donesl mi dobrý kamarád tuto brusku, používá ji na autoklempířinu. Z ničeho nic přestala jet. Značka je to údajně prémiová, já se přiznávám, že jsem se s ní nikdy nesetkal (ale já tyto věci dělám fakt málo).
Popis závady: po stisku spínače začne bruska slabě vrnět. Zvuk je to stejný jako když je regulace otáček stažena na minimum. Vůbec se neotočí.
Zjištěno- rotor se točí volně, uhlíky ještě dost dlouhé, nikde nic nebylo viditelně opálené.
Začal jsem měřit desku regulace, je použit obvod U211B3: http://pdf.datasheetcatalog.com/datashe ... 380_DS.pdf
v pouzdře SO16. První jsem narazil na trimr nastavení otáček- mezi konci dráhy je správně 50kΩ, ale pokud vytočím jezdec někam ke středu, najednou mezi oběma kraji skáčou hodnoty až MΩ. Dal jsem tam na zkoušku 47kΩ. Problém se nezměnil. Měřil jsem dál a narazil jsem na triak BT137/600. Je normální že ukazuje mezi A1 a G úbytek nějakých 180mV (obousměrně)? Dále jsem narazil na (pro mne neznámou) součástku, viz foto Bruska4.jpg. Napřed jsem myslel že je to kondenzátor, ale když jsem na něj šel s měřičem kapacit, ukázal zkrat. Na multimetru ukazuje obousměrně nějakých 730mV. Zvláštní. Je možné že je to třeba piezoscilátor 68kHz?
No a jinak už mám pocit že nevím jak dál. Přece jen dělám slaboproud, tohle jsem vzal fakt jen z kamarádství. No a samozřejmě to spěchá, protože druhá bruska není...
P.S.: chtěl jsem obkreslit zapojení desky, ale je oboustranná a z jedné strany zabablaná nějakým tmelem