
Odpor špuntů, se kterými jsem to porovnával byl poloviční, kolem 16 Ohmů, ovšem rozdíl v hlasitosti je markantnější, než kdybych např. nahradil 4 Ohmový reproduktor 8 Ohmovým.
Nemá ještě někdo nějaký nápad? O sluchátka nejde, jen mi to prostě "nejde do hlavy".
Nebo tento typ je opravdu tak málo citlivý? Nebo slábnou magnety? Nebo...???
workhard
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od workhard »

Vypadá to na ty magnety.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Kremik

#11 Příspěvek od Kremik »

Magnety zní celkem logicky. Jenže - ty sluchátka jsou staré asi 3 roky. Do poškození kabelu prý hrály pořád dobře. Potom by musely oba magnety po třech letech podstatně zeslábnout během max. dvou měsíců a to ještě oba se stejnou intenzitou. A to se mi zase nezdá. Kdyby zesláblo jedno sluchátko, asi bych tomu věřil. Ale obě najednou?
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

KDE jsi pájel ten kabel a ČÍM? Nebylo to náhodou těsně u měničů a nedělals to trafopáječkou?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od CZJKP1 »

A mohu mít trochu ,,hloupý dotaz". Jak jsi zapojil ty sluchátka? Oni mají v originálu 4 pinový jack. Tedy má tři živé a GND. Ovšem jediný jack, který mají v českých končinách je 3 pinový, tedy dva živé a jedno GND. Není ten zakopaný pes v tomto?

Hlavně já když jsem jednou zapojil do počítače právě takovýto sluchátka (mám taky nokii) tak to taky nehrálo, respektive to nějak divně ,,škrundalo" z povzdáli...

A taky jsem dostal takovýto headset k samsungu, protože je poškozený, problém je v tom, že má jaksi trochu ,,povypáčený" krajní pin, když to dám do nokie tak to hraje, ale když ho napojím do Prestigia, tak to hraje taky potichu, a jen když to pořádně přitlačím směrem k telefonu, tak to hraje jak má...

Nýbrž v té kostičce která je tlačítko je i mikrofon, pokud ho kamarád nepotřebuje a nepoužívá¨- má to jen na muziku, zkusil bych ho zrušit, kapsli tam ponechat, mikrofon z ní vykuchat, a napojit normální 3 pinový jack, tu čtvrtou žílu ponechat volnou na obou koncích, v té kostčicce to pospájet bez mikrofonu - třeba jen na zkoušku, nikdy jsem to neměl rozebrané, ale nevím, jestli tam není nějaká ,,elektronika" kterou jste někdo mohli nějakým způsobem ,,spálit"

A jestli jsi dal ty měniče do ,,série" právě kvůli tomu konektoru, a předtím byl na každý kanál jeden, tak to může být zrovna tak tím, do větší impedance menší výkon. . .

Viděl bych to problém v jednom z uvedeném...
Kremik

#14 Příspěvek od Kremik »

Ano, je to 4pinový jack. Ovšem od 3pinového se liší jen tím, že čtvrtý pin je získán na úkor velikosti plochy pro GND. Na takto získaném kontaktu je mikrofon, sluchátka jsou zapojeny na zbývajících pinech, shodně jak je u 3pinového jacku obvyklé. Problém by mohl nastat, kdyby jack - samice opírala GND o tu plošku, která je vyhrazena pro mikrofon. Toto můj případ nebude, ale přesto to prověřím.
V krabičce je jen elektret, rezistor a tlačítko. Celé je to spojeno pouze s mikrofonním pinem a GND. V této krabičce jsem i odměřil vodivost spojení od konektoru až k ní a je vše OK.
Za krabičkou je ještě (zalité) rozdvojení do jednotlivých sluchátek.
Nemám ho prověřené, ale jelikož souhlasí odpory sluchátek měřené samostatně i v sérii, problém tohoto typu neočekávám.
Zítra asi otevřu jedno sluchátko, jestli to něco nenapoví, protože je to záhada jako hrom.
Michal22

#15 Příspěvek od Michal22 »

Kremiku, podle označení předpokládám řešíš sluchátka od Nokie. Tak tě můžu ubezpečit, že tu mám už nějaký pátek sluchátka WH-500 a řeším stejný problém. A řešení vidím jediné- sehnat 4 pinový konektor, který má jednotlivé sekce stejně dlouhé (= stejně rozmístěné) jako původní konektor...

Zkus si schválně připojit sluchátka do telefonu a velmi pomalu a opatrně vytahuj Jacka z konektoru ven- najednou to bude hrát silně.

Pravdu má ten, kdo říká že to krmíš rozdílovým signálem. Ale problém není v upadené GND.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“