Subwoofer AIWA TS-W9 - huci

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
tappaja

Subwoofer AIWA TS-W9 - huci

#1 Příspěvek od tappaja »

Zdravim,
kamarad mi donesl SW, ze mu odesel reprak, tak tam dal Teslu podobnych parametru, ale po zapnuti jen huci 50Hz a membrana se zatahne dovnitr. Nic vic nevim, ze prej prestal hrat.

Zkontroloval jsem vse vizuelne, nikde nic ocazenyho, pojistka OK, studenaky zadny, neco jsem preventivne propajel, ale vysledek stejnej.
Promeril jsem vsechny kondiky, ESR ok, zadny zeleny nozicky atd...

Servisni manual zdehttp://elektrotanya.com/aiwa_ts-w9.pdf/download.html

Neporadite mi jak zkontrolovat to STK co tam je? Nez objednam novy za 650...

Dekuju moc!
Roman
ZVUK2000

#2 Příspěvek od ZVUK2000 »

A na výstupu není náhodou DC napětí?
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Příčina odchodu repráku je výkonové přetížení. Buď signálem, v tom případě odchází i s koncovým stupněm, nebo odešel koncový stupeň první a reproduktorem trvale teče stejnosměrný proud (zatáhne nebo vytlačí membránu). Prostě máš na výstupu trvale stejnosměrné napětí proti kostře, což se samozřejmě nelíbí ani vinutí cívky reproduktoru, ani zdroji.

Tak odpoj reproduktor, než ho upečeš taky, proměř těch pár součástek okolo, zkontroluj, jestli jsou tam všechna čtyři napájecí napětí, a jaká jsou napětí na jednotlivých pinech STKáčka.
Kolik na kterém má být, je ve schématu napsané.
tappaja

#4 Příspěvek od tappaja »

Diky,
promerim.
Thales
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Thales »

Hlavně je třeba si uvědomit že reprák nemá z hlediska stejnosměrného proudu prakticky žádnou zatížitelnost. Dle velikosti cívky to může být od oka od jednoho do tří wattů. Cívka je vinuta velmi tenkým drátkem, jehož zatížitelnost je daná pouze silným ofukem. Ten je dán tím jak se cívka v mezeře hýbe. Když jde do cívky stejnosměr tak se nehýbe a zatížitelnost se nekoná. Pokud si někdo myslí že se hýbe když to bručí tak to sice ano, ale cívka je silně vychýlena z rovnovážného stavu tak, že se ocitá z velké části mimo mezeru. Tam se chladí minimálně a upeče se pěkně fofrem. Takže jakmile je riziko stejnosměru na výstupu tak OKAMŽITĚ vypnout a nezapínat do stavu, kdy bude zařízení opraveno. Ostatně k opravě není reproduktor třeba.
tappaja

#6 Příspěvek od tappaja »

Jasny, jen jsem testoval vychozi stav, sub jde zapnout hlavnim tlacitkem, nebzucelo mi to ani pul sekundy, takze OK.
Protoze se/jsem se pomerne aktivne zabyval autohifi ozvucenim, zhruba vim co reprak vydrzi, a ze SS na vystupu = smrt rychla... :D
tappaja

#7 Příspěvek od tappaja »

Tak je scudly to STK, s nim to vypina ochrana, vyletoval jsem ho a vsechna napeti tam jsou podle schematu, rele drzi.

Objednam novej a uvidime.

Diky za rady.
tappaja

#8 Příspěvek od tappaja »

Takze STK objednano, vymeneno, napadlo me promerit i reprak, nez jsem to zapnul, je tam specena civka, mezizavitovy zkrat, 1ohm, takze jsem dal zkusebne jinej basak a slape.
Diky vsem za cenne rady.
Roman
Thales
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Thales »

Hele a to ti je jedno jaký reprák tam dáváš? Stačí ti pouze že tam pasuje a vydává jakési zvuky? Parametry nic?
tappaja

#10 Příspěvek od tappaja »

Jedno to neni, ale origo reprak uz majitel jednou menil a asi ho jen tak nesezenu. Vzhledem k provedeni od toho nelze cekat buhvijaky high end...

Jako nahradu tam dal nejaky ARN226 (ten ma ten zkrat), ja zkusmo 20cm basak co jsem nasel v garazi, zbytky z autohifi.
Slo mi o zkousku funkcnosti, pokud bude majiteli zvuk vyhovovat, tak uz neresim TS parametry (ktery stejne uz asi nedohledam)
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“