Samsung CK-5012 XT

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Vlasta-ANT

Samsung CK-5012 XT

#1 Příspěvek od Vlasta-ANT »

1. Nemá někdo zkušenost proč odchází (průraz) u TV této kategorie koncový tranzistor řádkového rozkladu D1651, náhrada BU2508DF? Napájecí napětí jsou, zdroj jde. Jestli je příčina jinde, může po výměně odejít znovu.
2. V přívodu 125V do VN je ochranný prvek (keramický váleček s označením 1/2W a 1?J). Ve schématu od podobného šasi to není moc čitelné, je tam odpor paralelně s tlumivkou. Slouží to zřejmě jako pojistka, samozřejmě je přepálený. Jde to nahradit nějakým obyčejným odporem, jaké hodnoty a zatížení? Díky.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jezevec »

kondik píše:Kto ti poradil nahradu BU2508DF? ...

Kdes na to přišel, že tam BU2508DF nepojede???
To BU může odejít ze dvou příčin, přetížením nebo napěťovou špičkou.
Pokud se příliš nehřeje, je to druhá možnost, studený spoj, C v obvodu kolektoru...
HiGhLaNdEr
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od HiGhLaNdEr »

Jediný problém který jsem zatím zaznamenal při náhradách tranzistorů byl pokud je buzení udělané jinak než pomocí budicího trafa. Někdy tam ten tranzistor nechodil jak mněl a hřál se.
Jinak celkem neni problém při náhradách.
Můžeš mi říci jaký je teda rozdíl spínacích časů těch dvou tranzistorů ?
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jezevec »

kondik píše:hovori ti nieco pojem spinacie casy? preco by tam 2508 mala chodit?

To, že je o něco málo rychlejší, přece nevadí, odpor B-E je podobný, nevidím důvod, proč by tam nechodil. Pokud ti někdy BU2508 nechodil, možná byl z vadné série od KERRu.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jef111 »

Osobně jsem tento tranzistor (2SD1651) nahrazoval mnohokrát různými BU, mj také BU2508DF, vždy bez problémů. To že má menší spínací časy bych rozhodně neviděl jako závadu, možná spíš naopak.
Pokud ten tranzistor stále odchází tak bych nejprve zkontroloval všechny spoje v horiz. rozkladu, potom proměřil, nebo raději přímo vyměnil všechny kondy v jeho kolektoru (některé se na c-metru jeví jako dobré a při větším napětí prorazí). Také bych přeměřil ohmický odpor vychylovaček, popř. zhruba přeměřil indukčnost, zkrat na vychylovačkách může být pěkně zákeřný. Pokud ani toto nepomůže, přeměřil bych budící trafko a osciloskopem zkontroloval průběhy. V krajním případě by mohlo být vadné i VN trafo, ale na to bych nevsázel. :wink:
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
servis

#8 Příspěvek od servis »

kondik píše:hovori ti nieco pojem spinacie casy? preco by tam 2508 mala chodit?

chodí tam bez problémů,mám vyzkoušeno a jestli odchází tak z jiného důvodu :roll:
jef111
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jef111 »

Jo ještě mě napadá - není těch 125V ze zdroje nějak moc? Má tam skutečně být takové napětí? A měříš stále to napětí i při zapnutí TV se zapojenou zátěží? Zdroje některých TV se bez zatížení tváří v pořádku a při zatížení může napětí třeba stoupnout (nebo naopak). Nebo může po zapnutí TV vzniknout na sekundáru špička, třeba až o dvojnásobku jm. napětí, která tranzistor spolehlivě prorazí. Není to zcela neobvyklé.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
Vlasta-ANT

#10 Příspěvek od Vlasta-ANT »

Díky za rady. Závěr : Napětí z pulsního zdroje jsem původně měřil nedbale a nebo někde jinde. Při zatížení 60W žárovkou bylo cca 170V, naprázdno ještě víc. Pomohla výměna elektrolytu 470 mikro v obvodu buzení. Potom už bylo stabilní kolem 130 V. BU2508DF po výměně šlape OK, musela se trochu přizpůsobit poloha na chladiči - má kratší vývody.
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“