"Vylepšení" MUX3 Černá Hora
Moderátor: Moderátoři
Okolo Slatiňanskýho sila jezdím. Nojo, ale je to rovina, 42 km, silo může mít tak 40 metrů a na tu vzdálenost bude určitě za obzorem a navíc tuším v cestě kopečky pár desítek metrů.
Jirka
Půlka lidí mi tvrdí, že 36 db z Chlumu je málo a že to nepůjde za deště a mlhy. Těch 90 db za Ivem je už asi taky moc, ale UHF se dá na něm ubrat zisk.
Co by jste pánové, hlavně lomca a hill doporučili?
Díky
Jirka
Na RS7 je lepší samostatná anténa se symetrizačním článkem, po pár metrech kabelu laděný zesilovač pro K21, za něj slučovač REST (stačí nejobyčejnější SL03 či lepší SL03+, ty kanály jsou navzájem už dost kmitočtově vzdálené).
A před něj nejlíp útlumový článek nastavitelný 0 až -20dB. A přidávat.
Pokud by při překročení určité úrovně začala strmě růst bitová chyba (klesla kvalita), znamená to rušení blízkým AP O2 na některém kanálu těsně kolem 464 MHz. Pak by pomohla buď ještě jedna selektivní propust pro K21 před tím laděným zesilovačem nebo odlaďovač.
Ten odlaďovač není třeba kupovat předladěný, stačí univerzální pro UHF (používám obvykle IVO I-781-1F): najdu na něm maximální útlum na K21 a pak stačí o třetinu až půl závitu zašroubovat všechny trimry. Pokud je k dispozici spektrální analyzátor, je to jednoduché, bez vybavení to chce trochu trpělivosti: trimry postupně jemně zatahovat tak, aby užitečný signál byl potlačený co nejméně, ale rušivý co nejvíce. A jde to zjistit pomocí obyčejného settopboxu s indikací úrovně signálu a kvality, jakkoli pochybnou.
Jinak tu úroveň signálu, když je jinak dobrý, lze zvednout aktivním rozbočovačem nebo, jak jsem to udělal já, protože mám ze zásuvky rozbočený signál do čtyř místností a v jedné z nich dělím signál ještě na dva výstupy (v ní a v trucovně mám tedy nejslabší, jen ztráta rozbočením je přes 10dB plus útlum celkem 18 m kabelu): na bytovou zásuvku mám připojený linkový zesilovač I-008 a po 4m kabelu čtyřnásobný rozbočovač Teson.
Na nejslabším výstupu mám úroveň pořád ještě 4-7dB nad rozsahem indikace settopboxu, přebuzeného není nic, protože bitová chyba je nulová.
Naladilo se vše, co jsem chtěl ale Chlum byl nejsilnější a MUX1-3 strašně slabý. Na TV "síla signálu" kolem 36 a bitová chyba skoro nadoraz. IVo nereagoval na útlum trimry ani odlaďovače. Něco je špatně, buď je IVO odvařenej nebo zahlcenej či kmitá.
Blížil se večer tak jsem z nouze zkusil Krásno a zesílenej Chlum sloučit hybridním slučovačem a pak rozbočit na ty dva kabely v baráku a jede to jak víno!! TV nedropuje na žádným programu, Krásno ukazuje "sílu signálu" 96-98 a Chlum 87-89. Bitová chyba všude 0. Vypadá to, že těch 58 db z Krásna a cca 56 db po zesílení Chlumu úplně stačí. Uvidíme jak to půjde za deště ale možná vůbec nebude potřeba žádnej rozvodovej zesilovač osazovat. No pro jistotu se kouknu, co tomu IVO může být.
Jirka
Ani "šachovnice úrovní" vzniklá fázovým součtem přímého a odraženého signálu neudělá takový rozdíl u tak dlouhé antény, jakou je Matelka. Nemohl ztratit kontakt kabel v F-konektoru, protože jádro bylo příliš těsně krátké?
Ale teď to je vlastně jedno: šlape to, tak bych to jen občas překontroloval na všech multiplexech za různého počasí a dál to neřešil.
Jen pro zajímavost: při cca 52dBu na vstupu settopbox Sencor SDB 1066T zarazí indikaci úrovně na 98% a víc neukáže, Sencor SDB 1022T ukáže i těch 100%, stačí mu k tomu ale o 7 až 9dB slabší signál, stejně tak Sencor 1010TU, zatímco Strong SRT 5301E ukáže jen 88%. Víc jich tu momentálně nemám, ale asi by ten rozptyl byl ještě větší.
Čili indikace naprosto pofidérní, nicméně za pomoci říditelného útlumového článku je použitelná k porovnání a případnému směrování antény dost dobře. A indikace kvality signálu k nastavení případných odlaďovačů nebo naopak odsměrování stačí také.
Ale měřák je měřák, zvlášť, když jde o STA s hvězdicovým rozvodem pro 48 účastníků.
Díky
Jirka
PS: Tamta věcička od Tebe se nedaří. V compu něco stahuje napájení. Možná je zkrat v tý NiCd zálohový "rakvičce". Teda viděl jsem již hodně, ale 2,4V NiCD v pouzdře DIL40, to je unikát.
lumca píše:na stanovišti Svitavy - Hřebečov (obec Hřebeč), často nesprávně nazývaná "Hřebeček" (včetně webu ČTÚ)
to by mě zajímalo, kterého chytrého to napadlo . . .
Proč to nedali na Kamenou Horku ? http://www.mapy.cz/s/8ekT
Tam je větší stožár než na Hřebečku http://www.mapy.cz/s/8ekW
Jirka
- Přílohy
-
Kovoplast - ceník.pdf- (50.99 KiB) Staženo 69 x